Het Rijksmuseum is geen 'hol' maar een attractie

De ingezonden brieven van woensdag 13 januari.

Het Rijksmuseum Beeld anp
Het RijksmuseumBeeld anp

Brief van de dag

Maarten Doorman vindt (Sir Edmund, 9 januari) dat het Rijksmuseum moet worden gesloten omdat Nietzsche in zijn Nut en nadeel van de geschiedenis had geschreven dat 'het overvloedige de vijand is van het noodzakelijke' en 'de doden de levenden begraven'. Zouden we beter naar Nietzsche luisteren, zo concludeert Doorman, dan zou de hedendaagse kunst niet langer 'verdrinken in desinteresse en in wollige kunstkritiek' en zouden kunstenaars als Hirst en Koons ontmaskerd worden als geldwolven en sensatiezoekers.

Maar dat is in het geheel niet wat er speelt. Het voor 400 miljoen euro verbouwde Rijksmuseum is niet zozeer een 'hol' geworden dat ze volgestopt hebben 'met buit die ligt te verstoffen in onafzienbare collecties', alswel een attractie waarbij de opstelling per zaal zo is vormgegeven dat de bezoeker iedere keer weer dezelfde ervaring heeft als bij het zien van het werk van Hirst en Koons, namelijk: Ooooh!

En wat Nietzsche daarvan zou vinden? De redenering van Doorman volgend is deze man al meer dan een eeuw verleden tijd en kan hij met zijn typische snor eigenlijk alleen nog maar dienst doen als voorbeeld voor een nieuw soort hipster.

Jan Heemstra, Enschede

Marathon

Geweldig al de columnisten van de Volkskrant in een marathon! Wat mij betreft mogen zij dit maandelijks doen.

Leendert Smit, Amersfoort

Sjöwall en Wahlöö

Mooi eerbetoon van Sylvia Witteman aan Maj Sjöwall en wijlen Per Wahlöö (Sir Edmund, 9 januari). Maar Maj moest wel lachen toen ik haar de zinssnede 'Sjöwall en Wahlöö waren onversneden marxisten...' mailde. Nog steeds dus mensen die dat geloven. Per Wahlöö was wat je noemt een onversneden saloncommunist die donders goed wist hoe de marxistische boodschap verkocht in die jaren zestig. Zoals wel meer mensen indertijd. Dat laat onverlet dat de tien boeken nog steeds schitterend zijn ('De Nibelungen van de misdaadliteratuur', zoals wijlen Martin van Amerongen schreef) en dat met name Henning Mankell ze verdomd goed heeft gelezen!

En ja, je moet ze in de juiste volgorde lezen maar De Terroristen overslaan, zoals Witteman aanraadt, kan natuurlijk niet, want dat is het laatste deel (hoewel het begin van een elfde bestaat, maar ooit opgezet als tweede deel).

Overigens in diezelfde Sir Edmund een stukje over mijn Van de Doden niets dan goeds waarin gesteld wordt dat ik de dubbelspionne Leonie Brandt heb verzonnen. Nu Mata Hari nog. Ondanks Aleid Truijens gaat het onderwijs hollend achteruit.

Tomas Ross, Den Haag

Wantrouwen

De Zweedse politie verdoezelde grootschalige aanrandingen door Afghaanse jongemannen om te voorkomen dat radicaal-rechts zou profiteren (Voorpagina, 12 januari). Met andere woorden, de Zweedse politie heeft de slachtoffers, tienermeisjes nog, in de kou laten staan omdat men het Zweedse volk - en daarmee de democratie - wantrouwt. Me dunkt dat het wantrouwen bij veel mensen inmiddels volkomen wederzijds is en dat radicaal-rechts mede daarom nog heel groot gaat worden. Niet alleen in Zweden. Ook dat is de prijs van politieke correctheid.

Eva van der Meer, Utrecht

Teodor Currentzis

Met genoegen las ik in de krant van gisteren het verhaal over de Griekse dirigent Teodor Currentzis die furore maakt met zijn Siberische orkest MusicAeterna (V Kunst, 12 januari). Helaas moet ik, kampend met de naweeën van een griepje, verstek laten gaan bij zijn concerten in Nederland; er wordt al genoeg gehoest in de concertzalen.

Ik troost mij met zijn spectaculair fraaie cd-versie van Tsjaikovki's vioolconcert met als soliste de Moldavische violiste Patricia Kopatchinskaja.

Eén ding wil ik rechtzetten. Het artikel meldt dat MusicAeterna in 2004 het eerste Russische orkest was dat speelde op historische instrumenten. Dat is niet juist. In 2003 richtten cellist Pavel Serbin en violist Sergey Filchenko in Moskou het orkest Preatum Integrum op. Ook dit orkest bewees in de afgelopen jaren met optredens en spraakmakende cd-producties zijn klasse in en buiten Rusland.

Kees Koudstaal, Baarn

Teodor Currentzis Beeld Daniel Cohen
Teodor CurrentzisBeeld Daniel Cohen

Jammer Ludo

Ludo Grégoire pleit in zijn ingezonden brief voor het gebruik van sneeuwkettingen en spijkerbanden voor artsen en hulpdiensten (O&D, 9 januari). Jammer Ludo, sneeuwkettingen werken absoluut niet bij gladheid door ijzel, misschien wordt het rijden er zelfs nog veel lastiger door, spijkerbanden zijn vooralsnog volledig verboden in Nederland. Aan het laatste is op termijn wellicht iets te doen, aan het eerste in elk geval niet.

Joyce Klarenbeek, Ven-Zelderheide

Stoma

Ik moest even nadenken over het zinnetje in de krant van vrijdag: 'De stoma's zijn rondgebracht' (Ten eerste, 8 januari). Dat kan natuurlijk niet. Stoma is een Grieks woord en het betekent 'mond' of 'opening'. Een stoma is een kunstmatige opening naar onder andere darm, maag, luchtpijp en urineweg. Een stoma die héb je, die wordt niet rondgebracht. Bedoeld wordt hier de verzorging van het stoma door de wijkverpleegkundige. Overigens petje af voor brandweer, politie, ziekenhuispersoneel, krantenbezorgers en al die anderen die over zwaar beijzelde wegen naar hun werkplek toe moeten.

Roland Gerner, Utrecht
oud-ic-verpleegkundige

El Chapo

Wat een magistrale zet. Wil je je ijdelheid strelen en je beurs spekken met een film over jezelf, doe dan als El Chapo (Ten Eerste, 11 januari): Ontsnap op navolgbare wijze en laat je weer inrekenen. Wereldwijd haalt je hoofd dan alle kranten, krijgt je rolprent een podium, voeg je er in één beweging een spectaculair hoofdstuk aan toe en ontvang je in de gevangenis in alle rust de hoofdrolspeler. Wordt hij naast drugsbaron ook nog een kaskraker.

Willem Stortelder, Lochem

Joaquin
Joaquin "El Chapo" GuzmanBeeld afp

Tutoyeren

Een driewerf bravo voor het Tutoyeren van Max Pam (Columnistenmarathon, 11 januari).

Fransois van Haaff, Hengelo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden