Het regent raketten in de Gazastrook

Met ongekend hevige aanvallen op de Gazastrook neemt Israël wraak voor een actie van Hamas. En de Palestijnen? Die roepen op hun beurt om wraak....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

De negenjarige Moustafa tilt zijn trui op en laat het witte verband op zijn buik zien. Hij staat naast zijn vader bij hun woning in het arme Palestijnse vluchtelingenkamp Nuseirat, midden in de Gazastrook. Maandagavond hoorde Moustafa een enorme klap en liep hij naar het eind van de steeg met drie van zijn broers. Nu begraaft hij één van hen, Abdelhalim, die bij de Israëlische luchtaanval om het leven is gekomen.

'Als ik groot ben ga ik bij Hamas, om wraak te nemen voor mijn broer', zegt Moustafa stilletjes. Hij vindt het zichtbaar pijnlijk om te praten over de avond ervoor. Toen de eerste raket was ingeslagen bij het kennelijke doelwit, een zilvergrijze Peugeot 504 in de hoofdstraat van het kamp, liepen Moustafa's broers en een hele groep anderen op de auto af. De 23-jarige Abdelhalim werd op slag gedood door de tweede raket, die de auto raakte midden in de te hulp geschoten menigte. Twee andere broers en een neef liggen nog in het ziekenhuis. Zelf was Moustafa gelukkig op de hoek blijven wachten.

Israël viel Gaza maandag aan met een intensiteit die lange tijd niet vertoond was. Bij vijf aanvallen kwamen zeker veertien mensen om het leven en raakten er tegen de honderd gewond. Van de zeven doden in Nuseirat zaten er volgens ooggetuigen slechts twee in de auto die het doelwit vormde, de overigen waren omstanders. Eerder op de dag werden elders in Gaza twee militanten en nog een omstander gedood. Bij twee andere aanvallen, beide op de wijk Shajiyeh, waren al tientallen gewonden gevallen. Rond een uur of elf ' s avonds kwam er nog een aanval op Shajaiyeh bij, de derde op de wijk en de vijfde op Gaza op één dag.

Het zwaar getroffen Nuseirat, een vluchtelingenwijk van meer dan zestigduizend bewoners, is op de avond van de aanslag een ziedende massa opeengehoopte woede. 'Kijk, van de martelaar', zegt een jochie van een jaar of twaalf terwijl hij een stuk zwartgeblakerd vlees omhoog houdt. Honderden Palestijnse jongeren hebben zich rond de opgeblazen Peugeot verzameld.

Rond het wrak wordt om wraak geroepen. Zo door het dolle heen zijn de jongens dat ze wild om zich heen slaan. Iedere buitenlander kan een doelwit vormen voor hun woede, inclusief journalisten. Zelfs het ingrijpen van de politie kalmeert de situatie niet.

In het Shifa-ziekenhuis in het centrum van Gaza is het rond middernacht nog een pandemonium. 'Hier waren we niet op voorbereid', zegt dokter Bassem Naim, een chirurg bij de eerste hulp. 'We hebben ergere dagen gehad, maar dan was het meestal in één keer over. Dit keer gaat het maar door, dat is nog nooit gebeurd.'

Shifa heeft tientallen gewonden te verwerken gekregen. Omdat het wat ver ligt van Nuseirat zijn alleen de zwaarste gewonden overgebracht naar het beter uitgeruste ziekenhuis. 'We zijn nog steeds bezig', zegt dokter Naim. 'Het begon om acht uur vanochtend en nu is het middernacht.'

Israël heeft verklaard dat de aanvallen onderdeel uitmaken van de 'strijd tegen het terrorisme'.Het leger ontkent dat er zoveel burgers zijn geraakt en zegt dat de meeste slachtoffers militanten zijn.

In het ziekenhuis en uit gesprekken met de families in het kamp lijkt het echter duidelijk dat de meeste doden en de vele gewonden omstanders zijn. In Nuseirat zou zelfs een arts zijn gedood die was toegesneld.

De eerste aanval, dinsdagochtend rond acht uur, trof een huis in aanbouw, dat een wapendepot zou zijn van Hamas. De militante groep had de dag tevoren een aantal zelfgemaakte Kassam-2 projectielen afgeschoten op Israël en op een nederzetting in Gaza. De staven volgepakt met explosieven richten meestal weinig schade aan, maar worden door Israël als een volwaardige bedreiging gezien. In het Shifa-ziekenhuis vertelt een gewonde buurman dat de familie van wie het huis is bij Hamas betrokken is.

Veel Palestijnen praten over de Israëlische aanvallen als een 'collectieve straf'. Enkele dagen daarvoor hadden Palestijnen immers bij Ramallah drie Israëlische soldaten gedood. Hamas stelde zich daarvoor verantwoordelijk.

Dokter Bassem Naim herhaalt echter dat het ziekenhuis en de artsen niet op zo'n drukke dag hadden gerekend. 'Er was de afgelopen dagen niets gebeurd waarvoor ze normaal wraak nemen, zoals een aanslag in Israël. Dit komt uit de lucht vallen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden