Het recept van De Nieuwe Garde: smulverhalen van chefs op weg naar de top op een bedje van voice-over

Recensent Frank Heinen eet bij Syrco, Estée, Ryan, Freek, Johanneke, Guillaume, Lotte, Jermaine en Arturo.

Frank Heinen. Beeld null
Frank Heinen.

Waar zijn we?

Op NPO 3. Daar is op woensdagavond De Nieuwe Garde gevestigd, een reportageserie over talentvolle koks en hun leven. Het programma maakt onderdeel uit van de zogenaamde 'Food'-weken (eetmaand). Zo zien we Syrco, afkomstig uit de Sergio Herman-keuken, maar ook de ambitieuze Estée en de worstelende Ryan.

Hoe zitten we erbij?

Eten is in, culinaire programma's schieten omhoog als paddestoelen uit de vochtige herfstgrond. Het meeste lijkt nogal op elkaar. Programma's als ketenrestaurants. Aan de ene kant heb je de fastfood - de kookwedstrijden, de voordoeshows (zoals Dagelijkse Kost van Jeroen Meus, die elke dag in een kwartier iets op tafel zet met drie kilo boter, een busje kookroom en 'wat ajuintjes') of Gordon Ramsey die een aartsluie kookonnozelaar verrot scheldt en hem vervolgens in een paar dagen kneedt tot een superkok naast wie Jonnie Boer oogt als een verveelde snackbarhouder. En aan de andere kant: de sterwaardige, om-je-vingers-bij-op-te-eten-documentaires als Ants on a Shrimp (laatst nog bij 2Doc) en Kings of Pastry.

Ergens in die enorme leegte daartussen bevindt zich De Nieuwe Garde.

Wat eten we?

Lamsoor, Oosterscheldekreeft, geitenkaascrème, tartaar van corvina, pastille van yuzu, aardpeer, witte truffels, bamisoep, aaltjes en sushi van de lopende band. Onder meer.

Tekst gaat verder na de foto.

Ryan in de keuken. Beeld null
Ryan in de keuken.

Smaakt het?

Kunnen we kort over zijn: ja. Het recept is eenvoudig. Volg jonge chefs op hun weg naar de top en registreer wat ze meemaken. Uitserveren op een bedje van voice-over en smullen maar.

De gangen in dit tv-diner lopen uiteen: je hebt Ryan, wiens vader een bekende chef is en die de druk van de sterrenkeuken niet langer kan combineren met zijn gezin, en de aandoenlijke Jermain, die wordt geplaagd door een voortdurende onzekerheid en vrees voor het oordeel van zijn gasten. En Freek en Johanneke en Guillaume, die door Japan trekken op zoek naar inspiratie voor een nieuw menu. En sommelier Lotte, die over wijn praat op een toon die direct dorstig maakt. En Syrco en Arturo, de toptalenten die zich vastberaden een weg naar de top van de Michelin-Olympus braden. Arturo, een ernstige jongen met een topsportblik, is mijn favoriet sinds zijn ontboezeming dat hij zijn leermeester Jacob Jan Boerma soms per ongeluk 'papa' noemt. Maar: smaken verschillen.

Worden er louter succesverhalen geserveerd?

Bepaald niet. Jermain krijgt een zozo-recensie in De Telegraaf, Arturo loopt een Michelin-ster mis en de verbouwing van Estées restaurant verloopt verre van vlekkeloos. Bovendien neemt Ryan, tot verdriet van zijn vader, afscheid van het topkoken. Geen opgeklopte drama's, maar alledaagse hordes voor mensen die gewoon hun best doen. Dat maakt De Nieuwe Garde ook voor niet-eetfanaten de moeite waard.

Nou, dat klinkt hartstikke prima.

Is het ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden