Het 'radicale midden'; dat is zeker geen CDA-term

Het CDA moet het 'radicale midden' op gaan zoeken. Dat is de visie die het Strategisch Beraad van de partij vanmiddag presenteert. Het Beraad dacht daarmee een nieuwe politieke term te hebben gemunt, zo blijkt uit correspondentie in handen van de Volkskrant. Maar de term is al zeker 16,5 jaar uit.

Tony Blair, munter van de politiek term 'het radicale midden' in 1997. © AFP

Toen Alexander Pechtold op 5 november 2011 op het D66-congres repte van het 'radicale midden' waartoe zijn partij behoorde, schrokken de opstellers van het Strategisch Beraad op. Want ging hij daarmee niet de met de term aan de haal die Beraadsvoorzitter Aart Jan de Geus nou juist had geïntroduceerd op het CDA-congres, een week daarvoor?

Het antwoord: nee. Bijvoorbeeld D66 spreekt al veel langer over het 'radicale midden'. Al zeker 12 jaar.

D66
Thom de Graaff sprak op het voorjaarscongres van D66 in 2000 al over de term. 'Ik zeg dat voorzichtig, maar er komt meer ruimte om onszelf te laten zien zoals wij zijn: het radicale midden, onafhankelijk.'

Toenmalig partijleider Boris Dittrich schreef in 2005 in een persoonlijk pamflet aan de leden dat D66 als progressieve, liberale partij een optimistisch verhaal wil houden vanuit het `radicale midden'.

Begin 2008 is het Pechtold zelf die meermalen zegt dat hij zijn partij graag als het 'radicale midden' ziet.

En in april 2009 schrijft D66'er Alexander Rinnooy Kan in het voorwoord van de bundel de bundel Open en onbevangen - de noodzaak van politieke vrijzinnigheid: 'Maar het is zorgelijk dat een groot deel van het electoraat de flanken van het politieke spectrum opzoekt. Wij staan een andere stijl en benadering voor. We willen geen politiek zonder principes, maar wel zonder dogma's. Alleen in het centrum van de politiek, in het radicale midden, is openheid en onbevangenheid mogelijk.'

PvdA
Overigens is D66 zeker niet de enige partij die zich thuis voelt bij de plek in het absolute centrum van de politiek. De term dook in 2000 ook al op in een conceptvisie van de Partij van de Arbeid. Die tekst haalde de eindstreep echter niet: de commissie die het nieuwe beginselprogramma moest opstellen, ging ruziënd uiteen.

Tony Blair
Maar ook 5 jaar daarvoor werd de term al gebruikt. In 1995 kwam Tony Blair met de term als visie voor New Labour. Uit de Volkskrant van 22 juli 1995, 16,5 jaar geleden: 'Bij Blair is de klassenstrijd hopeloos gedateerd. Het aloude gevecht tussen Links en Rechts heeft nog slechts waarde voor historici en de allengs bejaarderen die er in hebben gevochten. Labour moet een moderne partij worden die het 'radicale midden' van de Britse politiek bezet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden