Het Raadsel Nederland / Gemeentehuis, Goor

'Ontspannen nestelt het zich in de omgeving'

Huizen zoals rechts in beeld vind je in ons land overal. Eigenaren hadden weinig geld voor opvallende vormgeving, aanvragen voor bouwvergunningen zagen er overzichtelijk uit. Door bewoners werd hooguit nog een keer een toestemming gevraagd voor een kleine verbouwing, meestal vanwege gezinsuitbreiding. Zo werd voor Grotestraat 113, het pand helemaal rechts, in 1976 een vergunning verleend aan de familie Eijkelkamp voor de dakkapel.


Bij ielke aanvraag kijkt de gemeente of het bouwplan voldoet aan de regels van het bestemmingplan. Daarin wordt bijvoorbeeld de maximale hoogte van bebouwing in een dorpskern vastgesteld. Die regels stelt een gemeente zelf op. De welstandscommissie beoordeelt vervolgens de vormgeving van het plan. 'Het draait daarbij om het heel houden van bestaande bouwstructuren', zegt secretaris Herman Dekkers van die commissie voor de gemeente Hof van Twente.


Hoe is het gebouw links dan in de bestaande structuur van deze straat terechtgekomen?


Als gevolg van een gemeentelijke herindeling werden vijf gemeenten samengevoegd en moest er een nieuw gemeentehuis komen. In het centrum van Goor vond men een geschikt terrein en tussen de bescheiden woningen van de buurt verrees rond 2005 een enorm complex. Op de foto zien we daar maar een stukje van. Behalve het gemeentehuis werden er ook een politiebureau, een bibliotheek en zorginstellingen in ondergebracht.


In het plan was de nieuwbouw te hoog volgens de normen die de gemeente zelf had vastgesteld. Het bestemmingsplan werd aangepast, met als argument dat een gemeentehuis een maatschappelijk belang dient. Vervolgens was het de vraag of de architect erin zou slagen de bestaande bouwstructuur heel te houden. Op de site van het bureau staat: 'De bebouwingsvlek heeft een zeer gelede vorm, met een grillige contour en uitlopers tot in de kleinste schaalgebieden van de omgeving.' De zeegroene glazen golf is zo'n uitloper.


Even verderop in de tekst: 'Naar de periferie van de locatie ontwikkelt het gebouw zich naar de schaal van de planranden, waardoor dit grote gebouw zich ontspannen in de omgeving nestelt.'


Kort nadat het zich ontspannen in de omgeving had genesteld, werd het bestemmingsplan weer teruggedraaid.


Fotografie en tekst: Hans van der Meer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden