Het project natuur moet ontwikkeld
De documentaire opent idyllisch. Het gras wuift, de rivier stroomt lieflijk voorbij, de koeien grazen, in de verte tuft een tractor....
De documentaire Terug naar de natuur van Annemiek Streng laat zien hoe uiterwaarden onder water gezet worden, koeien plaats maken voor Schotse hooglanders en wilde paarden, grasland voor distels en ander onkruid. Terug naar de natuur is de eerste aflevering van de Teleac-reeks Scenario 2015. Daarin vraagt de educatieve omroep zich af hoe Nederland er over vijftien jaar uitziet, op het gebied van landschap, gezondheid, mobiliteit, wonen, werken en wetenschap.
Helaas is de documentaire wat langzaam gemonteerd, niet alleen door poëtische shots uit het rivierenland, maar ook door uitgesponnen passages over de uienoogst en het schuttersfeest van gilde Sint Hubertus.
Wel is op fascinerende wijze te zien hoe natuur tot ambtelijk concept is geworden. In de Millingerwaard bij Lobith wordt het project 'De Gelderse Poort' opgezet. Dat klinkt eerder als een winkelcentrum dan als een natuurgebied, maar projectleider P. van de Kreeke legt enthousiast uit hoe hij de natuur aan het ontwikkelen is.
De lokale autochtonen zijn echter allerminst te spreken over het project. Boeren moeten grond inleveren en de nieuwe natuur geeft maar een hoop overlast, vooral in de vorm van toerisme. Boer Poodt: 'Ik vind het helemaal niet prettig als ik op de zomerdag steeds moet wachten met gras rijden, omdat er rijen fietsers voorbij komen. Daar heb ik helemaal geen gemak van.'
Projectleider Van de Kreeke heeft ook zijn frustraties. Natuur ontwikkelen gaat zo langzaam! En nu dreigt het concept natuur ook nog verruild te worden voor het concept veiligheid, als gevolg van de bijna-watersnood van een paar jaar geleden. In dat geval worden de net zo schitterend ontwikkelde rivierduinen meteen worden onder water gezet, zodat het peil in de grote rivieren zakt. Zonde.