Het pompoengevoel

Pay-Uun Hiu


Ingrediënten


Voor 4 tot 6 personen
1 kg pompoen (schoongemaakt)
150 gr rode linzen
2 wortelen
1 ui
2 teentjes knoflook
stukje gember
1 theel. sambal
1 theel. garam masala
1, 5 l groentenbouillon
1 laurierblaadje
2 djeroekperoetblaadjes
1 pijpje kaneel
rasp van 1 limoen
verse koriander
olie, zout, peper


Op woensdag 14 september was het herfst. Zomaar. In één keer. Zo gaat dat elk jaar. Dat is niet meteorologisch bepaald, of afhankelijk van een vaste dag op de kalender. Op een dag word je wakker, je stapt naar buiten, snuift de lucht op en ja hoor, de zomer is voorbij. Opeens zie je boomblaadjes liggen die er de vorige dag ook waren, maar nu opeens heel herfstig zijn geworden.

Die dag is de dag voor de eerste pompoen van het jaar.Natuurlijk lagen er al pompoenen in de winkels en niemand zegtdat je ze niet eerder kunt eten, maar het is een kwestie vangevoel. De eerste dag dat herfst door je bloed stroomt, is de dagdat je pompoen eet.

Er zijn honderden soorten pompoen: rond, langwerpig,peerachtig; klein genoeg om in één hand te houden en zo grootdat je er een koets van kunt toveren; gebobbeld en glad; ingroen, geel en oranje.

Het wordt een gladde oranje met groene vlammen aan deonderkant en een bescheiden (zo'n 1,5 kilo) formaat. 'Hoeft nietgeschild', staat erbij. Maar de dame in de winkel zegt dat ze hemwel schilt voor de soep. En dat ze linzen erbij doet. En dat zede soep niet pureert omdat het lekker is om nog op een stukjepompoen te kauwen. Dat is ook een manier.

De pompoen is net zo prachtig oranje van binnen. Niet van dathysterische oranje zoals op Koninginnedag en bijvoetbalwedstrijden, maar diep warm en herfstig. Daar passenuitstekend rode (eigenlijk oranje) linzen en wortelen bij.Uiteraard is smaak het eerste criterium als je een gerecht maakt,maar soms is kleur ook een fantastische leidraad. Bijvoorbeeldin de oven gegaarde pompoen met een saus op basis vansinaasappelsap, ziet er schitterend uit en smaakt ook nog.

Maar de eerste officieuze herfstdag vraagt om een wat rijkerecombinatie.Geel kleurt er goed bij. Er zijn ook veel recepten metpompoen en saffraan, of pompoen en kerrie. En om toch nog eenzweem van zomer erin te houden, is geraspte limoenschil een mooimidden tussen geel en groen. Een pijpje kaneel maakt het af meteen diepbruine tint in het oranje.


Bereidingswijze

Neem een pompoen (liefst dus oranje), schil die en haal depitten eruit. Zorg dat er een kleine kilo schoon en in blokjesgesneden overblijft. Verwarm de olie in een ruime pan en bak erde gehakte knoflook en gember en de gesnipperde ui in. Voeg kerrie, garam masala en sambal (sambal djeroekperoet is lekkererbij) toe. Laat dan even de (gewassen) linzen en in stukjesgesneden wortelen meebakken, doe er dan de pompoenblokjes bij enroer alles nog even op hoog vuur door.

Voeg de bouillon toe, breng alles aan de kook en doe er nogde resterende ingrediënten bij: rasp van 1 limoen, 2djeroekperoetblaadjes, kaneelpijpje en 1 laurierblaadje. Laatalles een klein halfuurtje koken. Pureer desgewenst, maar hethoeft niet. Maak op smaak af met zout en peper en serveer metverse koriander.

Het is nog wel mooi weer geworden, na die herfstige woensdag,maar het was ander mooi weer. Het was nazomerweer.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden