Het politieke wonder van Ali G

'It's About Me. But It's Not About a House. That Is the Twist!' las Ali G van een papiertje voor aanvang van de Nederlandse première van Ali G Indahouse, vorige week in Amsterdam....

Jan Pieter Ekker

Ali G maakte in Engeland razendsnel carrière door in zijn eigen show op Channel 4 domme, politiek-incorrecte danwel seksistische vragen te stellen aan bekende gasten - een beetje zoals Paul de Leeuw deed in De Schreeuw van De Leeuw.

Beiden passen in een lange traditie van televisiepersoonlijkheden die meenden de buis ontgroeid te zijn en een filmcarriére als logische volgende stap zagen. Vaak heeft de vertaalslag van televisie naar film rampzalige gevolgen; van korte, snel gesneden items naar een anderhalf uur durend verhaal, blijkt voor velen een te grote opgave.

Deze regel gaat niet op voor Baron Cohen; waar Filmpje!, het stervehikel voor De Leeuws Bob en Annie de Rooy, te weinig om het lijf had om de platheid te gedogen, heeft Ali G Indahouse dat wel, zeker in het eerste uur.

Michael Gambon, bekend uit The Singing Detective, Gosford Park en binnenkort Charlotte Gray, speelt een minister-president die het slecht doet in de peilingen. Zijn tweede man (Shakespeare-acteur Charles Dance, ook te zien in Gosford Park) bedenkt een machiavellistisch plan, waarin een hoofdrol is weggelegd voor Ali G.

Wat volgt is een stortvloed aan grappen, waarin niets en niemand gespaard blijft. Bejaarden niet, buitenlanders niet, politici niet, en Ali G zelf ook niet. Natuurlijk blijkt de onconventionele would-be gangsta rapper, doorgaans getooid in felgeel Fubu-trainingspak, strakke zwarte muts, hippe zonnebril, modieus ringbaardje en vele kilo's ringen en kettingen, een politiek wonder. Natuurlijk wordt hij de held van de dag door het lokale buurthuis voor de sloop te behoeden.

Dat is grappig, ja - voor wie niet vies is van poep- en plasgrappen. Jammer alleen dat veel van de onbedaarlijke grappen sneuvelen in de vertaling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden