Commentaar

'Het politiek opportunisme van het CDA is schijnbaar grenzeloos'

Het CDA neemt opeens opgelucht afstand van Wilders' PVV. Erg geloofwaardig komt het nu allemaal niet meer over, schrijft Raoul du Pré, politiek redacteur van de Volkskrant.

Minister Maxime Verhagen luistert naar PVV-fractievoorzitter Geert Wilders.Beeld ANP

Het politiek opportunisme van het CDA is schijnbaar grenzeloos. In ruil voor de macht zijn de christen-democraten bereid veel op te geven. Dat werd hier en daar al langer vermoed, maar de partijtop slaagde er de afgelopen anderhalf jaar toch aardig in de kiezers te doen geloven dat de samenwerking met Wilders' PVV van harte ging: het kritische deel van de partij werd overstemd door de pragmatici die kansen zagen om weer een paar jaar te regeren. De partijprincipes zouden ze daarbij heus niet uit het oog verliezen, beloofden zij.

Ruim een week na de val van het kabinet is het wonderlijk genoeg het CDA zelf dat opeens wegrent voor alles waar de partij nou net voor was gaan staan. De bewindslieden gaan voorop in de aftocht. Henk Bleker laat weten dat hij eigenlijk nooit wat zag in de PVV. Ben Knapen is opeens 'opgelucht' dat de banden met de PVV verbroken zijn. Gerd Leers trekt z'n handen af van vrijwel de hele immigratie-agenda, waar hij toch echt zelf voor tekende. En Liesbeth Spies ziet opeens niets meer in het verbod op de dubbele nationaliteit en het boerkaverbod, in haar ogen kort geleden nog 'van onvoorstelbaar groot belang'.

Compromissen horen bij de politiek. Sterker: het vermogen om op tijd naar rechts en dan weer naar links te buigen was lang het fundament onder de machtspositie van het CDA. Maar daar zijn wel grenzen aan. De CDA-top loopt nu weg voor de gevolgen van een principiële keuze die in 2010 zeer bewust werd genomen. De kopstukken voelen waarschijnlijk goed aan dat verwijdering van de PVV geboden is als de partij de weg omhoog in de strijd om de kiezersgunst weer eens wil inslaan. Maar dat heeft wel een consequentie: ofwel ze zijn nu ongeloofwaardig, ofwel het hele avontuur met de PVV wordt dat alsnog, met terugwerkende kracht. Voor het imago van de politiek in het algemeen en het CDA in het bijzonder is het hoe dan ook funest.

Raoul du Pré is politiek redacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden