Het pleit voor Jinek dat ze baalt

Het pleit voor Eva Jinek dat ze baalt als een stekker. Maar tv heeft nog veel te bieden, ook in de zomer.

Paul Onkenhout
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dag vijf, tijd voor de gelegenheidsrecensent om de balans op te maken.

1. Er worden meer programma's herhaald dan ooit tevoren. Daar waren ze weer, de series over Johan Cruijff en Vincent van Gogh, de kordate en lieve vrouw van de Franse motorcamping (Ik vertrek), de herintredende verpleegkundige Yvette (Koefnoen), Joris Linssen op Schiphol (Hello Goodbye) en De Hokjesman. En toen was het pas dinsdag.

De bezuinigingen bij de publieke omroep eisen hun tol. Dramatisch hoeft hier niet over te worden gedaan. Met het herhalen van tv-programma's is niets mis, tenminste, als het gaat om programma's van het kaliber in bovenstaande opsomming. Troep blijft troep.

Eén dingetje nog. De publieke omroep heeft de naam, maar als het om herhalingen gaat, spant RTL de kroon. De zender die mikt op het grote publiek, RTL 4, vult na Goede Tijden, Slechte Tijden hele avonden met oude meuk uit de voorraadkast.

Gordon, al dan niet bijgestaan door Geer, Robert ten Brink en John Williams, gaan veelvuldig in reprise. Zelfs Ushi wordt deze zomer van stal gehaald. Kennelijk is daar behalve het geld ook de creativiteit op.

2 Humberto Tan, Jeroen Pauw en/of Eva Jinek zijn tijdelijk verdwenen, en met hen de talkshow op de late avond. Dat voelt als een gemis. De ruimte wordt in beslag genomen door detectives (NPO 1) en herhalingen van Divorce (RTL 4) - een forse achteruitgang.

En dat terwijl Jinek net een maandje bezig was. Zelf had ze dit ook liever anders gezien. Het Algemeen Dagblad meldde deze week dat ze baalt als een stekker. Dat pleit voor haar.

In een reactie op het nieuws dat Jinek baalt zei Frans Klein, de programmadirecteur van de NPO, dat het besluit voor een deel noodgedwongen is genomen. Het avondprogramma over de Tour de France met Dione de Graaff en Gert van 't Hof slokt het budget op.

Daarnaast heeft een vakantiemaand op het gebied van nieuws en politiek niet veel te bieden, zei Klein. De timing was ongelukkig. De geschiedenis van de val van Srebrenica kreeg een extra hoofdstuk, in Den Haag overleed een arrestant door politiegeweld en de Europese Unie wordt bedreigd door Griekse rebellen.

Pas in augustus keert Jinek terug. Hier klopt iets niet.

3 Laat u niks wijsmaken, de televisie heeft veel te bieden, óók in een vakantiemaand zonder EK- of WK-voetbal.

De hoogtepunten deze week: Andere Tijden Sport over de Tour van 1954, Bureau Sport van Frank Evenblij en Erik Dijkstra waarin het gelukkig ook gewoon ouderwets over doping ging, de manier waarop op RTL 7 de Griekse crisis werd verslagen, de documentaire Waarom Srebrenica moest vallen van de VPRO en het interview met Johan Witteveen bij Omroep MAX. Plus alle uitzendingen van Nieuwsuur.

4 SBS 6 heeft zichzelf overleefd. Veel verder dan een zooi misdaadseries komt SBS 6 niet. Het was al nooit een zender voor mensen met linkse hobby's, maar met Piets weerbericht kun je echt geen zender overeind houden.

5 Als er niet naar de televisie wordt gekeken, wordt er over gesproken en geschreven. Dit houdt maar niet op. In RTL Boulevard worden zelfs tv-recensenten a.i. aangepakt. Op Twitter gaat het elke avond helemaal los. Er wordt natuurlijk vooral gemopperd, maar dat doet iedereen op Twitter, dat hoort erbij.

Verheugende eindconclusie: er wordt vaak iets anders beweerd, maar die goeie ouwe televisie is nog steeds springlevend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden