Het platteland wordt woonland in Diever

Aflevering 140: het platteland wordt woonland. Met harde scheidingen en de bekende knoop in de maag.

Caspar Janssen
null Beeld
Beeld

Een wandelingetje door Diever. De hoofdstraat, de Brink, nog een paar straatjes in de oude dorpskern. Een supermarkt, een bakker, een school, winkels, een paar restaurantjes en een café. En verschillende woon- en cadeauwinkels, een Fair Tradewinkel en een winkel met 'Spiritual Gifts'. In de etalage van de makelaar en hypotheekshop in de Kruisstraat bekijk ik het woonaanbod en de prijzen. Een divers aanbod, en ook een aantal woonboerderijen te koop.

Dat zag ik eerder, dieper in het land, alleen liggen de prijzen hier hoger. Het bevestigt mijn vermoeden dat ik me hier ongeveer op de grens van de invloedsfeer van de Randstad bevind. Ik vraag het binnen. Ja, zegt Alderik Vos, een van de twee makelaars, er zijn mensen die al een paar jaar voor hun pensioen vanuit de Randstad hier naartoe komen. 'En dan reizen ze nog twee dagen in de week op en neer naar hun werk. Dat hebben ze er voor over.'

Ik loop nog even door naar de nieuwbouwwijken aan de rand van het dorp, vanwege een tekst in het boekje van het bij dezen aanbevolen Drenthepad, de lange afstandswandelroute door Drenthe. De auteurs van het boekje zijn bozig over Diever. Ze spreken van 'nieuwbouwwijkjes die als vreemde lichaamsdelen aan de oude kern zijn vastgeplakt'. Een rode variant van 'witte schimmel'.

Goed, ik loop door die wijken, ik zie zo ongeveer de dorpen en huizen waar ik zelf opgroeide en krijg de bekende knoop in de maag. Maar ja, het is betaalbare, fatsoenlijke woonruimte. Voor gezinnen, voor ouderen, voor jonge mensen uit het dorp, die vaak elders werken. En zij zorgen ervoor dat de winkels, de scholen en de dokter in het dorp blijven.

Diever Beeld
DieverBeeld

Die voorzieningen verdwijnen wel uit de kleinere dorpen. Maar dan is er altijd nog de auto, zei de makelaar opgeruimd.

Het platteland wordt woonland, schreef iemand me. Buiten Diever zie ik de voormalige boerderijen, vernieuwbouwd, en met netjes aangelegde tuinen. Harde scheidingen, ook hier, alles netjes afgebakend: natuur, recreatie, agro-industrie, wonen. Alleen de kleine boeren zijn weg, die zijn er tussenuit gehaald.

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden