Het perfecte... Tuinvogelvoer

Een mini-college tuinvogels voeren door Martijn Overbeeke ter gelegenheid van de Tuinvogeltelling dit weekeind.

Margreet Vermeulen
null Beeld Jerome Schlomoff
Beeld Jerome Schlomoff

'Het perfecte vogelvoer in de winter is energierijk. Wie vetbolletjes, pindaslingers of speciale vogelpindakaas ophangt, is dus prima bezig. Niet dat het bijvoeren van vogels noodzakelijk is. Hooguit kan het bijvoorbeeld een koolmees in de broedtijd helpen om twee keer eitjes te leggen in plaats van één keer.

'Voeren is leuk. We stimuleren het als Vogelbescherming. Je krijgt er vogels vaker door te zien en leert ze beter kennen. Het perfecte voer is per vogel verschillend. Vinken, groenlinken, sijsjes en keepjes zijn zaadeters. Die komen langs als je een voedersilo ophangt met zaden. Vooral zonnebloempitten vinden ze lekker.

undefined

'Merels, zanglijsters en roodborstjes hebben een kleinere snavel. Die eten liever klein strooivoer en gierst. Ze gaan niet aan silo's hangen, maar scharrelen liever over de grond - of op een voedertafel waar je strooivoer, fruit en gewelde krenten en rozijnen op kunt neerleggen. Wil je boomklevers en spechten lokken, hang dan pinda's op.

'Zitten de vogels - ondanks al je inspanningen - toch liever in de tuin van de buurvrouw? Dan kan het zijn dat je voer niet vers is. Vetbollen die hard en droog aanvoelen, zijn waarschijnlijk over de datum. Kwalitatief goed vogelvoer werkt met houdbaarheidsdata. Goed vogelvoer werkt ook met ingrediëntenlijsten. Plantaardig vet verdient de voorkeur, evenals biologische bestanddelen.

'Of je tuin is niet beschut genoeg is. Vogels hebben behoefte aan schuilplekken: een heg of groenblijvende struiken van waaruit ze naar de voederplek kunnen vliegen. Misschien is de tuin te opgeruimd? Ze scharrelen graag tussen oud blad op zoek naar insecten.

Martijn Overbeeke

Martijn Overbeeke (1971) is retailmanager bij Vogelbescherming Nederland. Hij weet alles van vogelvoer, vogelkijkers en vogelboeken.

'Ook de beplanting speelt een rol. Vogels houden van struiken en bomen met bessen zoals hulst, sierappels en meidoorns. Met vaste planten die vlinders en bijen aantrekken, maak je de tuin vanzelf ook extra aantrekkelijk voor vogels. Insecten zijn een belangrijke voedselbron van vogels, vooral in het broedseizoen.

'Je kunt in principe alle soorten voer het hele jaar door aanbieden. Het advies om vogels in de zomer en lente niet bij te voeren, omdat jonge vogels veel zaden en noten niet goed verteren, is achterhaald. De ouders eten het voer, terwijl ze hun jongen insecten geven.

'Belangrijk is vetbollen niet in de zon te hangen en dat het voer vers is en niet te zout. Van zout kunnen vogels uitdrogen. Dus liever geen kaas, niet te veel broodkruimels en geen gewone, maar speciale vogelpindakaas. Vogels weten zelf ook wel wat goed voor ze is. In de lente gaan ze naar de tuin van de buurvrouw als die meelworm in de aanbieding heeft - en er bij jou slechts een uitgedroogde vetbol hangt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden