Het perfecte jaaroverzicht van Rob Maas

Een minicollege terugblikken van Rob Maas, eindredacteur van het NOS Journaal. Zodat u weet hoe een jaaroverzicht eruit hoort te zien.

Rob Maas Beeld Jérome Schlomof

'Dit wordt mijn elfde jaaroverzicht van het NOS Journaal, het is het zestigste in totaal. Er is weleens over gesproken het te schrappen als er weer bezuinigd moest worden, maar het programma heeft tot nu toe elk jaar in het bestaan van de NOS overleefd. Het hoort er gewoon bij, een reflectie aan het eind van het jaar. Er kijken zo'n anderhalf miljoen mensen naar.

'Ik begin al na de zomervakantie lijstjes op te stellen. Wat moet erin, wat kunnen we gerust overslaan? Je weegt bij zo'n samenstelling het nieuws anders dan de eindredacteur die voor het journaal de actualiteit volgt. Tarik Z., die hier de studio's binnendrong, is op de dag zelf allesoverheersend. Maar terugkijkend was het niet meer dan een incident. We stippen het aan. De zorg was bijna nooit de opening van het Journaal, maar was wel een bepalend onderwerp, het is belangrijk voor veel mensen. Daar kun je niet omheen.

'Het was een heftig jaar, met de aanslagen in Parijs en de vluchtelingen. Toch is het nodig een balans te vinden tussen zwaar en licht. Als het hele overzicht vol zit met ellende, is de kijker na 20 minuten vertrokken. De omgevallen hijskranen in Alphen aan den Rijn waren niet wereldschokkend, maar het zijn wel spectaculaire beelden. Die kun je tussen al die enorme narigheid best gebruiken. De warme Tourstart in Utrecht met het stormachtige slot in Zeeland past er ook in.

Rob Maas (64)

Rob Maas (1951, Maarssen) is sinds 2005 samensteller van het NOS-jaaroverzicht. Hij werkt vanaf 1998 als eindredacteur bij het Journaal. Hij begon zijn loopbaan in 1974 als redacteur bij het jeugdtijdschrift Taptoe, waarna hij na tien jaar de overstap maakte naar hetJeugdjournaal. Daar was hij van 1988 tot 1997 chef van de eindredactie.

'Het draait steeds meer om beeld. De voice-over gebruiken we al enkele jaren niet meer. Die creëert afstand. Door quotes van betrokkenen uit het beschikbare materiaal te kiezen, kan het verhaal ook worden verteld. Zo wordt het veel indringender. Je kijkt naar het moment. En televisie is emotie. De rol van een presentator dit jaar is het weer Rik van de Westelaken blijft belangrijk. Hij introduceert, hij legt de verbanden.

'De chronologie van de gebeurtenissen is niet allesbepalend. Alleen maar de feitjes op een rij, dat is saai. Wel lassen we vier seizoensblokken van drie minuten in, waarin kort onderwerpen voorbij komen. Dat biedt wat houvast. Verslaggever Peer Ulijn schrijft daar teksten voor en spreekt die zelf in, op een lichte toon wanneer dat kan. Dat geeft ook wat lucht. Teruggaan naar de plek of interviews met getuigen doen we niet meer. Dat is meer iets voor een actualiteitenrubriek. Een rode draad doen we alleen als het nieuws het toelaat. Dit jaar zijn de vluchtelingen zo dominant, die zul je op verschillende momenten tegenkomen. Maar de vorm verbindt ook de reeks beelden: speciaal gecomponeerde muziek, de blokken en Rik.

'Begin volgende week is de montage af, we kunnen nog altijd ingrijpen als zich iets uitzonderlijks voordoet. Maar de drempel gaat omhoog. Wat mij betreft mag het nieuws wel even stoppen, nu.

'Voor mij is de uitzending geslaagd als alles erin zit wat erin moet zitten, zelfs alles waar je als kijker beroerd van kan worden, maar dat je na afloop toch denkt: we kunnen weer even verder. Vorig jaar sloten we af met de indrukwekkende toespraak van Gita Wiegel, het meisje dat haar moeder had verloren bij de ramp met de MH17 en toch nog vooruit kon kijken. Ik hoop dat zoiets deze keer ook lukt.'

Rob Maas Beeld Jérome Schlomof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden