Nieuws Kroongetuige

Het Parool: recherche wist al in 2017 dat Ridouan T. wraak zou nemen

De recherche wist al in juli 2017 dat crimineel Ridouan T. bereid was om onschuldigen te liquideren. De recherche beschikte over een bericht uit 2016 waarin T. aan zijn vrouw schrijft dat hij van verraders desnoods ook hun ‘kinderen, moeders, zussen, vaders naar de hel stuurt’. Een klein jaar later werd de broer van kroongetuige Nabil B. vermoord. 

De politie doet in maart 2018 onderzoek op de plek in Amsterdam-Noord waar Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B., werd doodgeschoten. Beeld ANP

Dat meldde Het Parool maandagmiddag. De voortvluchtige Ridouan T., die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties, is de meestgezochte crimineel van dit moment. Hij wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven tot de moord op de broer van kroongetuige Nabil B., die tegenover justitie belastende verklaringen over T. heeft afgelegd. Deze broer, Reduan B., werd op 29 maart 2018 voor zijn kantoor doodgeschoten. Het was een ‘wraakmoord’ tegen de kroongetuige – diens broer had niets met de criminaliteit te maken.

Volgens Het Parool heeft het bericht van T. aan zijn vrouw de verantwoordelijken voor de veiligheid van getuigen destijds niet bereikt. Het Openbaar Ministerie presenteerde op 23 maart 2018 kroongetuige Nabil B. Daarna werd binnen een week diens broer Reduan doodgeschoten.

Laten slapen

De kroongetuige en zijn familie, maakten uit angst voor wraakacties fel bezwaar tegen het besluit van justitie om de deal met kroongetuige Nabil bekend te maken terwijl degenen over wie hij verklaarde nog vrij rondliepen. Pas nadat Reduan B. was doodgeschoten, werd zijn familie in allerijl elders ondergebracht. Al in november 2017 was bekend dat T. over de kroongetuige aan zijn handlangers had geschreven: ‘Ik ga iedereen van hem laten slapen (vermoorden, red.) als hij mijn naam heeft genoemd.’

In een interview met de Volkskrant eind 2018 zei Bart Stapert, die destijds als advocaat de belangen van Nabil B. behartigde, dat hij en het OM onvoldoende rekening hielden met een liquidatie: ‘We dachten eerder op het niveau van bedreigingen, of een steen door de ruit.’

Volgens Stapert schoot de beveiliging van de familie van de kroongetuige tekort en ‘werd de meedogenloosheid van de wereld waarin Nabil zich begaf onderschat’. ‘Het was niet onze keuze om het nieuws van de kroongetuigedeal naar buiten te brengen voordat kopstuk Ridouan T. was opgepakt’, aldus Stapert. ‘Dat hebben we duidelijk naar het Openbaar Ministerie gecommuniceerd. Uiteindelijk heeft het OM zonder overleg besloten het toch zo te doen, er was geen weg terug meer.’

Sneller dan justitie

Gevraagd naar de reden waarom het nieuws over de kroongetuigedeal, tegen de wens van de kroongetuige en zijn familie, naar buiten is gebracht, antwoordde een woordvoerder van het Landelijk Parket destijds dat deze vraag ‘nu nog niet te beantwoorden is, maar dat de verantwoording van het opsporingsonderzoek op een zitting aan de orde zal komen’. Aanstaande woensdag begint het proces – ‘Marengo’ – inhoudelijk, en zal de kroongetuige gedurende drie dagen publiekelijk worden gehoord.

Meteen na de moord op Nabil B.’s broer, meldde justitie dat Reduan niet beveiligd wilde worden. Dat bleek later niet te kloppen – hij wilde wél beveiligd worden en dat was ook toegezegd. Maar het plaatsen van onder meer veiligheidscamera’s duurde te lang. De huurmoordenaar, Shurandy S., was sneller dan justitie: twee dagen na de toezegging dat het OM Reduan zou gaan beveiligen, schoot hij Reduan dood. De huurmoordenaar werd daarvoor begin dit jaar veroordeeld tot 20 jaar cel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden