Het Palet

Adres: Burgemeester Reigerstraat 29, Utrecht. Reserveren: 0302949020. Open: di en wo 1621.30 u, do t/m za 1622 u. Keuken: Frans, internationaal....

Henrico Prins

Je komt ze niet vaak tegen, vierkante tafeltjes met een driepotig onderstel. Maar als je in een restaurant eens zo'n wankel geval treft, is de eerste verzuchting meestal: zoiets zou verboden moeten worden. Het is een wonder dat er deze avond in Het Palet, aan de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht, geen grote ongelukken gebeuren.

Toch misstaat de tafel niet in het interieur, dat een allegaartje is van frutsels en stijlen. Voor het raam prijken drie groene pluimen; het meubilair is van de doorsneecafort; er zijn spiegels en er hangt een kroonluchter; het houtwerk is opvallend groen gekleurd; op de klapdeur naar een spoelkeukentje is een palet aangebracht, want je kunt natuurlijk niet duidelijk genoeg zijn in die dingen. Raadselachtig zijn ten slotte de koperkleurige ster en bal aan het plafond - alsof het hier alle dagen Kerst is.

Wat je noemt een bont palet, om nog maar eens een open deur in te trappen. Die kwalificatie is minder van toepassing op de kaart, die degelijk Frans en mediterraan is getint. Het is trouwens geen kaart, maar een schoolbord, wat in elk geval de suggestie wekt dat de kok het aanbod graag laat afhangen van wat de markt en de seizoenen te bieden hebben.

Of dat zo is, valt aan de hand van de voorafjes niet te beoordelen: zowel de uiensoep (4,75 euro) als de gebakken zwezerik met eendenborst (6,95 euro) is van alle tijden. De soep had iets meer op smaak mogen zijn, maar de stukjes zwezerik zijn lekker krokant.

Als hoofdgerecht bestellen we dorade met coquilles, dragon en pesto (15,25 euro), het duurste van de kaart. Die vis is prima, maar valt in het niet bij de coquilles eromheen: lichtjes gebakken en nagegaard in de oven, zodat je ze bijna naar binnen kunt zuigen. We proeven ook van de hertenbiefstuk met vossebessencompote (11,95 euro), een aardige najaarsschotel, maar niet meer dan dat.

Tot besluit is er cr catalane (5 euro), een ijzig taartje dat op zichzelf niet verkeerd smaakt, maar met klassieke crema catalana niets van doen heeft en zo uit de etalage van de banketbakker had kunnen komen. Misschien is dat ook wel zo - de verleiding kan groot zijn in de Burgemeester Reigerstraat, in Utrecht de straat met de meeste vierkante meters eeten drinkwinkeloppervlak per bewoner, of hoe zeg je dat.

Een knipsel aan de wand maakt melding van de 'snackbarprijzen' van Het Palet. We rekenen ruim 66 euro af voor twee en dan hebben we, in toom gehouden door een serveerster die gedurende de maaltijd kennelijk niet wil storen, bijna niets gedronken. Duur is anders, jawel, maar goedkoop ook - om het over de snackbar nog maar niet te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden