Het paar van de eeuw postuum herenigd

Het zou de meest spectaculaire veiling van het decennium worden. De hele nalatenschap van de Duke en Duchess of Windsor, ooit het paar van de eeuw wier lovestory de wereld schokte, kwam op de markt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Voor Wallis Simpson deed King Edward VIII op 10 december 1936 afstand van de troon. Zij was al eens gescheiden, Amerikaanse bovendien, en weer - en voor hem - in een nieuwe scheiding verwikkeld. De Britse regering en de Anglicaanse kerk keurden een huwelijk af. Hij koos voor haar, het empire kwam zakdoeken te kort, en vluchtte op een oorlogsbodem naar het buitenland, waar hij in eenzaamheid wachtte tot haar scheiding officieel was uitgesproken, waarna ze alsnog - als Duke en Duchess of Windsor - in het huwelijk traden.

Hij had slechts elf maanden geregeerd en zijn rijk voor haar opgeofferd. Er was geen officiële functie meer voor hem weggelegd en voor haar al helemaal niet. Tot zijn grote bitterheid weigerde zijn broer, die hem als King George VI was opgevolgd, haar de status van koninklijke hoogheid te verlenen. In de oorlog was hij even, om hem uit het strijdgewoel in Europa te halen en ver buiten de invloed van Hitler die hij in 1937 had bezocht, tot gouverneur van de Bahamas benoemd. Hij droomde ervan om daarna gouverneur-generaal van Australië te worden. Maar zijn broer moest er niets van weten, de koninklijke familie weigerde elk contact met het paar. Ze raakten geïsoleerd in ballingschap.

Maar ze bouwden, vanuit hun residenties aan de Cote d'Azur en het Bois de Boulogne in Parijs, een nieuw rijk op, waarin ze schitterden als de 'arbiters of taste' en de 'leaders of fashion' van hun tijd. Ze vormden het 'most fashionable couple' van de naoorlogse beau monde. Wallis was een van de meest 'stylish' vrouwen van de twintigste eeuw, veertig jaar lang prijkte haar naam op de Best Dressed List. Edward ('David' voor haar en vrienden) was beroemd om zijn perfect gesneden pakken, gewaagde golfbroeken en de eigenhandig gestrikte Windsorknoop in zijn cravate. Ze werden fameus door hun verschijning. Een gala, opening of première was zonder betekenis als zij niet van de partij waren.

Hij overleed in 1972, 78 jaar oud; zij in 1986 op 89-jarige leeftijd. Hun huis en inboedel aan het Bois de Boulogne kwam in het bezit van Mohamed al-Fayed, die op de bovenverdieping, waar ooit het personeel zetelde, een appartement liet bouwen en de rest als museum in tact liet. September vorig jaar zouden hun bezittingen bij Sotheby's in New York worden geveild; een gebeurtenis waarbij de veilingen van een collectie jurken van Lady Di en van een verzameling sieraden en andere memorabilia van Jackie Onassis eerder dat jaar niet meer waren geweest dan kleine repetities voor deze.

Maar op de vooravond van de Windsor-veiling reed het liefdespaar van onze dagen - Diana, Princess of Wales en Dodi Fayed, Mohamed al-Fayed's zoon - zich dood in een autotunnel langs de Seine. In opdracht van Dodi's vader werd de veiling uitgesteld. De wereld had geen aandacht meer voor een drama van vroeger bij het verpletterende nieuws van nu.

Het gaat dan toch in februari gebeuren. Er zijn bij Sotheby's in New York negen dagen voor uitgetrokken, op 10 februari beginnen de kijkdagen. De catalogus is drie delen dik en geborgen in een koninklijke cassette, gesierd met de portretten van het paar uit hun gloriedagen.

De Windsor-verzameling valt in zes delen uiteen. De collectie bestaat uit meubels, serviesgoed, bestek en al de andere met hun liefdeswapen - WE, de verweven eerste letters van hun namen - gekroonde huisraad uit hun Parijse sprookjespaleis. Er zijn de tastbare herinneringen van zijn en haar persoonlijke levens en de herinneringen aan hun leven als leidend gastpaar van de beau monde, uitgedrukt in een vracht persoonlijke papieren, liefdesbrieven, foto's, liefdesportretten en cadeaus van hem & haar met opdracht. De verzameling omvat de uitgebreide garderobes van haar en van hem - kasten vol jassen, pakken, plusfours, Schotse kilts, jurken, rokken, blouses en pakjes; laden vol dassen en tassen, zakdoeken en waaiers, schoenen en pumps van de grote modehuizen van Parijs en de beste kleermakers van Londen.

Er zitten koninklijke herinneringen in het aanbod, die deel uitmaken van het Britse erfgoed, in de eeuwenoude erfstukken die Edward van zijn voorouders kreeg, waaronder een portret van de jonge prins met zijn overgrootmoeder Koningin Victoria, door haar gesigneerd met 'Gangan and Litlle David, 1896' - en dat is nog maar enkel een foto. En er zijn trivialia bij, zoals de kussens die hij borduurde (zijn geheime hobby) in de momenten dat het leven als leader of fashion hem te veel was.

Die drie delen dikke catalogus vertelt van een era, die bij hem in de vorige eeuw begon aan het Victoriaans hof. Het voerde hem langs militiare academies en Oxford naar een officiersrol, die hij manmoedig vervulde in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Het bracht hem daarna, in opdracht van de regering, op een wereldreis langs de Britse dominions en kolonies en weer terug naar Engeland, waar hij zich voorbereidde om zijn vader op te volgen.

Zij was een telg van een middle-class familie in Pennsylvania, de Warfields, die opgeroeide tot een mooie, attractieve jonge vrouw die trouwde met een jonge vliegofficier, scheidde, het avontuur zocht in China, en later weer hertrouwde met de Brit Ernest Simpson en een rustig leven zocht - tot ze Edward ontmoette. Op de dag dat zij haar scheiding van Simpson aanvroeg, vroeg hij haar, met een 19 karaats smaragdenring, waarin voor het eerst dat monogram van hun liefde was gegraveerd: WE Are Ours Now, 17-10-'36.

De veiling biedt een verzameling als een sprookje. Maar door de hele geschiedenis van de Windsors heen spreekt nu hun sprookje niet meer zozeer, maar dat van het andere liefdespaar, Di & Dodi. Ook hij gaf haar, op de avond van die fatale nacht, een ring van Cartier. En in de aanloop van die dag waarop hun leven eindigde, moeten ze volgens hun royal watchers een kijkje in dat sprookjeshuis in het Bois de Boulogne hebben genomen om te zien of het hen, als het ballingpaar van onze dagen, als onderkomen schikte.

Van die toen in september geplande veiling zou de opbrengst gaan naar de Al Fayed International Charitable Foundation en bestemd worden voor medisch onderzoek naar kinderziekten. Die bestemming is veranderd. De opbrengst van de veiling in februari gaat naar de charitatieve instellingen, die Diana en Dodi tijdens hun leven steunden. In de verkoop van de herinneringen aan het paar dat in hun liefde voor elkaar eerder de wereld schokte, worden ze tenslotte weer verenigd.

Veiling van de Collectie van de Duke en Duchess of Windsor. Sotheby's, New York, van 19 tot en met 27 februari. De kijkdagen beginnen op 10 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden