Het overhemd maakt van mannen een meneer

De Tour de France is onderverdeeld in uniformen. De acteurs zijn te herkennen aan hun nauwsluitende tuniekjes, uitgevoerd in de kleuren van hun werkgever. Dat is de uitbundige kant van wielrennen. De regisseurs dragen een bruine broek met daarboven een lichtblauw overhemd. Dat is de deftige kant van wielrennen.

Bart Jungmann
Tourdirecteur Christian Prudhomme (midden) houdt de wielrenners tegen. Beeld epa
Tourdirecteur Christian Prudhomme (midden) houdt de wielrenners tegen.Beeld epa

Vooral dat overhemd is een schot in de roos. Het is een vorm van beschaafde vrijetijdskleding die van mannen een meneer maakt. Stoer maar gedistingeerd. Haal Bernard Hinault van zijn tractor in Bretagne, trek hem dat overhemd aan en hij is een seigneur.

's Morgens ga ik er graag even voor naar het Village Départ, de plek waar de Tour dagelijks op gang komt. Het dorp is een door hoog hekwerk afgesloten tentenkamp. Elke tent vertegenwoordigt iets. Je kunt er koffie drinken, een regionale specialiteit eten en je zou in de rij kunnen staan voor een petje.

Eerst even kijken of Raymond Poulidor nog leeft. Ja hoor, daar zit-ie, in zijn sneue gele polootje. Poulidors tent is die van de Franse bank Crédit Agricole. Hij zet handtekeningen, poseert voor mobiele telefoons, hij is een uithangbord.

undefined

Tourblog

De etappe minuut voor minuut terugbeleven? Hier leest u ons tourblog terug.

Dan luidt de bel, ten teken dat het Village Départ officieel geopend wordt. Lokale hotemetoten worden op een podium genood om te worden toegesproken door Christian Prudhomme.

Als ik aan de Tour denk, denk ik niet aan Contador of Coppi. Ik denk aan Prudhomme en aan zijn lichtblauwe overhemd. Niemand staat het zo jaloersmakend goed als hem.

Acht jaar geleden nam Christian Prudhomme de plaats in van Jean-Marie Leblanc als directeur van de Tour de France. De volgorde deed hem geen goed. Leblanc was een sympathieke kerel. Begripvol en humoristisch.

Prudhomme wekte de indruk arrogant te zijn, een poseur. Liep de grote meneer uit te hangen. Dat mooie overhemd werkte tegen hem. Zeker, overhemden zijn tot veel in staat.

Naarmate de jaren verstreken, groeide het besef waarom Prudhomme poseert. Het is geen eigenbelang, het is een rol die hij speelt. Zoals Mark Rutte de premier van Nederland speelt, zo acteert Christian Prudhomme de directeur van de Ronde van Frankrijk.

Jean-Marie Leblanc, voormalig directeur van de Tour de France. Beeld epa
Jean-Marie Leblanc, voormalig directeur van de Tour de France.Beeld epa

Het kwam mooi tot uitdrukking in de documentaire over de Tourstart in Utrecht. Tijdens zijn bezoek aan de stad werd op het carillon van de Dom de Marseillaise gespeeld. De lokale organisatoren beschouwden dat als een meesterzet. Prudhomme voelt zoiets perfect aan en speelt het spel mee.

Maar de Tourdirecteur was op zijn allerbest begin vorige week in Huy. Vanwege twee valpartijen in het peloton had Prudhomme de koers een tijdje stilgelegd.

De rit was nog niet ten einde of allerlei betrokkenen, ploegleider Patrick Lefevere voorop, hadden hun afkeuring al uitgesproken. Rond zeven uur 's avonds kwam Prudhomme naar de perszaal en had een volstrekt logische verklaring. De gezondheid had op het spel gestaan.

Daar zat geen poseur. Daar zat een man die zijn rol tot in de puntjes beheerst, in een prachtig overhemd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden