Het oude Tivoli wordt Kytopia

Trompettist Kyteman en zijn muzikale vrienden nemen hun intrek in het voormalige poppodium Tivoli aan de Oudegracht. Het pand in de Utrechtse binnenstad wordt het nieuwe onderkomen van zijn muzikale broedplaats Kytopia.

CHARLOTTE HUISMAN

UTRECHT - 'We zijn blij dat we Kyteman en zijn muzikale koninkrijk voor Utrecht hebben kunnen behouden', aldus een gemeentewoordvoerder maandag na de sleuteloverdracht.

Colin Benders, alias Kyteman, zette enkele jaren geleden een muziekcomplex op aan de Utrechtse Zeedijk met studio's en muzikale ontmoetingsruimten voor zijn collectief van muzikanten. Het industriële complex werd al snel een belangrijke plek in het Utrechtse muziekscene waar Kyteman en zijn muzikale verwanten naar hartelust experimenteerden met alle mogelijke muziekvormen: operastemmen, zangkoren, etnische invloeden en dat alles vermengd met hiphop en jazz.

Dit Kytopia moet wijken voor nieuwbouw. Utrecht liet al snel weten dat zij haar best zou doen om het creatieve talent te behouden voor de stad. De oude popzaal van Tivoli was net komen leeg te staan, nu het poppodium is verhuisd naar het grote nieuwe complex TivoliVredenburg. Kyteman gaf het allerlaatste concert in het oude Tivoli en verzorgde tevens een groot concert bij de opening van het nieuwe complex.

Bij dat afscheidsconcert ontstond bij Kyteman het idee om naar het oude Tivoli te verhuizen. Hij kent de ruimte goed en is blij dat hij deze mag betrekken, al zal het nog wel even puzzelen worden in welke ruimte in het pand welke studio een nieuw onderkomen krijgt.

De 27-jarige geboren Utrechter Colin Benders brak in 2009 door met zijn debuutalbum The Hermit Sessions, van Kyteman's Hiphop Orchestra, waaraan hij drie jaar werkte. Hij zette met zijn optredens met dat hiphoporkest veel zalen in Nederland op zijn kop met een mix van orkestrale fanfare, hiphop en lyrische jazz. In 2011 volgde Kytecrash met zijn voormalige leermeester Eric Vloeimans en een jaar later bracht hij een album uit onder de noemer Kyteman's Orchestra. Zijn naam als eigenzinnig en visionair muzikant is inmiddels gevestigd.

Kyteman krijgt een voorlopig huurcontract tot er een definitieve bestemming en een koper voor het pand aan de Oudegracht is gevonden. Voor de definitieve invulling is een prijsvraag uitgeschreven. Volgens wethouder Paulus Jansen (SP) zal de herontwikkeling van het pand zo'n twee à drie jaar duren. Volgens hem behoort koop door Kyteman eveneens tot de mogelijkheden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden