Het Oranjevermogen

De prins zegt klaarheid te willen brengen in nog een andere kwestie die dikwijls in de bladen opduikt: de buitensporige rijkdom van de Oranjes....

Pieter Broertjes Jan Tromp

Hij zegt: 'Ik moest lachen, of eigenlijk helemaal niet toen onze nephistoricus Kikkert aan de EO vertelde dat Trix miljarden heeft.

'Het cadeau voor het jonge paar Alexander en Máxima, het huwelijkscadeau, werd een zilveren tafelgoed, vorken en messen tot en met de zoutpotjes, voor 24 mensen. Dat is goed, heb ik gezegd, lijkt me leuk. Ja, had Trix opgemerkt, maar het kost minstens vijftigduizend gulden.

'So what? Nou ja, had zij gezegd, ik weet niet hoe we dat moeten doen. Toen heb ik aangeboden de kosten voor mijn rekening te nemen; de rest van de familie moest dan maar iets anders verzinnen.

'Dat zo'n vent, zo'n Kikkert, dan maar wat roept: de koningin heeft miljarden. Überhaupt, mensen die dat beweren, denken niet na voordat ze schrijven. Trix en haar zusters krijgen, als mijn vrouw en ik dood zijn, miljoenen. Maar intussen heeft ze niks en moet ze leven van de rijksinkomsten. Ik geloof dat Trix haar vermogen minder is dan één miljoen.

'Al die verhalen over rijkdom zijn allemaal volslagen onzin. Ze betaalt forse huur aan de regering voor het gebruik van het oude Loo. Aan paleizen heeft Trix Drakesteyn en dan heeft ze Tavernelle in Italië en verder heeft ze niks.

'Dan de aandelen. In aandelen heeft ze minder dan één miljoen aan vermogen. Ik ben met de thesaurier naar aanleiding van die verhalen over ons beweerde grootaandeelhouderschap in Shell nagegaan wat we nu feitelijk hebben. Voor de Shell komt ons aandelenpakket uitgedrukt in percentages neer op nul komma nul nul nul iets. Drie nullen na de komma. Zo weinig hebben wij van de Shell, helaas.

'Meneer Forbes van het gelijknamige magazine ontmoette ik een keer in Amerika. Ik heb hem bij die gelegenheid gezegd: hoe kunnen jullie zo'n onzin schrijven? Claus en Trix kunnen de jacht niet eens betalen. Toen zij koningin werd, heeft Claus gezegd: we moeten de varkens op het Loo afschaffen. Dan krijg je geen gasten meer, heb ik hem gezegd, want die komen niet voor een hert, die willen alleen maar varkens schieten. Ja, maar dat kunnen we niet betalen, zei Claus. Oké, dan betaal ik, heb ik gezegd. Dus vanaf de dag dat ze koningin is geworden heb ik het voer van de varkens op het Loo betaald.

'Beatrix hoort absoluut niet op de jaarlijkse lijstjes van Forbes Magazine te staan. Het slaat echt nergens op. Maar Forbes zei: nee, dat kan ik niet veranderen. Om te schrijven dat ze niet zoveel geld heeft, is negatief, dat gaat niet. Enfin, aardige man.'

In 2003 stelde Forbes het vermogen van de Oranjes drastisch bij. Naar beneden. Van 2,5 miljard naar 250 miljoen dollar. Die rectificatie was een gevolg van een nieuwe interventie van prins Bernhard. Deze keer had hij gehoor gevonden, nadat hij tegenover de redactie van het blad betrekkelijk gedetailleerd tekst en uitleg had verschaft over het vermogen.

De prins: 'Ik heb eindelijk bereikt dat Forbes het terugneemt. Ze hebben het vermogen van Trix nu getaxeerd op vijftig miljoen of zo. Vijftig miljoen heeft ze ook niet, maar dat laten we maar. Trix was er kwaad over dat ik het gedaan heb. Ze zei: ik wil geen verhalen over het vermogen van de familie. Dat kan me niet schelen, heb ik gezegd. Ik wil gewoon niet dat er slecht over je gesproken wordt.'

De prins schat het vermogen dat hij en zijn vrouw nalaten op een bedrag tussen 150 en 200 miljoen euro. Bernhard: 'Hoe willen ze ons dan tot de rijksten van de wereld rekenen? Niet bij benadering! Maar dan ook echt niet bij benadering. Misschien zijn er wel duizend families rijker dan wij. Ik zat in een beleggingscommissie voor de gelden van mijn vrouw. Daardoor weet ik wat zij ongeveer heeft. Dat is heus niet spectaculair.

'Ik zelf heb nu een stichting voor natuurobjecten waar ik tien miljoen gulden in heb gestort. Verder heb ik aan WWF, de Peace Park Foundation en andere stichtingen tot nu toe vier tot vijf miljoen dollar geschonken.

Zonder overigens het erfdeel van mijn zes dochters te benadelen.'

Zes dochters?

'Ja, ze delen allemaal in gelijke mate, ook Alicia en Alexia. Alle zes krijgen hetzelfde bedrag. Het vermogen van mijn vrouw wordt natuurlijk door vier dochters gedeeld. Maar mijn nalatenschap moet door zes worden gedeeld. Zo heb ik dat vastgelegd in mijn testament.'

U was geïrriteerd over de suggestie dat het uw opzet was in te trouwen in een rijke familie. Weet u zeker dat u nooit geld nodig hebt gehad van uw vrouw?

'Al in de oorlog schreef een Engelse krant dat ik aan de bedelstaf was. En dat ik een rijk huwelijk had willen maken. Het stoort me, dat soort verhalen. Nog niet eens het verhaal op zichzelf, als roddel. Wel dat het telkens als vaststaand feit wordt aangehaald.

'Wij waren niet arm thuis. Van dat verhaal klopt niets. Thuis hadden we alles wat we wilden. Het landgoed waar we woonden, aan de grens met Polen was van de vader van mijn moeder. Hij had het als huwelijkscadeau aan het jonge paar gegeven. Waarom schrijft Ross in dat verdomde boek dan dat de ouders van mijn moeder haar dwongen tot een huwelijk met een verarmde landjonker. Die landjonker heeft twee keer een prachtige safari door Afrika gemaakt. Met vijftig dragers van de kust tot Oeganda en weer terug.

'Ik heb geld van mijn ouders gekregen. Dat is de basis geweest van mijn vermogen. Ik heb al voor de oorlog mijn geld belegd in Amerikaanse aandelen. Die zijn natuurlijk niet minder waard geworden. Bovendien heb ik in de oorlog geen geld gebruikt. Ik hield bijna een half miljoen gulden over, gewoon van mijn toelage. Ik heb veel in Amerika belegd. Ik had een beleggingsadviseur die zijn vak heel goed verstond.

'Dus nooit heb ik geld van mijn vrouw nodig gehad. Ik heb gezegd voordat wij trouwden: ik doe het alleen als ik nooit een cent van de familie moet vragen. We hebben een huwelijkscontract opgesteld waarin staat dat nooit de een iets van de ander tegoed heeft en we ook niet van elkaar zullen erven.

'Ik wilde dat zo nadrukkelijk, omdat ik nooit in mijn leven afhankelijk ben geweest van iemand. Ik had van mijn vader gehoord hoe die arme Hendrik in de soep zat, omdat hij steeds geld moest vragen aan zijn vrouw. Ik wilde dat niet.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden