Het opportunisme van een oud-aanvoerder

Robin van Persie draagt woensdag tijdens de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Frankrijk een speciale aanvoerdersband. Van 3 tot en met 9 maart staat het betaald voetbal namelijk in het teken van het project 'De Aanvoerders'.


Op de site van de KNVB is een enthousiast stukje over het project geplaatst. Als Van Persie in Parijs de speciale band heeft gedragen, zijn de aanvoerders van de clubs uit de eredivisie en eerste divisie aan de beurt.


Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen zich aansluiten bij 'De Aanvoerders', volgens de KNVB 'een verbond van prof- en amateurvoetballers die hun verantwoordelijkheid nemen en staan voor de kracht en schoonheid van het voetbal.' Vier oud-voetballers, Ruud Gullit, Aron Winter, Arthur Numan en Ben Wijnstekers, hebben hun naam aan het project verbonden.


Boven het stukje staat 'De aanvoerder staat centraal; doe ook mee!' Als aanvoerder van een ploeg uit de reserve vijfde klasse wil ik dat best overwegen, al vraag ik me af wat ik op zaterdagmiddag nog meer zou moeten doen dan de opstelling bekendmaken en hooghartig de chagrijnige koppen van de reserves negeren. Iets minder zeuren, misschien.


Ik wil hier niet al te cynisch over doen. Het is goed dat mensen de moeite nemen de sfeer op de voetbalvelden te verbeteren. Persoonlijk zie ik niet zo veel heil in armbanden met de tekst 'Respect' om de idioten te kalmeren, maar het is tenminste iets.


Bovendien sta ik voor de kracht en schoonheid van het voetbal, wat trouwens niet altijd meevalt. Toen zondag de sluitingsceremonie van de Winterspelen was afgelopen en we over konden gaan tot de orde van de dag, zag ik in Studio Sport hoe een keurig geknipte collega-aanvoerder als een bezetene het veld van FC Twente verliet en schoppend zijn woede koelde op achtereenvolgens een dug-out, een reclamebord en een tv-lamp.


Graziano Pellè.


Met de beste wil van de wereld viel hier geen aanvoerder te ontdekken die zijn verantwoordelijkheid neemt en staat voor de kracht en schoonheid van het voetbal. Deze aanvoerder, een man van 28 jaar, was boos omdat de scheidsrechter volgens hem een verkeerde beslissing had genomen, of een paar.


Hoewel ik even dacht dat Pellè zijn woede voorwendde en in gedachten al lang met zijn vriendin in de jacuzzi lag, waren het indringende beelden. Het leek erop dat hij elk moment iemand tegen de vlakte kon beuken.


Hoogst verwerpelijk natuurlijk, maar het ergste moest nog komen. Pellè zelf die er een half excuusje uitgooide en met een verbaasde blik zei dat hij toch niemand had geraakt. De Feyenoordleiding die zweeg. De KNVB die zweeg. Niemand in die geledingen die zei, durfde te zeggen, dat het een schande is als de aanvoerder van een van de grootste clubs van Nederland zich zo misdraagt; dat dit nu precies is waar het misgaat.


Pellè kwam er met een boete van 5.000 euro vanaf, plus een wedstrijd voorwaardelijk. Het is geen straf met een afschrikwekkend effect. De tuchtcommissie zal er zijn redenen voor hebben gehad. Het is niet belangrijk. Het gaat ergens anders om.


Ronald Koeman, trainer en oud-aanvoerder van Feyenoord, had kunnen zeggen dat het gedrag van Pellè zot en onacceptabel is. Dat hij het niet pikt en helemaal niet van de aanvoerder. In plaats daarvan beschuldigde hij de scheidsrechter van kwade opzet en viel het woord bestolen.


Dinsdag stuurde hij een cynische tweet naar zijn volgers omdat het Algemeen Dagblad in een keurig stukje meldde dat Pellè wel eens geschorst zou kunnen worden. 'De AD net gelezen! Fijn om te lezen dat ze de club uit hun stad zo steunen!' Het opportunisme, het gesjoemel met de feiten, de manipulaties, we zagen het eerder.


'De Aanvoerders' stelt voor om alle wedstrijden in het weekeinde van 8 en 9 maart te beginnen met het schudden van handen met de tegenstander. Gaan we doen, maar eerst Feyenoord-Ajax, met Graziano Pellè en Ronald Koeman.


Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.


Reageren?


twaalfdeman@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden