NieuwsHet einde van de cv-ketel

Het opleiden van 6.000 warmtepompmonteurs moet energietransitie mogelijk gaan maken

De energietransitie komt handjes tekort, en dus worden met steun van de overheid de komende vijf jaar zesduizend nieuwe warmtepompmonteurs opgeleid. Zij leren niet alleen hoe ze de opvolger van de cv-ketel moeten installeren en onderhouden, maar ook zonneboilers en andere duurzame energiebronnen.

Peter Ambagtsheer van solar-systemen.nl bij het warmtepompsysteem op zijn dak.Beeld Marcel van den Bergh

In Groningen – waar aardbevingen de opkomst van de warmtepomp ten koste van de gasgestookte cv-ketel versnelden – tekenden klimaatminister Eric Wiebes en de installatiebranche dinsdag de Green Deal Warmtepompen. Dit deden zij in het Alfa-college, waar de eerste van zeven nieuwe praktijklokalen in gebruik is genomen. De andere zes worden nog dit jaar, verspreid over het hele land, geopend.

Installatiekoepel Uneto-Vni, groot voorstander van de warmtepomp, was een van de ondertekenaars. In maart kondigde de koepel hoogstpersoonlijk de sterfdatum aan van de aloude cv-ketel: 31 december 2020. Inmiddels wordt deze datum niet meer als realistisch gezien voor het definitief uitluiden van de gasgestookte verwarming.

Zo is er vanuit de samenleving weerstand tegen de warmtepomp, die nu nog een veelvoud kost van de gasgestookte systemen. Deskundigen vragen zich bovendien af of de warmtepomp wel zo duurzaam is, omdat het rendement volgens hen wordt overschat en het elektriciteitsverbruik van een gasloos huishouden fors stijgt.

Ook aan de zogeheten Klimaattafel Gebouwde Omgeving, onderdeel van het Energie- en Klimaatakkoord in wording, bleek weerstand te bestaan tegen een al te snel afscheid van de cv-ketel. In een eerste versie van het akkoord is wel de ‘gebouwgebonden financiering’ voor duurzame investeringen opgenomen, waarmee de maandelijkse lasten lager kunnen uitvallen door de kostenbesparing op de energierekening. Ook is subsidie beschikbaar voor bijvoorbeeld een warmtepomp.

Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-Vni is ervan overtuigd dat het aantal cv-installaties hoe dan ook gaat afnemen ten faveure van warmtepompen. ‘Met deze Green Deal helpen wij installateurs om de sprong voorwaarts te maken.’ Het ministerie van Wiebes draagt 300 duizend euro bij. Daarmee kunnen de zeven praktijklokalen worden uitgerust. Wat de branche zelf inlegt, kon ze dinsdag niet zeggen. 

Het doodsvonnis van de cv-ketel is geveld: over drie jaar praktisch verboden

Het uitsterven van de cv-ketel is op de agenda gezet: op donderdag 31 december 2020 wordt de allerlaatste in Nederland geplaatst. Dat is althans het voorstel van een brede coalitie, waarin de organisatie van de installatiebranche Uneto-Vni, de fabrikanten van cv-ketels, milieuorganisaties (waaronder Greenpeace en Milieudefensie) en een groot deel van de energiesector (onder andere Gasunie en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie) samenwerken.  

‘Overhaast’ aardgasverbod nieuwbouw stelt bouwers voor problemen

Projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties voelen zich overvallen door het ‘overhaaste’ verbod op het bouwen van nieuwbouwwoningen met aardgas. Dat verbod gaat al op 1 juli in, zeker een half jaar eerder dan de sector dacht. Hun brancheorganisaties noemen die ingangsdatum in een brief aan het kabinet onverantwoord en ‘niet getuigen van behoorlijk bestuur’.

Wiebes, blijf alsjeblieft van de hr-ketel af

Anders dan de warmtepomp zal de hr-ketel ook na 2020 miljarden kuub gas en CO2 besparen.

Een gasloos Nederland: zetten we de gasmeter en het verstand op nul?

Gas is veel goedkoper op te slaan dan elektriciteit en kan bovendien duurzaam worden geproduceerd, aldus econoom Jan Lambers.

Overvecht gasvrij? Dat gaat de bewoners een beetje te snel

De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk loopt voorop in de strijd tegen het aardgas. Overvecht-Noord is haar proeftuin. Maar de bewoners vertrouwen het niet. ‘Hoeveel gaat dit ons straks kosten?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden