Het ontroerende gebaar van Mollema, een coureur om in te lijsten

Zaterdagochtend plaatste Bauke Mollema een foto op Twitter van het shirt dat hij droeg tijdens de noodlottige etappe naar de Mont Blanc. Een beschadigde rug, twee keer het verkreukelde rugnummer 61. Hij schreef erbij: 'Anyone interested in my #tdf jersey? With some blood, sweat and tears. Retweet to win.' Er was zeker iemand geïnteresseerd. Een uur later hadden 2500 mensen het bericht al geretweet.

Lidewey van Noord
Bauke Mollema, vrijdag. Beeld belga
Bauke Mollema, vrijdag.Beeld belga

Het gebaar van Mollema ontroerde me. Het shirtje met bloed, zweet en tranen vormde de herinnering aan wat hij zelf de meest teleurstellende dag uit zijn carrière had genoemd. Mooie herinneringen koester je en lijst je in, slechte herinneringen gooi je weg. Die wil je achterlaten in de anonieme prullenbak van het hotel, of liever nog verscheuren of verbranden, zodat je heel zeker weet dat je ze nooit meer terugziet.

Maar Mollema deed dat niet. Hij raapte het shirt van de grond, stond er misschien even vertwijfeld mee in zijn handen, en besefte toen dat hij er zelf misschien niet blij van werd, dat het voor hem geen waarde had, maar voor iemand anders wel. Dat de trui niet alleen herinnert aan zijn bloed, zweet en tranen, maar vooral ook aan die mooie tweede plek in het klassement die hij nog bezette toen hij het vrijdagochtend aantrok. Het shirt vertelt een verhaal waarvoor woorden tekortschieten, het maakt dat verhaal zelfs tastbaar. Dus legde Mollema het netjes neer op zijn bed en maakte die foto.

In een vers shirtje plaatste hij vandaag een aanval op de Joux Plane. Hij verdedigde niet zijn tiende plaats, maar keek omhoog, naar de top waar hij vandaan kwam, waar hij gisterochtend nog bij hoorde. Hij haalde het niet, verloor uiteindelijk ook zijn tiende plaats, maar hij had gestreden voor wat hij waard was.

Wat op de grond ligt weer oprapen, het liefdevol neerleggen en ondanks de beschadigingen en de teleurstelling de waarde ervan kunnen zien: Mollema is een coureur om in te lijsten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden