Het onplezierige gevoel van een finale

Roeier Michiel Bartman (33) beleeft zijn tweede Spelen. Hij won met de Holland Acht goud in Atlanta. Nu vormt hij met Dirk Lippits, Diederik Simon en Jochem Verberne de dubbelvier....

'HET is echt een dorp, veel meer dan het in Atlanta was. Hier heb je huizen en appartementen, terwijl Atlanta meer een studentencampus was. Wat betreft comfort is het wel vergelijkbaar, al merken we daar eerlijk gezegd niet zo veel van. We maken lange dagen. We staan rond kwart voor zeven op om de bus van half acht te halen en dan ben je pas rond half drie terug, zelfs als je één keer traint.

Er zijn ook dagen dat we twee keer trainen. Donderdag varen we de 1500 meter. Dat is nodig. Als je je niet goed voorbereidt op de afstand valt zo'n eerste wedstrijd nogal rauw op je dak. Het gevoel van pijn lijden ken je nog niet. Een kilometertje duurt nog geen drie minuten, die kom je wel lekker door. Maar met een 1500-metertje moet je toch al meer verdelen.

Het is nog niet de generale, maar het is wel een behoorlijke training en dan moeten we 's middags nog wel even uitvaren om het opgebouwd melkzuur kwijt te raken. Daarna trainen we nog maar één keer per dag, zeker op zondag omdat je dan al de eerste wedstrijden hebt.

Het begint dichterbij te komen, dat voel ik nu echt wel. Toch ben ik vrij rustig . Ik weet donders goed waarom ik hier ben en dat het superbelangrijk is, maar ik kan er prima mee omgaan.

Ik denk dat ik de grote ommekeer heb gehad tijdens ons trainingskamp in Maroochydore, een kustplaatsje bij Brisbane. Je merkt dan dat je toch wat zenuwachtiger wordt, wat sneller aangebrand. Dat zijn de dagen waarop je je focus verlegt naar wat gaat komen. Daardoor kan ik er nu relatief rustig naar toeleven.

Naarmate de finale komt, groeit de spanning dan weer natuurlijk. Dat weet ik wel van eerdere kampioenschappen. Dat ik bij mezelf denk: waarom laat ik mezelf dat toe? Het is gewoon niet leuk.

Dat gevoel maakt het ook steeds moeilijker om door te gaan. Je weet wat er gaat komen en toch doe je het. Maar kennelijk kan ik het redelijk goed aan, anders zou ik niet jarenlang op zo'n hoog niveau kunnen acteren.

Belangrijk is dat je in een omgeving zit waarin je je gevoelens kunt uiten. Als je het allemaal inhoudt, is het niet goed en ik weet van mezelf dat ik wel een beetje zo'n type ben. Gelukkig heb ik in dat opzicht een hoop bijgeleerd. Ik kan me uiten zonder meteen ruzie te krijgen.

We hebben ook een ploeg waarin dat kan. We trekken nu ruim een jaar met elkaar op en zijn echt een team geworden. Alles is bespreekbaar. Soms heb je vijf verschillende meningen als je onze coach Jan Klerks meerekent, en dan moet je toch een gulden middenweg zien te vinden.

Zo zijn we de laatste dagen heel erg bezig geweest met de windfactor. Deze baan is een tegenwindbaan. Goede baan, hoor, een echte racebaan, maar de wind kan echt een factor worden. En dan ga je het toch hebben over de afstelling. Zetten we die lichter om toch een bepaald baantempo te kunnen halen? Hebben we gedaan toen het van de week zo woei.

Nu waait het een stuk minder hard en kunnen we weer op onze oude afstelling terugvallen. Het zijn dingen waar je niet te lang mee bezig bent, maar je moet er wel uit komen. Los van het feit dat je vertrouwen in elkaar moet hebben, is het belangrijk om te weten hoe een ander reageert in een bepaalde situatie.

We zijn vier verschillende jongens . Ik ben een Pietje Precies, terwijl twee andere jongens nogal vergeetachtig zijn. Dan is het nogal simpel voor mij om dat in de gaten te houden. Natuurlijk zou ik het prettiger vinden als ze dat zelf deden, maar niet iedereen is altijd zo nadenkend als ik ben. Maar misschien is dat juist wel goed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden