Opinie

'Het onderwijs heeft wél een normale werkbelasting'

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 10 juni.

Beeld ANP XTRA

Brief van de dag: Klagende leraren klagen ten onrechte

Elke keer ls ik iets lees over de werkbelasting van een leerkracht, neem ik dat met een korreltje zout. Als oud-onderwijzer, oud-leraar en directeur bij het basis- en voortgezet onderwijs (met bijna 40 dienstjaren) zie ik het zo: een leraar moet bij een volledige baan 1.659 uur per schooljaar maken. Het aantal lesweken is gemiddeld 38. Er zijn 39 werkweken, omdat een week vakantie is ingeleverd. In 'Eindelijk tijd voor beter onderwijs' (Ten eerste, 8 juni) is sprake van 27 lesuren. Dit zijn 27 lesuren van 50 minuten. Dus 22,5 uur. Vermenigvuldig dit met 38 lesweken en dan wordt dat 855 lesuren. Een volledige baan is 1.659 uur. Trek daar de 855 lesuren vanaf en je houdt nog 804 uur over voor overige schooltaken en deskundigheidsbevordering, dat is 20,5 uur. Bij 5 werkdagen kan de leerkracht dan ruim 4 uur per dag daaraan besteden. Ja, op de keper beschouwd maakt men dan per week 43 uur in 38 werkweken. Maar daar staat ook nog ruim 12 weken vakantie tegenover. Hetzelfde geldt voor het basisonderwijs. Mijn conclusie: een mooie baan met werk bij jonge mensen en met een normale werkbelasting. Of zoals mijn vader, ook leraar zei: jongen ga maar bij het onderwijs werken, dan ben je gespaard van rijkdom en armoede.

Zeger Wijnans, Helmond

De neger van Campert

Heel terecht dat Jean-Pierre Geelen in zijn column in de Volkskrant van 9 juni wijst op het kolonialistische taalgebruik van Lucebert. Er is een grote norse neger in mij neergedaald - schandalig. Helaas is Lucebert overleden en kan hij geen rekenschap meer afleggen, maar dat ligt anders bij de Volkskrant-medewerker en mede-Vijftiger Remco Campert. In diens bundel Vogels Vliegen Toch (1951) staat immers brutaalweg een gedicht met de titel 'Een neger uit Mozambique'. Wie sleept die man voor een tribunaal?

Coen de Jonge, Peize

Lucebert (pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaanswijk) in 1983.Beeld anp

Vinger op zere plek

Fantastisch, de reactie van Celal Altuntas op de aanvallende, discriminerende en racistische respons op zijn stuk van 1 juni. Hij legt de vinger precies op de zere plek van de multiculturele samenleving. Hij benoemt namelijk in vragende vorm de eigen verantwoordelijkheden van de allochtonen bij het succesvol integreren in de Nederlandse samenleving ('Je bent een kontlikker van de Hollanders', O&D, 8 juni). Nu ben ik benieuwd naar de antwoorden van de respondenten.

Nel Tijburg, Monnickendam

Waar ligt dat?

Met veel interesse heb ik, donderdag 9 juni de brief van de dag gelezen die ingestuurd was door Marieke Sjerps uit Amsterdam (NH). Er wordt hierin geklaagd over de trend om expliciet te vermelden in welke provincie een bepaalde plaats ligt, ook al mag dat bij een ieder als bekend worden verondersteld.

Soms is het echter absoluut nodig aan te geven in welk deel van Nederland een bepaalde plaats ligt. Mij valt op dat Salland, Twente, de Achterhoek, Overijssel en Gelderland regelmatig door journalisten, met name uit de Randstad met elkaar verwisseld worden. De duiding van dergelijke foutieve vermeldingen wordt dan afgedaan als benepen provincialisme. De Amsterdamse van deze ingezonden brief maakt zich ook schuldig aan deze fout. Oldebroek ligt toch echt in Gelderland en niet in Overijssel.

Jelle Kingma, Deventer

Tekst gaat verder onder de kaart.

Stille tocht

Vaste prik anno 2016. De stille tocht als steun en eerbetoon aan slachtoffers en nabestaanden. Ik kan mij er iets bij voorstellen. Mijn verbazing is echter groot wanneer er een tocht georganiseerd blijkt tegen het recente optreden door politie met dodelijke afloop in Schiedam (Ten eerste, 4 juni). Hangende het onderzoek acht ik in dit geval een tocht op zijn minst voorbarig. De uitkomst van onderzoek lijkt al zo goed als zeker. De Capellenaar Mitchel werd maandag dodelijk getroffen door zes politiekogels. Vlak daarvoor werd bij de politie melding gemaakt van een vuurwapengevaarlijke overvaller. Mitchel voldeed aan het signalement.

Inmiddels is het vermoeden gerezen dat hij zelf de melding deed om een dodelijke confrontatie met de politie uit te lokken. Waarom is de steun niet gericht op de ernstig misleidde en wellicht nu getraumatiseerde politiemensen maar op de persoon die hen zeer waarschijnlijk met opzet misleidde en provoceerde met het mogelijke doel om zichzelf van het leven te beroven? Volgens mij is er van overmacht sprake, en kun je de betrokken agenten vergelijken met de getraumatiseerde treinmachinisten die nadat mensen regelmatig voor hun trein sprongen, overbelast thuis zitten.

L. Kievit, Fijnaart

Man en vrouw

Wat attent van de redactie om bij de foto van de in 1960 overleden astronoom Pannekoek en diens vrouw Tine op pagina 25 tussen haakjes te vermelden dat de heer rechts in beeld zit. Maar al te gauw is de vergissing gemaakt, aan het begin van de vorige eeuw droegen immers vele vrouwen een lange baard en snor, terwijl mannen regelmatig in een jurk voor een foto poseerden.Het is te betreuren dat de Volkskrant er niet bij heeft vermeld of de locatie 'rechts' al dan niet vanuit het perspectief van de kijker is gezien. Nu blijft het dus gissen wie van de twee afgebeelde personen Anton Pannekoek is. Tenzij de lezer zijn gezonde verstand gebruikt, iets waar de redactie blijkens het bijschrift van de foto niet van uit is gegaan.

Jan Otter, Zuidlaarderveen

Anton Pannekoek zit rechts (met baard).

Prachtvrouw

Daarom hou ik zo van de Volkskrant. Want welke andere krant besteedt nou aandacht aan het heengaan van de prachtvrouw Marjet Ockels?! (Het eeuwige leven, 8 juni) Hulde daarvoor, en ook voor Peter de Waard die het zo goed verwoordde. Dan kan je dag toch niet meer stuk.

Wim Weenink, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden