Het onderbuikgevoel in cijfers uitgedrukt

Wat ik in de PVV bewonder, is de behoefte om de dingen bij hun naam te noemen en die naam vervolgens in wetenschappelijke cijfers om te zetten. Zo wilde de PVV in 2008 weten wat de kosten zijn van een allochtoon. De toenmalige minister Van der Laan voelde niets voor een berekening, maar anderen zouden dat later wel doen. Ik vond dat het de publieke sector jaarlijks 7,2 miljard euro per jaar kost, uitgaande van een netto aanwas van 25 duizend immigranten.


Uiteraard is over die cijfers gebakkeleid. Zelfs in het huwelijk gaan de grote ruzies bijna altijd over geld. Je kunt wel chic doen over de uniciteit van ieder mens, maar uiteindelijk rekent de fiscus met ons af in een hoeveelheid belastingcenten. Nog niet zo lang geleden heeft de federale milieudienst van de VS berekend dat een Amerikaan 6,9 miljoen dollar waard is. Trek daar zo'n tien procent van af, en u weet wat u als Nederlander moet opbrengen.


Onlangs getuigde de PVV opnieuw van haar zakelijkheid toen de partij een rapport presenteerde waarin werd uitgerekend wat de euro ons kost en wat het opbrengt als Nederland terugkeert naar de gulden. Als ik Wilders goed begrijp, besparen wij dan jaarlijks 1.900 euro per persoon. Dat is een extra skivakantie voor het gezin, dus ik zou zeggen: doen! Helaas werd ook over die cijfers weer gebakkeleid, zij het minder dan ik had verwacht. Nauwelijks een week oud, was het rapport van Lombard Street Research al bijna weer vergeten.


De PVV houdt ervan anderen de maat te nemen. En terecht, want daarvoor zit je in de politiek. Derhalve moet de PVV het wel toejuichen als er ook enige berekeningen worden losgelaten op het effect van het eigen handelen. Zo zijn werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes en VVD-europarlementariër Hans van Baalen het erover eens dat het PVV-meldpunt voor Oost- én Midden-Europeanen schade toebrengt aan de Nederlandse economie. De vraag is natuurlijk: hoeveel? En de volgende vraag luidt dan natuurlijk: op wie gaat het Nederlandse bedrijfsleven de geleden schade verhalen?


Maar eerst moet er een onderzoek komen naar de kosten van het PVV-meldpunt. Ik wil als belastingbetaler best aan zo'n onderzoek meebetalen en de objectiviteit lijkt mij het meest gegarandeerd wanneer de overheid aan de Algemene Rekenkamer de opdracht geeft om een kosten-batenanalyse van het meldpunt te maken. Eventueel kan zo'n opdracht ook gaan naar McKinsey of KPMG, maar zelfs Henk en Ingrid zullen het ermee eens zijn dat wij met de Algemene Rekenkamer voldoende expertise in huis hebben.


Overigens is er nog een kwestie waarbij de PVV betrokken is, die zich bij uitstek leent voor een cijfermatige aanpak. Dat is de aanvankelijke weigering van de PVV om zich te houden aan de verplichting om in het jaarverslag te vermelden welke giften de partij heeft ontvangen. Ook in de Verenigde Staten bestaat een dergelijke verplichting. De kandidaat die zich daaraan niet wenst te houden, wacht een zware straf. In Amerika draai je zo jaren de bak in voor een vergrijp dat in Nederland nog niet goed genoeg is voor een voorwaardelijke taakstraf.


In Nederland staat een boete van 25 duizend euro op het onvermeld laten van de donateurs. Gisteren liet Hero Brinkman in de Kamer met een welgemoede grijns weten dat de PVV die boete graag voor lief zou nemen. Ongeveer zoals een automobilist met een vette bankrekening rustig 160 kilometer per uur kan rijden. Je betaalt gewoon de boetes, en als je auto in beslag wordt genomen, koop je gewoon een nieuwe.


Hierdoor creëerde de PVV, die altijd voor zwaardere straffen is geweest, zelf een rekenmethode waarmee je proefondervindelijk de hoogte van een straf kunt vaststellen. Als die 25 duizend euro wordt weggelachen, moet dat bedrag omhoog, net zo lang tot de boete ondraaglijk wordt. Minister Spies wees Brinkman erop dat het bedrag nog aardig kon oplopen door allerlei additionele boetes, die als een kettingreactie hun werk doen. Elk jaarverslag weer opnieuw.


Ongetwijfeld hebben ze bij de PVV daarna flink zitten rekenen en gistermorgen kwam het verlossende woord: de PVV gaat de namen van de donateurs toch publiceren. Kennelijk is die 25 duizend euro, plus emolumenten, afschrikwekkend genoeg.


Spannend. Welke namen zullen worden onthuld? Pamela Geller, Breivik, Duitse neonazi's, de dranklobby? Ik houd het erop dat er niets bijzonders uit te voorschijn komt. En daar kun je dan weer een rekenmethode op loslaten.


Als je lacht om een boete, kan daar best nog wat bovenop


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden