Het nut van langdurig oefenen

De Stichting Jazz Utrecht lijkt serieus te werken aan het verleggen van de eigen grenzen. Hun music: world series getuigt in elk geval van de juiste intenties....

Helaas maakte dit 'open podium' vooral duidelijk hoe moeilijk het is om muzikanten zónder gedeelde traditie zo met elkaar te laten improviseren dat er ook voor het publiek iets te beleven valt. Bij gebrek aan harmonisch houvast bleef het steken in schrale grooves en vrijstaande soli.

Veel leuker dan de open sessie bleek het voorafje, een optreden van de elfkoppige amateurformatie Djesz Kakab, een groep die is opgekweekt in de SJU-kraamkamer. Natuurlijk valt er nog het nodige te winnen aan subtiliteit, raffinement en interactie, maar wat in amper anderhalf jaar uit de grond werd gestampt, is indrukwekkend. Veel is daarbij te danken aan de arrangementen van repetitor Steven Kamperman, die de groep sinds enige tijd onder zijn hoede heeft genomen. Door uit te gaan van de mogelijkheden en beperkingen van de acht blazers plus ritmesectie, gaf hij deze enthousiaste amateurs de kans om boven zichzelf uit te stijgen.

Van veel lef getuigt ook de repertoirekeuze. Na zich eerst op de Balkan te hebben gestort, grasduint Djesz Kabab tegenwoordig in de schatkamer van de Arabische wereld en bracht in het SJU-café een 'Moorse Suite' ten gehore met Marokkaanse liefdesliedjes, bewerkingen van Oum Khalsoum-hits en zelfs een compositie van de Libanese ex-pat Rabih Abou-Khalil. Djesz Kabab eigende zich zijn stuk The Happy Sheik met verve toe door het hier en daar iets te vereenvoudigen.

Onbedoeld werd in het SJU-café gedemonstreerd hoe je interculturele muzikale ontmoetingen meestal beter niét kunt aanpakken - onvoorbereid en vanuit de losse pols - en hoe wél: een gestructureerde aanpak plus veel en langdurig samen oefenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.