Het nut van biodiversiteit

Een Wageningse bioloog komt op voor de biodiversiteit en sleept er van alles bij.

Gerard Jagers

De Soortenstorm

KNNV Uitgeverij; 120 pagina's; € 14,95.


Iedereen weet dat de flapteksten van boeken niet altijd even nauwkeurig zijn over de inhoud daarvan. De soortenstorm van Gerard Jagers is zo'n boek.


Toeval of niet, maar ook het boek Plastic Panda's uit 2011 van Volkskrant-columnist Bas Haring, ongeveer over het zelfde onderwerp, leed aan de flaptekst-kwaal. 'Over het opheffen van de natuur', stond op die kaft. Haring wil stukjes natuur opheffen, niet dé natuur. Panda's bijvoorbeeld, waarover natuurbeschermers zich ontzettend opwinden, maar die volgens Haring gerust mogen verdwijnen omdat ze niets essentieels doen op aarde.


Misschien wel om Haring te overtuigen van het 'nut' van al die miljoenen soorten op aarde, gaat de Wageningse bioloog Gerard Jagers in zijn zelfverklaarde essay op zoek naar het evolutionaire nut van biodiversiteit. Volgens de flaptekst, dan.


Het begint nog aardig. Jagers onderzoekt enkele mantra's van voorstanders van biodiversiteitsbescherming. Diverse natuur levert 'ecosysteemdiensten', meer welvaart en is stabieler. Dat is niet altijd waar, laat Jagers zien. Maar dan, zeker de helft van het boek lang, volgt een discussie over de definitie van leven, soorten en biodiversiteit, waarvan veel details onnodig lijken.


Evolutie volgens Darwin zou tekortschieten omdat het alleen biologische evolutie verklaart - een onzinnige aanval. Jagers lijkt te suggereren dat er een onvermijdelijke progressie is in de natuur naar steeds complexere levensvormen - daarover denken de grootste moderne evolutiebiologen toch anders. Mogelijk bedoelt Jagers dat het 'nut' van biodiversiteit zit in het niet onderbreken van deze evolutionaire 'ladder'. Maar de gemiddelde lezer is hij dan allang kwijt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden