het nieuws

Is het terecht dat de Mensenrechtenraad van de VN het Goldstone-rapport voorlegt aan de Veiligheidsraad?..

Door Rob Vreeken

Waarom wil je dat weten?

Omdat dit een rubriek is over het buitenlandse nieuws.

Dat roept al meteen de vraag op wat buitenlands nieuws is, en vooral: wat is hét buitenlands nieuws? Q & A zit op het moment in Afghanistan. Er dringt mondjesmaat nieuws tot hem door. De tv op zijn hotelkamer heeft twee Engelstalige nieuwszenders: Al Jazeera en CNN. De verschillen zijn opmerkelijk. Al Jazeera rapporteert uitgebreid over het Gaza-rapport van de commissie-Goldstone. Over rellen in Honduras. Over de bomaanslagen in Pakistan. Over vermoorde journalisten in Rusland. Gistermiddag was er breaking news over de aardbeving in Indonesië.

En, hoe was het?

Vreselijk.

Eenzijdige islamitische propaganda?

Nee, saai. Feiten en achtergrond. Hoor en wederhoor. Reporters ter plekke. Diverse meningen. Deskundigen erbij , dat werk. En mijn hemel, die onderwerpen: slaapverwekkend.

En CNN?

Dat zat bovenop het nieuws. Er was een bloedstollende reportage over de vrouw van Arnold Schwarzenegger. Zij was betrapt terwijl ze mobiel aan het bellen was tijdens het autorijden. Schwarzenegger heeft daar juist een wet tegen gemaakt. De rapen waren dus gaar. CNN had een verslaggeefster de straat opgestuurd in Californië om de mensen om een reactie te vragen. Nou, ze vonden het een schande!

Verder?

Donderdag had CNN eigenlijk maar één onderwerp. De ballon in Colorado, met misschien wel een 6-jarig jongetje erin. De kijker werd continue op de hoogte gehouden.

Dat jongetje zat gewoon thuis op zolder.

Dat doet verder niets af aan het belang van het nieuws. Die ballon had op de gekste plaatsen terecht kunnen komen. De Atlantische Oceaan over, en dan in Londen precies op het hoofd van Geert Wilders, tijdens zijn persconferentie. Vreselijk. Laat Goldstone dáár een rapport over schrijven. Of denk je eens in dat we allemáál gingen bellen in de auto, dan werd het een zootje. Stel dat zo’n terrorist in Lahore in zijn bomauto met een mobieltje aan zijn oor gaat zitten, op weg naar het legerhoofdkwartier. Daar kunnen de naarste ongelukken van komen. Die jongen moet gewoon handsfree bellen met Hakimullah Mehsud, zijn baas.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden