Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. We ontkomen er niet aan: Donald Trump domineert het nieuws, en als hij het niet zelf is, zijn het wel uitspraken van zijn adviseurs of woordvoerders. In deze nieuwsbrief is ook te lezen hoe psychologen zich afvragen of ze zich mogen uitlaten over Trumps karakter. Is hij een narcist? Verder: de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland, en worden banken nu echt duurzaam?

Als Le Pen haar zin krijgt betalen buitenlandse werknemers extra belasting, onder het mom van 'nationale prioriteit'. Beeld ap
Als Le Pen haar zin krijgt betalen buitenlandse werknemers extra belasting, onder het mom van 'nationale prioriteit'.Beeld ap

Vandaag belangrijk

Le Pen wil extra belasting voor buitenlandse werknemer
Marine Le Pen wil buitenlanders die in Frankrijk werken een extra belasting opleggen. Ook wil zij alle import met 3 procent extra belasten. Deze 'nationale prioriteit' wil zij in een referendum aan de Fransen voorleggen en in de grondwet laten opnemen.

Inspectie verwijt longarts nalatigheid na overlijden kortademige hockeyer
De inspectie voor de gezondheidszorg verwijt een longarts van het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum dat hij de behandeling van de kortademig binnengekomen 21-jarige Rogier Mooij in 2014 volledig heeft overgelaten aan een onervaren arts-assistent. De voormalig tophockeyer overleed na ruim een halve dag in het ziekenhuis.

Adviseur Trump noemt opmerking over niet-bestaand bloedbad een vergissing
Witte Huis-adviseur Kellyanne Conway heeft donderdag twee Iraakse vluchtelingen de schuld gegeven van een bloedbad dat nooit heeft plaatsgevonden. Ze probeerde hiermee tijdens een televisie-interview op MSNBC Trumps inreisverbod te rechtvaardigen. Later gaf ze op Twitter toe dat ze zich heeft vergist.

Meeste Nederlanders kunnen op 15 maart uit 28 partijen kiezen
Bij de Tweede Kamerverkiezingen kan op 15 maart worden gestemd op 28 partijen. Zestien daarvan staan in alle Nederlandse kieskringen op het stemformulier, waaronder de elf partijen die bij de vorige Kamerverkiezingen, in 2012, een zetel of meer behaalden.

Video van de dag

Een combinatie tussen een varken en een mens kan de wachtlijsten voor donoren wegnemen. Maarten Keulemans legt in deze video uit hoe deze 'mensvarkens' leveranciers van onze organen kunnen worden.

Vanavond op tv

De Britse documentairemaker Louis Theroux sprak tv-presentator Jimmy Saville in 2000, maar na de dood van Saville bleek pas dat hij honderden kinderen had misbruikt. Op NPO 3 blikt Theroux om 20.30 uur terug, en vraagt hij zich af waarom hij Saviles ware aard niet zag. Op dezelfde zender is om 21.55 uur het door onze recensent bejubelde TreurTeeVee te zien. Op RTL 4 is om 20.30 uur de kwartfinale van The Voice of Holland te zien.

Meer tips, ook voor films die de moeite waard zijn, staan hier.

Morgen in de krant

Worden banken nu echt groener?
Rabobank financiert gasboringen in de Waddenzee niet, ING en ABN Amro zijn bezorgd om een oliepijpleiding in de VS. 'Greenwashing' of verandert er echt iets? (+)

'Trump leeft in een waanwereld'
Psychologen kennen het type van de nieuwe Amerikaanse president wel: Donald Trump vertoont alle kenmerken van de klassieke narcist. Wat moeten we daar verder mee? (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland moest van de vrouwenzaak weinig hebben
Een eeuw geleden kreeg Nederland zijn allereerste vrouwelijke hoogleraar. Een historisch moment. Maar van de vrouwenzaak moest deze Johanna Westerdijk weinig hebben. (+)

Sombroek stopt met pijn in het hart
De vrouwenhockeyploeg raakt na aanvoerder Maartje Paumen, vice-captain Naomi van As, aanvalster Ellen Hoog en verdedigster Willemijn Bos opnieuw een vedette kwijt. Keepster Joyce Sombroek moet noodgedwongen stoppen vanwege een chronische heupblessure. (+)

's Nederlands eerste vrouwelijke hoogleraar: Johanna Westerdijk. Beeld
's Nederlands eerste vrouwelijke hoogleraar: Johanna Westerdijk.Beeld

Voelen moskee bezoekers zich onveilig?
Het aantal incidenten bij moskeeën neemt toe in Nederland, volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof. Het afgelopen jaar vonden er tientallen incidenten bij islamitische gebedshuizen plaats. Wat is daar in de moskee van te merken? Voelen moslims zich onveilig? De Volkskrant mag drie dagen meekijken in de Blauwe Moskee. (+)

De president staat net zo lang op de doos van Pandora te rammen tot de laatste kruimel er uit is
De Betrouwbare Mannetjes scrollen inmiddels dagelijks minstens een half uur door de trans-Atlantische jobstijdingen. Terwijl de president van de VS op de onderkant van de Doos van Pandora staat te rossen is daar Lodewijk Asscher. De lijsttrekker van een partij in verval die zich in onrustige tijden verzet tegen de misplaatste zelfportretten van de ratio. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden