Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Wat klopt er van wat politici zeggen? 17 dagen voor de verkiezingen treffen Alexander Pechtold, Sybrand Buma, Lodewijk Asscher, Emile Roemer en Jesse Klaver elkaar tijdens het Premiersdebat van RTL. Tijdens het debat proberen we live te controleren wat er klopt van de uitspraken van de vijf lijsttrekkers. Volg dat vanaf 21.00 uur op onze site en in onze app. Verder in de Volkskrant Avond: archeologische beelden uit Palmyra keren gerestaureerd terug naar Syrië en de overleden acteur Bill Paxton was meer dan de ideale bijrolacteur.

Redactie
De Zaal van de Rode Hoed, voor aanvang van het RTL Rode Hoed debat. Beeld anp
De Zaal van de Rode Hoed, voor aanvang van het RTL Rode Hoed debat.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Wilders noemt moordenaar Fortuyn 'radicale moslim' - en neemt woorden weer terug

Een wonderlijke uitspraak van Geert Wilders in een interview met de Duitse televisie is zondagavond door de PVV-leider gerectificeerd. In een betoog over de Lijst Pim Fortuyn voegde Wilders toe dat Pim Fortuyn 'helaas werd vermoord door een radicale moslim'. Vanavond reageerde Wilders via Twitter op de verbazing die daarover in Nederland ontstond: 'Ik bedoelde Theo van Gogh natuurlijk.'

Onderzoek naar Franse presidentskandidaat Fillon uitgesteld, maar juridische problemen nog niet voorbij

De Republikeinse presidentskandidaat François Fillon hoeft niet meer bang te zijn dat hij zal worden aangeklaagd tijdens de verkiezingscampagne. Maar zijn juridische problemen zijn nog lang niet voorbij: de komende weken kan hij worden ondervraagd of zelfs worden vastgenomen voor verhoor, met alle gevolgen voor zijn campagne van dien.

Feyenoord neemt met 2-1 zege nog verder afstand van PSV

De cijfers gaven een beperkt beeld van de machtsverhoudingen. Bijna de gehele wedstrijd domineerde de Rotterdamse koploper, ook de meeste kansen waren voor Feyenoord. Op PSV is de voorsprong nu elf punten, op Ajax, dat vanmiddag Heracles ontvangt, nu acht.

Postuum: Bill Paxton (1955 - 2017) was meer dan de ideale bijrolacteur

De Amerikaanse acteur Bill Paxton, op 61-jarige leeftijd overleden aan complicaties bij een operatie, voelde zich prima thuis in films waarin de wereld leek te vergaan.

Feyenoord-supporters vieren de overwinning op PSV. Beeld anp
Feyenoord-supporters vieren de overwinning op PSV.Beeld anp

Video van de dag

'Gelukkig kwam ik er op tijd achter dat een overtocht zelfmoord zou zijn', vertelt de 22-jarige Yassin uit Somaliland aan onze verslaggever Carlijne Vos. Iedereen kent wel iemand die tijdens zijn of haar tocht naar Europa is overleden. Hij besloot daarom te blijven. Bekijk ook onze indrukwekkende multimediale special over jongeren in Somaliland.

Vanavond op tv

Vanavond is het eerste televisiedebat te zien. RTL 4 ontvangt vanaf 21.00 uur de lijsttrekkers van GroenLinks, D66, PvdA, SP en het CDA. Er is meer dan politiek op televisie vanavond. Bijvoorbeeld Werner Herzogs documentaire Lo and Behold (Canvas, 22.25). Hierin onderzoekt de filosoof en wereldreiziger de uithoeken van cyberspace. Voor de nachtbrakers wordt om 02.30 op Net5 De Oscars uitgezonden. Lees hier onze voorspellingen voor de filmprijzen (+). Meer tv-tips kunt u hier vinden.

Morgen in de krant

Ontdekking imposant drugslab op erf CDA'er overstemt carnaval in Leende

Dat in Brabant de onderwereld en de bovenwereld pal naast elkaar bestaan, werd vorige week fraai geïllustreerd door de ontdekking van een kolossale illegale drugsfabriek op luttele meters van de praalwagen waaraan de Lolmakers werkten (+).

Tom Perez moet de toon van de Democraten bepalen in de strijd tegen Trump

Tom Perez, oud-staatssecretaris van arbeid onder president Barack Obama, is zaterdag gekozen tot nieuwe voorzitter van de Democratische Partij. Als eerste latino in die functie moet hij de Democraten aanvoeren in de strijd tegen president Donald Trump en de Republikeinse meerderheid in het Congres.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Archeologische beelden uit Palmyra krijgen hun gezicht terug

Twee door de terreurgroep IS toegetakelde borstbeelden uit de antieke stad Palmyra keren maandag weer in één stuk terug naar Syrië. Een groep Italiaanse archeologen en restauratoren voorzag de bustes in twee maanden tijd van hypermoderne en minutieus gereconstrueerde gezichtsprotheses (+).

Doesburg vernieuwt Virginia Woolf met snelheid en humor

Deze uitvoering van Wie is er bang voor Virginia Woolf? geeft een voortreffelijk nieuw inzicht in dit klassieke huwelijksdrama. Doesburgs regie is door de snelheid en humor de genadestoot voor wie nog een sprankje hoop zag in dit stuk. Lees de hele recensie hier.

Restaurator Antonio Iaccarino Idelson poseert met de bustes. Beeld ap
Restaurator Antonio Iaccarino Idelson poseert met de bustes.Beeld ap

In het pollenseizoen is zo'n neusdouche best nuttig

Het ziet er tamelijk exotisch uit. Een mini-theepotje waarmee je zout water in het ene neusgat giet, waarna het water het andere neusgat weer uit loopt. Dit eeuwenoude reinigingsritueel uit India heeft vaste grond aan de voet gekregen in het westen. Neusdouches zijn er inmiddels te kust en te keur, bij drogist en apotheek. De vraag is: werkt het? Helpt het spoelen van de neus tegen verkoudheden en ontstoken neusholten? (+)

Donald Duck uit de brievenbus wint het van iPad

'Ik wenste vurig dat er iets anders in zijn leven zou komen wat hij net zo interessant zou vinden als de iPad. We kochten Donald Duck-pockets voor hem, omdat we hoopten dat hij daarin geïnteresseerd zou zijn. Maar ze lagen te verstoffen in een hoek van zijn kamer. Hij keek liever naar de eierwekker die bijna ging piepen, waarna hij op de iPad mocht.' Aaf Brandt Corstius is blij dat haar zoon nu een papieren obsessie heeft (+).

Een vrouw neemt een neusdouche. Beeld thinkstock
Een vrouw neemt een neusdouche.Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden