Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. We weten precies wat er is gebeurd met vlucht MH17 en de BUK-raket. Rusland bevindt zich in een lastig parket, maar het Kremlin doet de bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek af als slechts 'speculatie'. Rutte kan zich nu niet langer onttrekken aan de rol van Rusland. Verder in uw avondnieuwsbrief: de ondergang van de piemelpoliticus en leiden de instapzones van de NS tot nog meer geklaag?

Reizigers stappen op de trein op Rotterdam Centraal. Beeld anp
Reizigers stappen op de trein op Rotterdam Centraal.Beeld anp

Strafrechtelijk onderzoek MH17: 'We weten precies wat er is gebeurd'
Het vliegtuig MH17 is op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten door een BUK-raket van de 9M-38-serie die afkomstig was uit Rusland. De raketinstallatie werd na gebruik in Oekraïne weer teruggebracht naar Rusland. De raket die een einde maakte aan het leven van alle 298 inzittenden van de vlucht werd afgevuurd vanuit een landbouwveld in Pervomaiskiy vanuit een gebied dat onder controle stond van pro-Russische separatisten.

Rusland: onderzoeksteam MH17 baseert zich 'slechts op internet en Oekraïne'
Het Kremlin heeft de bevindingen van het JIT afgedaan als 'speculatie'. De woordvoerder van president Poetin betichtte de onderzoekers voorafgaand aan de persconferentie in Nieuwegein van partijdigheid. Almaz-Antey, de Russische fabrikant van de BUK, heeft vandaag daarnaast tijdens een persconferentie herhaald dat de raket op MH17 niet gelanceerd is in rebellengebied

Artsen zonder Grenzen: nauwelijks nog ziekenhuizen Aleppo over
Gewonde of zieke inwoners van het belegerde Syrische Oost-Aleppo kunnen nog maar in twee ziekenhuizen terecht voor een operatie. Door de nieuwe bombardementen van dinsdagnacht zijn nog eens twee klinieken verwoest, liet hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) woensdag weten.

NS introduceert 'instapzones': 'Dit wordt nog meer geklaag'
Om reizigers beter te spreiden over de trein, het gedrang bij die ene treindeur te verminderen en treinen sneller te ­laten vertrekken, gaan NS en ProRail 'instapzones' instellen. Op ­zeventien stations op de route Eindhoven-Amsterdam wordt met borden op de perrons aangegeven waar de trein precies stopt en waar de toegangsdeuren zich verbinden.

Het Joint Investigation Team presenteert de resultaten van het onderzoek naar de crash met vlucht MH17 Beeld anp
Het Joint Investigation Team presenteert de resultaten van het onderzoek naar de crash met vlucht MH17Beeld anp

Video van de dag

We weten precies hoe het zit met vlucht MH17 en de raket die hem neerhaalde. Toch kunnen we beter wachten met vervolging.

Vanavond op televisie

Tekst: Herman den Blijker (RTL4, 21.20 uur) valt bij Grand Café De Bosbaan van de ene verbazing in de andere: de keuken is fantasieloos, de recensies zijn slecht, het personeel is boos en het interieur zwaar verouderd. En herinnert u zich de Q-koortsepidemie nog? 74 mensen stierven, zeker 2 duizend mensen hielden gezondheidsklachten over (Zembla, NPO2, 21.15 uur). Onze overige tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Rusland kan niet meer de handen in onschuld wassen (+)
Oud nieuws. Dat gevoel zullen veel mensen hebben nu het internationale opsporingsteam JIT heeft vastgesteld dat vlucht MH17 is neergehaald met een BUK-raketinstallatie die afkomstig was uit Rusland en na de ramp weer naar Rusland werd teruggestuurd. Toch brengen de bevindingen van het JIT Rusland in een lastig parket. Ook al komen de conclusies grotendeels overeen met wat het onderzoekscollectief Bellingcat al eerder boven water haalde, uiteraard legt een strafrechtelijk onderzoek door rechercheurs uit vier landen meer gewicht in de schaal.

Dagboek van het MH17-onderzoeksteam: veel weten, weinig kunnen zeggen (+)
'Wij hebben bewezen wat iedereen al twee jaar denkt te weten', zegt Wilbert Paulissen, hoofd van de Landelijke Recherche.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

De ondergang van de piemelpoliticus (+)
Weiner moest gaan over de wederopstanding van een gevallen politicus, bekend van zijn piemelfoto's. Maar Anthony Weiner bleek onverbeterlijk.

Leeuw neerschieten kan helpen (+)
Als de 'trofeejacht' op leeuwen goed wordt georganiseerd, komt dat volgens Engelse onderzoekers het natuurbeheer ten goede.

Anthony Weiner na een persconferentie na een van zijn seksschandalen. Beeld epa
Anthony Weiner na een persconferentie na een van zijn seksschandalen.Beeld epa

Universiteit moet de ongelijkheid bestrijden
Als je het gelijkheidsbeginsel toepast in een ongelijke wereld bevoordeel je hen die toch al een veel betere uitgangspositie hebben. Lees hier het hele opiniestuk van Uva docent Martijn Dekker.

'De eerste stap gezet. En nou dóórpakken' (+)
Tussen alle gezonde, groene bomen in de straat staat er één al maanden te sterven, stilletjes, met kale, zwarte takken, pal voor mijn huis. Ik heb het niet op dat soort symboliek, zeker niet in de herfst. Zou ik de gemeente bellen, of was ik dan wel een érg oud wijf? Besluiteloos fietste ik rond, speurend of er meer bomen zo beroerd aan toe waren, toen ik in de Van Lennepstraat stuitte op café 't Zonnetje. Het was gesloten. Half tien 's ochtends, vandaar. De zon scheen, dat wel. Lees hier de column van Sylvia Witteman.

Wilde leeuwen in het Amboseli national park in Kenia. Beeld afp
Wilde leeuwen in het Amboseli national park in Kenia.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden