Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

In deze nieuwsbrief vindt u 5.590 woorden journalistieke geschiedenis: het legendarische interview door Vrij Nederland-coryfee Bibeb met Gerard Reve uit 1964. Bibeb noemde het haar beste interview, Reve vond dat zij te dichtbij kwam. We publiceren het gehele stuk, voorzien van commentaar door drie hedendaagse meesterinterviewers. Verder in de Volkskrant Avond: geweld onder Londense tieners is gruwelijker dan ooit en is een nieuwe handelsoorlog met de VS aanstaande?

Google krijgt een monsterboete van 2,4 miljard euro omdat het zijn dominante positie als zoekmachine zou hebben misbruikt. Beeld afp

Vandaag belangrijk

Gijzelingssoftware legt opnieuw wereldwijd bedrijven plat
Opnieuw leidt gijzelingssoftware wereldwijd tot grote computerproblemen. Dinsdag gingen in diverse Europese landen bedrijven onderuit nadat computers waren besmet met zogenoemde ransomware. In Nederland werden diverse bedrijven getroffen, waaronder paketbezorger TNT Express, medicijnfabrikant MSD en de Rotterdamse haven.

Trump haalt juichend uit naar CNN na Rusland-verhaal dat journalisten de kop kost
President Trump heeft dinsdag triomfantelijk uitgehaald naar CNN dat hard onderuit is gegaan met een verhaal over het Rusland-schandaal. Drie journalisten, onder wie twee Pulitzer-winnaars, hebben 'ontslag genomen' nadat het artikel was teruggetrokken omdat het niet voldeed aan de CNN-criteria.

Is miljardenboete Google begin van handelsoorlog met de VS?
De Europese megaboete voor het Amerikaanse Google komt op een precair moment. De spanningen tussen de grote handelsblokken nemen toe, vrijhandel staat onder druk, economisch nationalisme rukt op. Gevreesd wordt voor handelsoorlogen.

Nederlandse Staat aansprakelijk voor dood 350 Moslimmannen in Srebrenica

Bijna 22 jaar na de massamoord is daar het salomonsoordeel. Ja, de Nederlandse Staat is deels aansprakelijk voor de dood van 350 Moslimmannen, die op 13 juli 1995 tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië zijn afgevoerd uit de enclave Srebrenica, oordeelt het gerechtshof van Den Haag dinsdag.

Video van de dag

Buurlanden van Qatar eisen de sluiting van de eigentijdse Arabische nieuwszender Al Jazeera. Nieuwsdirecteur Salah Negm: 'We verslaan het nieuws. Dat doen we onafhankelijk en sommige mensen worden daar niet blij van. Maar wat kun je daaraan doen?'

Vanavond op tv

Fons de Poel trekt in Fons bij de buren (NPO 2, 20.35 uur) door Europa: hoe staan de andere EU-lidstaten ervoor? We spraken hem er vorige week over (+). Om 22.55 uur ziet u op dezelfde zender de documentaire Demarrage, over een groep 80-jarigen die elke week op de racefiets stapt. Onderweg praten ze over hun kinderen en vrouwen, kwalen en pijntjes. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Meer vrouwen op de radio? 'Ik heb nooit harder moeten werken dan mannelijke collega's'
Drie vrouwelijke dj's reageren op het betoog van hun collega Roosmarijn Reijmer dat er te weinig vrouwen op de radio te horen zijn. (+)

De epidemie die Londen verlamt: kids killing kids
In Londen zijn dit jaar al twintig jongeren neergestoken, van wie de helft tiener. En het geweld is gruwelijker dan ooit. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4/week.

Uw gemoedstoestand is goud waard voor adverteerders op sociale media
Dat techbedrijven als Facebook en Google in de ziel van hun gebruikers kunnen kijken, wisten we wel. Maar munt slaan uit de gemoedstoestand van jongeren en zelfs kinderen, gaat een stap verder. 'Emotietargeting is riskant.' (+)

De methode Bibeb: een closeread van haar beroemde interview met Reve
Je laten ondervragen door Vrij Nederlandcoryfee Bibeb deed je amper voor je plezier. Dagen kon het duren en daarna stond je hele zieleleven op papier. Drie journalisten van nu lezen het interview dat Bibeb zelf het beste vond - dat met Reve - terug en geven hun commentaar. (+)

Vrij Nederland-coryfee Bibeb.

De beste politieke satire van het moment. Maar toen kwam Trump
De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een. Deze week: Veep, seizoen 6.

Wie zijn werkend leven besteedt aan kinderen iets bijbrengen is ook een heilige
Aaf Brandt Corstius snapt wel waarom juffen en meesters staken: omdat ze veel te weinig verdienen. 'En dan kun je zeggen: wat fijn dat er dan nog heel goede leraren zijn die voor dat salaris hun bed uit willen komen, en dat ís ook fijn, maar ik zou het toch prettig vinden als ze daar meer geld voor kregen.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden