Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Volkskrant Avond: Chinese president Xi waarschuwt Trump | Vluchtelingen op Lesbos komen nu vooral uit Afrika

Goedenavond. De Chinese president Xi Jinping heeft Trump vandaag gewaarschuwd dat de relatie tussen de twee landen dreigt te worden beschadigd. Xi liet weten dat hij verwacht dat Washington het één-Chinabeleid blijft respecteren. Verder in de Volkskrant Avond: fotograaf Lauren Greenfield (+) laat als geen ander het verschil tussen arm en rijk zien en een reportage vanaf Lesbos: de vluchtelingen op het eiland komen nu vooral uit Afrika. (+)

De Chinese president Xi Jinping (l) en de Amerikaanse president Donald Trump (r). Beeld afp

Vandaag belangrijk

Aan vooravond G20 krijgt Trump waarschuwing van Xi: relatie VS en China dreigt te worden beschadigd
De Chinese president Xi Jinping heeft Donald Trump maandag gewaarschuwd dat 'een aantal negatieve factoren' de relatie met de Verenigde Staten dreigt te beschadigen. Terwijl Trump hem tijdens een telefoongesprek juist om hulp vroeg vanwege de 'groeiende dreiging' van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma, liet Xi koeltjes weten dat hij verwacht dat Washington het één-Chinabeleid blijft respecteren.

Macron pleit met gezwollen woorden voor 'democratische conferenties' in Europa
De Franse president Emmanuel Macron wil later dit jaar overal in Europa 'democratische conferenties' houden om de burgers te betrekken bij het vernieuwen van de Europese Unie. Macron presenteerde dit voornemen maandagmiddag in zijn toespraak tot het Congres, de gezamenlijke vergadering van de twee kamers van het Franse parlement.

Sagan klikt uit pedaal: wint sprint met tweede versnelling
Peter Sagan heeft de derde etappe van de Tour de France gewonnen. Hij bleef Michael Matthews en Dan Martin net voor in de sprint op het slotklimmetje van 1,5 kilometer.

Claudia de Breij is de laatste Zomergast
Met de aankondiging dat cabaretier, schrijver en columnist Claudia de Breij op 27 augustus als laatste bij presentator Janine Abbring aanschuift, is de volledige lijst van Zomergasten voor dit seizoen bekend. Dit zijn ze allemaal.

Van Avermaet, Peter Sagan en Dan Martin. Beeld anp

Video van de dag

Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans noemde een prehistorisch werktuig in een artikel 'eenvoudig'. Daar is archeoloog Marco Langbroek het totaal niet mee eens en legt uit waarom.

tekst gaat verder onder de video van de dag

Vanavond op tv

Zet snel de televisie aan, want 2Doc: De wereld van Puck (NPO 2, 20.25 uur) is net begonnen. In deze docu praat de vader van de gehandicapte Puck met zijn vrouw en zoons over de worstelingen die Puck met zich meebrengt. Laten vanavond schuiven rappers Boef en Ronnie Flex aan bij de eerste aflevering van Summer Night (RTL 4, 21.30 uur) met Beau van Erven Dorens. Lees hier onze andere tv-tips.

Soufiane Boussaadia, alias Boef. Beeld Daniel Cohen

Morgen in de krant

Pauw en Jinek naspelen om radicalisering tegen te gaan
Op drie Rotterdamse scholen spreken leerlingen met elkaar in een echte talkshow, om radicalisering en polarisatie tegen te gaan. (+) Dat blijkt te werken.

Zo ziet de hedendaagse universiteitsbieb eruit
De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een nieuwe bibliotheek. En hoewel 'bibliotheek' letterlijk 'boekenhuis' betekent, zijn boeken er duidelijk naar de tweede rang verwezen. (+) Studeren gaat tegenwoordig online.

Leerlingen van het Zadkine College in Rotterdam die deelnamen aan de talkshow. Beeld Guus dubbelman / de Volkskrant

Vluchtelingen op Lesbos komen nu vooral uit Afrika
Waar in 2015 Lesbos nog bevolkt werd door bootvluchtelingen uit islamitische landen als Syrië, Afghanistan en Irak, zijn het nu vooral vluchtelingen uit de Democratische Republiek Congo (+) die naar het Griekse eiland trekken. Via Istanbul.

De American dream: steeds megalomaner en compleet irrationeel
Als je rijk bent laat je het zien en anders doe je alsof. Als geen ander is fotograaf Lauren Greenfield in staat het verschil tussen arm en rijk in de Verenigde Staten vast te leggen. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Topfotograaf tussen de puinhopen: Stanley Greene
Stanley Greene (1949-2017) werkte vooral in conflictgebieden. Hij twijfelde vaak over zijn werk. 'Tijdens een oorlog word je je er van bewust dat hoeveel foto's je ook maakt, je nooit de hele tragedie kunt laten zien.' Collega's tonen hun favoriete foto van Greene, die aan de wieg stond van foto-agentschap NOOR.

Sylvia Witteman: mijn jongens brengen het schooljaar voornamelijk door met heel hard boeren
De kinderen van Sylvia Witteman hebben proefwerkweek. Dat is zenuwslopend. Want pas in de laatste weken voor het eindrapport gaan ze iets doen: namelijk uitrekenen, tot op de tiende punt, welke cijfers ze moeten halen om nog nét over te gaan. (+)

Fotograaf Stanley Greene. Beeld Sarah Shatz
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.