Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

'Hello Donald, it's Mark from the Netherlands speaking', zo moet het gisteravond ongeveer hebben geklonken toen premier Rutte de toekomstig president van de Verenigde Staten opbelde. Hoe werkt zo'n telefoontje? We zochten het uit. Verder in de Volkskrant Avond: een schetsboek vol mogelijke Van Goghs duikt op en Frans Timmermans stelde dat er 'indicaties' zijn dat Gülen achter de Turkse couppoging zit. Praat hij zijn mond weer voorbij?

Hoe werkt zo'n telefoontje tussen Rutte en Trump?Beeld anp

Vandaag belangrijk

'Indicaties voor Gülencoup'; praat Timmermans nu weer zijn mond voorbij?
Er zijn 'steeds meer indicaties' dat de Gülenbeweging betrokken is bij de mislukte staatsgreep in Turkije. Dit liet vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans optekenen in het Belgische weekblad Knack. Hij baseerde zich op 'Amerikaans onderzoek', zei hij.

Regering schrapt vertrekpremie Marokkanen om komst te ontmoedigen Het aantal asielaanvragen van Marokkanen neemt de laatste maanden toe, mede doordat mensen die in Duitsland zijn afgewezen een tweede poging wagen in Nederland. In oktober vroegen 389 Marokkanen asiel aan, tegen 283 in september en 128 in augustus. Om verdere aanloop te ontmoedigen, schrapt het kabinet de vertrekpremie voor uitgeprocedeerde Marokkanen.

Google en Facebook nemen maatregelen tegen nepnieuws na kritiek Google en Facebook gaan beter hun best doen om nepnieuws van hun websites te weren. De machtige Amerikaanse techbedrijven kregen de afgelopen week felle kritiek te verduren van een groeiend leger journalisten. Die vinden dat Facebook en Google de Amerikaanse verkiezingen hebben beïnvloed door op grote schaal nepnieuws en berichten van complotdenkers te verspreiden.

Making a Murderer Brendan Dassey komt toch vrij
Brendan Dassey, een van de hoofdrolspelers van de populaire Netflix-docuserie Making a Murderer, komt vrij. De federale rechtbank in de Amerikaanse staat Wisconsin oordeelde dinsdag dat de neef van Steve Avery, met wie hij in 2005 een fotografe zou hebben vermoord, niet langer in de gevangenis van Madison hoeft te zitten.

Brendan Dassey wordt geëscorteerd uit de Manitowoc County rechtbank in 2006.Beeld ap

Video van de dag

Vandaag geen video, maar een podcast. Onze vijf tv-recensenten spraken met elkaar over de staat van de Nederlandse televisie, hun werk als recensent en gaven tussen de regels door nog wat fijne terugkijk-tips. Beluister het gesprek hier, via deze link kunt u het downloaden op de iPhone.

Vanavond op tv

Om 22.40 uur ziet u op SBS 9 The Bucket List, een aangename lichtvoetige, prima gespeelde buddy comedy. Jack Nicholson en Morgan Freeman ontmoeten elkaar op de terminale afdeling van een ziekenhuis en gaan samen op een laatste reis. Om 23.00 uur begint Pauw (NPO1), hier schuift Filemon Wesselink aan die zich inzet voor het lot van de in Thailand veroordeelde Frans van Laarhoven. Die moet daar een straf van 103 jaar uitzitten. Hier vindt u alle tv-tips.

Morgen in de krant

Schetsboek van Van Gogh: spectaculaire vondst of merkwaardige imitatie? (+)
Is het waar, dan is het een buitengewone spectaculaire vondst; is het níet waar, dan is het een buitengewoon merkwaardige imitatie: een schetsboek met 65 tekeningen van de schilder Vincent van Gogh uit diens tijd in de Provence. Het schetsboek wordt deze week in Nederland uitgebracht door uitgeverij Terra, en tegelijkertijd door toonaangevende uitgeverijen in Frankrijk, Duitsland en Engeland. Volgens het Van Gogh-museum zijn de schetsen niet door Van Gogh gemaakt.

De mores van het felicitatiegesprek: altijd beleefd blijven (+)
'Goedemiddag meneer Trump, u spreekt met Mark Rutte hier.' Het is net na achten maandagavond als de premier vanuit het Torentje in Den Haag belt met de aankomend president van de Verenigde Staten om hem te feliciteren. Donald Trump zit aan de andere kant van de lijn in zijn woonplaats New York, de middag is daar net begonnen. Later op de avond laat Rutte op Facebook weten dat het een aangenaam gesprek was. Maar hoe komt zoiets eigenlijk tot stand? En wat zijn de mores?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Russische corruptiezaak leest als spannende thriller (+)
Het lijkt goed nieuws voor corruptiebestrijders: minister van Economie opgepakt en ontslagen voor aannemen van twee miljoen dollar aan steekpenningen. Maar in Rusland betekent de meest prominente corruptiearrestatie uit de geschiedenis niet zozeer een overwinning voor transparantie. De grote vraag is: wie is er zo machtig om agenten af te sturen op iemand uit het team van president Poetin?

'Van mijn huid moet een damestas gemaakt worden' (+)
Ze is een van de meest gehate vrouwen ter wereld: Ingrid Newkirk, voorzitter van de grootste dierenrechtenclub ter wereld. Een keurige Britse die evengoed naakt aan een haak naast varkenskarkassen gaat hangen. En na haar dood gebarbecued wil worden. Lees hier het hele interview met Ingrid Newkirk.

Alexei Oeljoekajev bij zijn arrestatie.Beeld epa

Ondanks verrassend sterke cijfers, staat de economie nieuwe onzekerheden te wachten (+)
De Nederlandse economie lijkt de crisis van zich te hebben afgeschud met een groei van het bruto binnenlands product in het derde kwartaal van 0,7 procent. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt. Verrassend sterke cijfers, luidde de conclusie van economen die aanwezig waren bij de presentatie dinsdagochtend vroeg in Leidschenveen. Maar ze waarschuwden ook dat de economie nieuwe onzekerheden te wachten staat.

Bij promotie sportbiografie rinkelt enkel de kassa (+)
Het is inmiddels een format: ex-sporter zit met betrokken gezicht aan talkshowtafel met naast hem de schrijver die zijn roerige levensverhaal optekende en nu probeert niet te veel te gloeien van opwinding. De talkshowpresentator roept met een nog iets Amsterdamser tongval dan anders zoiets als: 'Maar mán, méén je dat nou, dronk je echt elke avond 3 liter witte wijn/lag je jarenlang aan een spuit vol doping/neukte je ál die Tsjechische hoeren?' Lees hier de hele Column van Aaf Brandt Corstius.

Oud-wielrenner Thomas Dekker en Thijs Zonneveld tijdens de presentatie van het eerste exemplaar van het boek Mijn gevecht.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden