Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Met de benoeming van Wopke Hoekstra en Ferdinand Grapperhaus zitten er (oud-)topadviseurs van grote bedrijven aan tafel in de Trêveszaal. Is dat zorgelijk of juist een zegen? Ook in uw avondnieuwsbrief: Iris van Herpen over de methode Iris van Herpen en wordt het mysterie rond de Bende van Nijvel eindelijk opgelost?

Oud-topadviseurs, nu ministers: Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Wopke Hoekstra (Financiën). Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Oud-topadviseurs, nu ministers: Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Wopke Hoekstra (Financiën).Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Catalaanse premier schrijft geen nieuwe verkiezingen uit

De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft besloten geen nieuwe verkiezingen uit te schrijven, omdat hij naar eigen zeggen onvoldoende garanties van de Spaanse regering heeft gekregen dat Catalonië niet onder rechtstreeks bestuur van Madrid wordt geplaatst. De Spaanse regering dreigt daarmee, tenzij de Catalanen hun streven zich af te scheiden van Spanje opgeven.

Raadselachtig rotsblok uit ander zonnestelsel gesignaleerd

Voor het eerst hebben sterrenkundigen in ons zonnestelsel een hemellichaam ontdekt dat afkomstig is uit een ander zonnestelsel. De kosmische bezoeker werd onlangs gevonden door de Pan-STARRS1-telescoop op het Hawaiiaanse eiland Maui, als een zwak, snel bewegend lichtstipje aan de hemel.

Europese Bank zet (voorzichtig) de geldpersen uit: wat gaan wij daarvan merken?

De Europese Centrale Bank gaat haar geldpers voorzichtig uitschakelen. Dat historische besluit is vanmiddag openbaar gemaakt. Vijf vragen over hoe het nu verder gaat - en wat Nederland hiervan zal merken.

Computers kraken captcha zonder miljoenen voorbeelden; grote stap in kunstmatige intelligentie

Onderzoekers hebben een vorm van kunstmatige intelligentie ontwikkeld die beelden herkent op een manier die lijkt op hoe mensen dat doen. Het is ze daarmee gelukt captcha's te kraken - de vervormde, doorgestreepte en kleurige letters die bezoekers van websites moeten overtikken om te bewijzen dat ze geen spamrobot zijn.

null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood

Video van de dag

Holden, de allerlaatste autofabriek in Australië, is gesloten. Fotodetective Hans Aarsman ziet meteen hoe het zover heeft kunnen komen.

Vandaag op televisie

Gordon wordt aan de man geholpen: zijn nieuwe realityshow (RTL4, 21.30 uur) eindigt hoe dan ook met een bruiloft in Zuid-Afrika. Op Canvas (22.50 uur) kunt u terecht voor een bijzondere documentaire die de vorig jaar overleden popzanger George Michael zelf initieerde, kort voor zijn dood. Hier vindt u al onze tv-tips.

Morgen in de krant

Grapperhaus en Hoekstra gaan dankzij hun nieuwe baan van een topsalaris naar aan mager ministersalaris

Met de benoeming van Wopke Hoekstra en Ferdinand Grapperhaus zitten er (oud-)topadviseurs van consultancyfirma McKinsey en Zuidas-kantoor Allen & Overy aan tafel in de Trêveszaal. Zorgelijk, of juist een zegen? (+)

Hoe onbelangrijker een minister, hoe verder weg van Rutte

De eerste keer dat u het derde kabinet van premier Mark Rutte in de Trêveszaal ziet zitten, is tevens de laatste keer. Rutte laat altijd een foto maken van de eerste vergadering van zijn kabinetten (+). Tafelschikking gezien, deurtje dicht en tot ziens bij Rutte IV.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Nieuw spoor in zaak Bende van Nijvel: hobbyduikers vinden voorraad wapens

Opnieuw is een spoor opgedoken in het onderzoek naar de Belgische misdaadgroep Bende van Nijvel, amper vijf dagen na een eerdere doorbraak (+).

Deze ontwerper is Willie Wortel van de mode

Modeontwerper Iris van Herpen krijgt maandag de Johannes Vermeer Prijs. Voor haar werk, natuurlijk. Maar ook haar eigenzinnige visie en werkwijze droegen bij aan de bekroning. De pas 33-jarige laureaat verklaart zich nader (+).

Uit de Aeriform-collectie van Iris van Herpen. Beeld Pixelformula
Uit de Aeriform-collectie van Iris van Herpen.Beeld Pixelformula

Duurzame beleggers: hoe dwingen zij bedrijven af meer oog te krijgen voor mens en milieu?

Het aantal duurzame beleggers groeit gestaag - voor het rendement hoeven zij het niet te laten, blijkt steeds weer. De vijf wapens van duurzame beleggers (+).

Manegemeisjes zien de mens als verstoring van het leven van het paard

Columnist Aaf Brandt Corstius is een beetje bang voor manegemeisjes (+): 'Ik krimp al in elkaar als ik zo'n manegemeisje benader. Ze houden meer van paarden dan van mensen, en dat snap ik ook wel, anders was je geen paardenmeisje geworden.'

null Beeld Peter van Hugten
Beeld Peter van Hugten
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden