Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Actrice Carrie Fisher is vandaag op 60-jarige leeftijd overleden. Fisher is vooral bekend uit de Star Wars-reeks, waarin ze de slimme en sexy Princess Leia speelde. 'Vrouwen wilden haar zijn, mannen wilden haar beminnen', schreef filmredacteur Floortje Smit in een bespreking van haar recent verschenen boek. Verder in de Volkskrant Avond: UMC Utrecht bevruchtte mogelijk 26 vrouwen met zaad van de verkeerde man en we reikten de Gouden Sylvana uit: de prijs voor meest besproken mediapersoonlijkheid van 2016.

Redactie
Actrice Carrie Fisher (R) poseert met een storm trooper bij de Europese première van Star Wars: The Force Awakens, 16 december 2015 in Londen. Beeld afp
Actrice Carrie Fisher (R) poseert met een storm trooper bij de Europese première van Star Wars: The Force Awakens, 16 december 2015 in Londen.Beeld afp

Vandaag belangrijk

UMC Utrecht bevruchtte mogelijk 26 vrouwen met zaad verkeerde man

Bij het UMC Utrecht zijn ruim anderhalf jaar lang 'procedurefouten' gemaakt bij het ivf-laboratorium. Daardoor zijn dertien vrouwen mogelijk bevrucht met de zaadcellen van een andere ouderpaar. Deze vrouwen zijn inmiddels zwanger of bevallen. Bij nog eens dertien vrouwen is ook mogelijk ander zaad gebruikt.

Star Wars-actrice Carrie Fisher overleden

Actrice Carrie Fisher, internationaal bekend vanwege haar vertolking van Princess Leia in de Star Wars films, is vandaag op 60-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse actrice groeide op als Hollywoodaristocrate, en bleef haar leven lang prinses Leia, de vrouwelijke heldin in de ruimtesage van George Lucas.

Cheetah razendsnel op weg naar uitsterven

Het is het snelste landdier, maar dit lijkt een race die hij niet kan winnen. De cheetah of jachtluipaard, in staat tot kortstondige sprintjes van 120 kilometer per uur, wordt met uitsterven bedreigd. Belangrijkste reden: zijn leefgebieden worden steeds verder worden ingeperkt en gefragmenteerd.

Vluchtelingen proberen slapende dakloze in Berlijn in brand te steken

Zeven vluchtelingen hebben in de kerstnacht een Berlijnse dakloze in brand gestoken. De 37-jarige man lag te slapen op een bank in het metrostation Schönleinstrasse in de wijk Neukölln. Zijn kleding vatte vlam, hij ontsnapte aan de vuurdood doordat omstanders en een U-bahnbestuurder de brand blusten.

Een cheetah in Joburg Zoo in Johannesburg, Zuid-Afrika. Beeld epa
Een cheetah in Joburg Zoo in Johannesburg, Zuid-Afrika.Beeld epa

Video van de dag

'Ik ben christenanarchist, maar omdat niemand snapt wat dat betekent, zeg ik dat ik bij de linkse kerk hoor'. Iedereen plakt labels op elkaar. In 2016 werd identiteit steeds politieker. Maar hoe noem jij jezelf? En hoe vind je die term eigenlijk? In deze video beantwoordt Christian Jongeneel die vraag. Bekijk hier onze hele identiteitsspecial - en stuur ook je eigen video in.

TV-tips

Bij Brandpunt (NPO 2, 21.10 uur) vanavond een vervolgreportage over de Syrische dokter Abdulsalam, die eerder voor Brandpunt een videodagboek bijhield over de oorlog in zijn stad Aleppo. Later kunt u op NPO 3 ( 23.00 uur) kijken naar Prince: Sign 'o' the Times, een concertfilm uit 1987 van de dit jaar overleden Prince. Meer tv-tips leest u hier.

Morgen in de krant

EU houdt hart vast voor 2017

2016 was een slecht jaar voor de EU en met verkiezingen in cruciale lidstaten voor de boeg belooft 2017 niet veel beter te worden (+). 'De situatie is ernstiger dan we dachten. Steeds meer leiders vinden de unie te groot om te functioneren.'

Vera Rubin zette raadsel van donkere materie op de kaart

Ze heeft het vaak verteld: haar wetenschappelijke carrière dankt ze aan het feit dat haar slaapkamerraam uitzicht bood op het noorden. De 10-jarige Vera zag de andere sterren in de loop van de nacht om de Poolster heen draaien, en de belangstelling voor de astronomie was gewekt. Het boegbeeld van wetenschapsfeminisme overlijdt op 88-jarige leeftijd.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Afribollen bakken voor zwangere vrouwen in Kameroen

Met een minuscuul plonsje glijdt het deeg van Barbara Gwanmesia's handen in het sissende frituurvet. De geur die in de keuken opstijgt is als die van ouderwetse oliebollen, maar de deegballen die zich in het vet vormen zijn kleiner en kruidiger. Je proeft het verschil meteen: eerst de zachte smaak van kokos, daarna volgt een venijnig staartje cayennepeper. 'Het is geen moeilijk recept', zegt Gwanmesia. 'Maar het luistert nauw. Voor een lekkere bol moet alles precies kloppen.' Een oliebol met een buitenlandse twist (+)

De gouden Sylvana

Het is het jaar van de onverwachte mediadoorbraak van Griet op de Beeck, Bertie Steur en Astrid Holleeder, maar dat zijn geen hoofdprijswinnaars. We tellen af van 40 naar 1. De meest besproken personen in de media (+)

Een afribol. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een afribol.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Bestaat er zoiets als een milieubewuste kaars?

December is de topmaand voor kaarsenfabrikanten. De zoektocht naar de groenste kaars blijkt niet altijd even gemakkelijk. De Volkskrant maakt u wegwijs in het universum van de bewuste wassen pilaar (+).

We zagen een darmwandje 'om te zoenen'

De darmen dienden onderzocht, en diepgravend ook. Na afloop gaf de arts met twee handen de in mijn binnenste afgelegde afstand aan, als een pochende sportvisser. Het formaat van een fikse karper, ik lieg niet, of misschien een klein beetje, maar dat is dan de schuld van de overigens legale, medisch verantwoorde en bijzonder verrukkelijke drugs die me waren toegediend. Lees hier de hele column van Sander Donkers (+)

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden