Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De Brexit gaat de Britten hoe dan ook veel geld kosten. Dat blijkt uit een interne studie van de Britse regering, die als een bom is ingeslagen in Westminster. Verder in de Volkskrant Avond: de rat rukt op in de steden, wen er maar aan.

Europese en Britse vlaggen voor het Britse parlementsgebouw.Beeld epa

Vandaag belangrijk

Brexit gaat Britten veel geld kosten, blijkt uit interne studie van Britse overheid
De Brexit gaat de Britten hoe dan ook veel geld kosten. Dat blijkt uit een interne studie van de Britse regering waarop de nieuwssite Buzzfeed de hand heeft weten te leggen. Volgens het rapport, dat als een bom is ingeslagen in Westminster, leveren de meest waarschijnlijke scenario's voor het verlaten van de Europese Unie aanzienlijke economische schade op.

Amerikaans lijstje met Russische 'oligarchen' werkt vooral op de lachspieren in Moskou
Een halfjaar werd er met spanning naar uitgekeken: de lijst van de Amerikaanse regering die zou onthullen welke Russen hun macht en rijkdom ontlenen aan banden met president Poetin. Nu de lijst er eindelijk is, liggen de Russen dubbel van het lachen.

Liever naar de Hema dan het wijkcentrum: ouderen willen niet constant aan hun leeftijd worden herinnerd
Ouderen drinken liever een kopje koffie bij de Hema dan in een wijkcentrum. Als ze anderen willen ontmoeten, geven veel ouderen de voorkeur aan ruimten die niet speciaal zijn bestemd als ontmoetingsplaats voor ouderen. Daar worden ze te veel aan hun leeftijd herinnerd.

Oorlog in Nederland? Dan zijn vrouwen straks ook militair dienstplichtig
Als het oorlog wordt, dan wordt de kans steeds groter dat ook vrouwen oproepbaar zijn voor militaire dienst. Een overgrote Kamermeerderheid heeft dinsdagavond steun uitgesproken voor een wetswijziging hiertoe, nadat de Ministerraad dit vorig jaar ook al deed. Het is vooral een symbolische maatregel om mannen en vrouwen gelijk te behandelen.

Oorlog in Nederland? Dan zijn vrouwen voortaan ook militair oproepbaar.Beeld anp

Video van de dag

Wat doen de Chinezen als ze hun stuk zee hebben leeggevist? Dan varen ze gewoon verder van huis, de wereldzeeën op. Maar in die jacht op nóg meer vis tergen ze de ecosystemen. In deze video bezoekt onze China-correspondent een groep oceaanbeschermers die zich ernstig zorgen maakt over het gebied. Want naast de roofbouw op het visgebied, drijft er ook nog een olievlek zo groot als Parijs voor de kust.

Vanavond op tv

De honderdste uitzending van De Monitor gaat over agenten op sociale media. Waar ligt de grens (NPO 2, 21.25 uur)? De iconische eerste Bondfilm Dr. No., met Sean Connery, ziet u om 23.10 uur op RTL 7. Daarvoor, op dezelfde zender om 20.30 uur, de elfde Bondfilm Moonraker. Onze complete tv-selectie ziet u hier.

Sean Connery als James Bond in Dr. No.Beeld anp

Morgen in de krant

De rat rukt op en hij is niet van plan snel te verdwijnen. 'Die beestjes vinden ons leuk, zijn graag bij ons'
Steeds meer steden melden een rattenplaag. Hoewel cijfers ontbreken, heeft het er alle schijn van het dier in steeds grotere getale tot ons komt. En niets helpt. Een rattenvanger van Hamelen misschien? Gif is taboe, dus wordt ingezet op communicatie. (+)

Vrouwelijke politiek leiders worden benadeeld door de manier waarop kranten over ze schrijven, blijkt uit dit onderzoek

Een vrouw in de politiek krijgt in de pers vragen over haar thuissituatie. Of ze over leiderskwaliteiten beschikt, heeft in kranten vaak geen prioriteit. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

In het 'Gemenebestcafé' wordt het Britse rijk geëerd. Dat valt niet bij iedereen goed
Churchill is een 'oorlogshitser' en ook Ghandi staat niet boven verdenking. Wat J.P. Coen is voor Nederland, zijn zij voor Britten die met hun geschiedenis willen afrekenen. Gemenebestcafés stuiten op eigentijdse protesten. (+)

Fysiotherapeuten behandelen steeds vaker jonge patiënten. Zijn beeldschermen de grote boosdoener?

Toon me uw boekenkast en ik zeg u wie u bent, luidt een bekend gezegde. Fysiotherapeuten zouden daar hun eigen gezegde tegenover kunnen zetten: Toon me uw botten, spieren en gewrichten en ik zeg u wat voor werk u doet. Het menselijk lichaam is een slagveld waarin de arbeidsmarkt diepe bomkraters slaat. (+)

De rat rukt op.Beeld epa

Radar laat zien: discriminatie bij uitzendbureaus is hardnekkig als onkruid. Hoe los je zoiets op?
Discriminatie van Nederlanders met een migratieachtergrond blijkt onder uitzendbureaus net zo hardnekkig te zijn als onkruid tussen terrastegels. Het televisieprogramma Radar liet maandagavond zien hoe tientallen uitzendbureaus meewerkten aan het discrimineren van uitzendkrachten op basis van afkomst. (+)

In Museum Voorlinden hebben ze wooo-kunst, en dat zorgt voor een heel fijn dagje uit
De hele collectie van Museum Voorlinden in Wassenaar, 'het Instagrammuseum', had Aaf al voorbij zien komen op haar Instagramtijdlijn. Toch ging ze erheen, want het genre 'wooo-kunst' - dus van 'Wooo, het lijkt alsof ik onder water sta!' - leek haar leuk voor de kinderen. Eenmaal daar vond ze zichzelf een snob, omdat ze aanmatigend had gedaan over dat genre. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden