Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Makaken die lijden aan de ziekte van Parkinson zijn succesvol met stamceltherapie behandeld. Nu kan een test op echte patiënten volgen. Verder in de Volkskrant Avond: het kost 1,5 miljoen, maar dan kunt u ook met een heuse Aston Martin-speedboot over het water scheuren.

Noord-Koreaanse commando's. Beeld
Noord-Koreaanse commando's.Beeld

Vandaag belangrijk

VVD en PvdA nemen meer tijd voor onderwijsbegroting
PvdA-leider Lodewijk Asscher neemt genoegen met de belofte van de VVD dat in de begroting van 2018 een 'substantieel bedrag' komt voor lerarensalarissen. Dat is de uitkomst van dagenlang verwoed begrotingsoverleg in het demissionaire kabinet van VVD en PvdA.

Kim pronkt met geheimzinnige commando-eenheid: dit zijn Noord-Korea's elite-soldaten
Noord-Korea pronkt meer en meer met een nieuwe commando-eenheid in het hoogoplopend conflict met de VS en Zuid-Korea. Vier maanden nadat de zwaarbewapende elite-soldaten voor het eerst aan de buitenwereld werden getoond, ging de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un deze week met ze op de foto.

Viskotter brengt bootje met inspecteurs in gevaar, OM spreekt van poging tot doodslag
De politie heeft dinsdag in de haven van Vlissingen alle acht bemanningsleden van de viskotter Arnemuiden 7 gearresteerd op verdenking van poging tot doodslag. Zij zouden inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdens een nachtelijke controle op zee in levensgevaar hebben gebracht door plotseling de visnetten op te halen en hard weg te varen.

Doorbraak in behandeling parkinson: test met stamcellen bij apen succesvol
Bij 28 makaken, waarbij met een gifstof parkinson was opgewekt, zijn met stamcellen uit menselijk weefsel goede resultaten geboekt. Nu kan een test volgen op echte patiënten.

Eiwitklontering in menselijk hersenweefsel, het gevolg van de ziekte van Parkinson, zichtbaar op een MRI-scan. Beeld Hollandse Hoogte / BSIP
Eiwitklontering in menselijk hersenweefsel, het gevolg van de ziekte van Parkinson, zichtbaar op een MRI-scan.Beeld Hollandse Hoogte / BSIP

Video van de dag

Hoe 'Lady Di' het koningschap modern maakte.

Vanavond op tv

Jesse Klaver en Isa Hoes zijn te gast bij Linda's Zomerweek (RTL 4, 21.30 uur). Om 22.45 uur zendt NPO 2 een documentaire uit over Peter Madsen, de excentrieke Deense uitvinder die nu hoofdverdachte is in de zaak rond de dood van journalist Kim Wall. En om 23.50 uur kunt u de cultfilm Napoleon Dynamite kijken op NPO 3. Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Deze rector strijdt tegen Orbán voor het behoud van zijn universiteit
Michael Ignatieff is rector van de Central European University in Budapest. Hij is verwikkeld in een ultiem gevecht om de academische vrijheid van zijn universiteit. De tegenstander is even opmerkelijk als machtig: de Hongaarse regering. (+)

Flitshypotheek? Laat je niet gek maken
Als de markt verhit is en elke seconde telt, omdat je als koper van een huis al snel achter het net vist, kan een 'hypertheek' uitkomst bieden. Toch is niet iedereen enthousiast over deze versnelling. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,-/week.

Wenken voor het nieuwe kabinet: belast vervuilers veel zwaarder
De formatie biedt een kans op gezond verstand - oplossingen voor slepende problemen. Wat mag straks niet ontbreken in het regeerakkoord? Vandaag: groene belastingen. (+)

Het weigeren van de documentaire 'Jesse' is een schoolvoorbeeld van censuur
De weigering om 'Jesse' uit te zenden is genomen onder druk van een niet geïnformeerd publiek debat. Dit schrijven Egbert Dommering en Nico Van Eijk in een opiniestuk.

Lekker varen kent geen prijs. Beeld
Lekker varen kent geen prijs.Beeld

De varende Aston Martin: met 1,5 miljoen over het water scheuren
Prijzige tak van sport door luxe autofabrikanten: de speedboot. Vanaf anderhalf miljoen scheer je in een Aston Martin over de golven. Nieuw is de waterfascinatie van autobouwers trouwens niet. (+)

'Als wij later maar nooit zo'n stel worden'
Kustaw Bessems overpeinst de diepe angst die iedereen voelt bij het zien van een zwijgend stel in een restaurant. Zo'n koppel dat elkaar niets meer heeft te zeggen, niet meer wil weten wat de ander ergens van denkt, of het al meent te weten. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden