Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Er dreigt een acuut conflict tussen Europa en Amerika. Het Amerikaanse Congres wil nieuwe sancties afkondigen tegen Rusland, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker dreigt met tegenmaatregelen als de Amerikanen tot sancties overgaan. Verder in de Volkskrant Avond: werkgevers mogen niet zomaar het socialemediagedrag van sollicitanten checken en hoe herken je een echte Rembrandt?

Donald Trump spreekt een menigte toe in het Covelli Centre in Youngstown, Ohio. Beeld null
Donald Trump spreekt een menigte toe in het Covelli Centre in Youngstown, Ohio.

Vandaag belangrijk

Acuut conflict tussen VS en Europa dreigt nu Congres nieuwe sancties tegen Rusland wil
Er dreigt een acuut conflict tussen Europa en Amerika. Aanleiding is voor de verandering niet zozeer president Trump, maar het Amerikaanse Congres dat nieuwe sancties wil afkondigen tegen Rusland. Deze sancties kunnen schade toebrengen aan Europese energiebedrijven en -projecten.

Goede en slechte hackers voeren epische strijd met cryptomunt ethereum als inzet
Onlangs wisten hackers op ingenieuze wijze 27 miljoen aan ethereums te stelen uit een lekke digitale portemonnee. Maar dat had nog veel meer kunnen zijn. Good guys wisten in sneltreinvaart 73 miljoen in veiligheid te brengen. Eind goed al goed?

Onvrede bij de Republikeinen: Trump dreigt publiekelijk met ontslag Sessions
In zijn reality tv-programma genoot Donald Trump ervan zijn slachtoffers met een resoluut 'You're fired' de laan uit te sturen, en als president lijkt hij er nu plezier in te hebben zijn minister van Justitie Jeff Sessions te laten bungelen en in het openbaar te vernederen. Maar Trumps publieke marteling van Sessions heeft onrust veroorzaakt binnen de Republikeinse partij.

Hoe herken je een echte Rembrandt? Het Rijksmuseum zet zijn tekeningen opnieuw online
Alle tekeningen van Rembrandt zijn online gezet, en dat is geen oud nieuws. De herziene catalogus bevat veel toelichting over de echtheidsdiscussie.

Jeff Sessions: publiekelijk aan de schandpaal genageld. Beeld null
Jeff Sessions: publiekelijk aan de schandpaal genageld.

Video van de dag

Als een dokter zijn emoties toont, geldt dat al gauw als teken van zwakte. Maar er zijn patiënten die nooit meer uit hun hoofd gaan en die hun kijk op hun vak en het leven veranderen. Neurochirurg Pieter van Eijsden over een meisje met hersenstamkanker.

Vanavond op tv

In Van Ninevé naar Nazareth vervolgt presentator Kefah Allush zijn reis langs de volkeren in het Midden-Oosten. In Noord-Irak probeert hij Mosul te bereiken (NPO 2, 21:15). Daarna ziet u op dezelfde zender de documentaire China's Van Goghs met kunstenaar Xiaoyong Zhao. In het Chinese dorp Dafen heeft hij een florerende handel in Van Gogh-kopieën. Hij reist voor het eerst naar Europa en komt oog in oog met de originele werken. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

In Amsterdam zijn 'vaders' en 'moeders' voortaan 'ouders'
De hoofdstad stapt over op genderneutraal taalgebruik. De afdeling diversiteit raadt ambtenaren aan er rekening mee te houden dat sommige mensen zich niet herkennen in de aanspreekvorm 'man' of 'vrouw' en publiceerde daarom een gids met 'regenboogtaaltips.' (+)

Sollicitant, controleer je sporen op sociale media
Werkgevers mogen niet zomaar het socialemediagedrag van sollicitanten checken. Wat mogen ze wel? (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant proberen voor slechts vier euro per week.

Gido uit Almelo - een supporter, ja - ontwierp het nieuwe shirt van Heracles
Het voetbalshirt speelt een grote rol in de identiteit van de voetbalclub. Toch ontwerpen clubs elk jaar nieuwe tenues, want dat is commercieel aantrekkelijk. Wel krijgen supporters steeds vaker inspraak. (+)

Luc Besson deed wat hij onmogelijk achtte: hij verfilmde Valérian
Luc Besson verfilmde Valérian, de Franse sciencefictionstrip die hem als kind betoverde. In de duurste Europese film ooit gaf hij onbegrensd ruimte aan de fantasie - de studiobazen wachten nerveus het enthousiasme van het publiek af. De Volkskrant sprak de regisseur in Parijs. (+)

Luc Besson mag trots op zichzelf zijn: hij verfilmde Valérian. Beeld null
Luc Besson mag trots op zichzelf zijn: hij verfilmde Valérian.

'Akkoord' tussen Libische kemphanen voorspelt weinig goeds voor Europa
Lichtpuntje voor Libië? Onder de hoede van een opgetogen kijkende president Emmanuel Macron drukten 's lands belangrijkste kemphanen, premier Fayez Serraj en generaal Khalifa Haftar, elkaar dinsdag in Parijs de hand. Zij hadden zojuist een akkoord gesloten over een wapenstilstand die 'zo snel mogelijk' moet leiden tot verkiezingen, liefst al in het voorjaar van 2018. (+)

Het is niet goed als je iets in je tas ziet bewegen
Sylvia Witteman ging op reis en vond een onaangename verrassing in haar reistas. 'Uit mijn tas sprong een muis tevoorschijn. Een echte, kleine, donkerbruine veldmuis.' Lees hier haar column. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden