Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. 2016 was het warmste jaar ooit gemeten. Net als 2014 en 2015. Het is voor het eerst dat het warmterecord drie jaar op rij wordt verbroken. Verder in de Volkskrant Avond: de hipsterhaat verklaard en het hypnotiserende oeuvre van de Hongaarse meesterregisseur Béla Tarr.

Jeffrey Gunter, een Biker for Trump. Beeld epa
Jeffrey Gunter, een Biker for Trump.Beeld epa

Vandaag belangrijk

NASA: 2016 warmste jaar ooit gemeten, derde recordjaar op rij

Het staat nu vast: 2016 was het warmste jaar ooit gemeten. Sinds het begin van de wereldwijde metingen was de gemiddelde temperatuur op aarde nog nooit zo hoog. Dat hebben de ruimtevaartorganisatie NASA en het Amerikaanse agentschap NOAA woensdag meegedeeld.

Waarom hipster zo wordt gehaat?

Hipsters zijn té trendy, niet authentiek en ze missen een eigen smaak: die kritiek hoorde cultuursocioloog Janna Michael tijdens haar promotieonderzoek.

Omstreden AfD-leider hekelt 'lachwekkende' omgang Duitsland met verleden

Een regionale leider van de Duitse anti-immigratiepartij AfD heeft zich de woede van het land op de hals gehaald, nadat hij had betoogd dat Duitsers hun relatie tot het oorlogsverleden grondig moeten herzien. Op een bijeenkomst hekelde Björn Höcke de 'lachwekkende' herinneringspolitiek: 'Duitsers zijn het enige volk dat een monument van schaamte in het hart van zijn hoofdstad plaatst.'

Zwaar betwist onbewoond eiland Tromelin blijft Frans

'Tromelin blijft Frans: de patriotten hebben de regering doen wijken', jubelt het Front National. De socialistische regering wilde de Franse soevereiniteit over het eilandje Tromelin in de Indische Oceaan 'verkwanselen'. Maar 'dankzij de uitzonderlijke mobilisatie van patriotten in het hele land' is voorkomen dat het Franse Empire verder uiteenvalt, aldus het FN.

Regionale AfD-leider Björn Höcke. Beeld afp
Regionale AfD-leider Björn Höcke.Beeld afp

Video van de dag

Opeens werd 35 jaar gevangenisstraf 7 jaar. Als een van zijn laatste daden laat Barack Obama klokkenluider Chelsea Manning vervroegd vrij. Bekijk in deze video wie zij is en waarom haar vrijlating zoveel losmaakt.

Vanavond op tv

In Finland is een expositie te zien met schilderijen gemaakt door een beer. Gedragsbioloog Jan van Hooff vertelt bij RTL Late Night over de creatieve wereld van dieren (RTL 4, 22.30 uur). Columnist en programmamaker Teun van de Keuken schreef een boek over zijn jeugd op een volkse basisschool in de Jordaan. Hij schuift vanavond aan bij Jinek (NPO 1, 23.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Drie millennia doorstaan, in één dag vernield

Islamitische Staat reduceerde ruim een jaar geleden de antieke stad Nimrud in Irak tot gruis. Hoe liggen de monumenten er nu bij? Een reportage in de verwoeste historische stad (+)

Leger van motormuizen staat klaar voor Trump

De Russische president Poetin heeft zijn motorclub, 'de Nachtwolven', maar ook Trump heeft een leger van motorfanaten achter zich staan: de 'Bikers for Trump'. Aan de vooravond van Trumps inauguratie zijn gemeentewerkers in een parkje op een steenafstand van het Amerikaanse Congres bezig dranghekken op te zetten voor het feest van de Bikers for Trump. De Bikers for Trump zullen 'muur van vlees' vormen (+).

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Een Biker for Trump. Beeld afp
Een Biker for Trump.Beeld afp

Hoe verpats ik het tafelzilver?

Bij ons huwelijk 30 jaar geleden begonnen wij met het verzamelen van tafelzilver. Wij hebben inmiddels een fraai Haags Lofje-bestek, maar we doen er niet veel mee. We hebben liever geld voor een vakantie. Hoe verpats ik het tafelzilver? Veilen is de veiligste optie.

'Ik heb niet de illusie dat ik het beter weet dan anderen'

Slechts tien films maakte de Hongaarse regisseur Béla Tarr. Filmmuseum Eye stelde met hem een expositie samen en toont zijn hypnotiserende oeuvre. Dat laat je beduusd en bezield achter. Een interview met de meesterregisseur (+)

null Beeld epa
Beeld epa

'Waar zijn de donkere periodes uit de clubhistorie?'

De Volkskrant vraagt oud-museumdirecteur van de Kunsthal Rotterdam wat hij van het Feyenoord Museum vindt. (+) Waar zitten de verbeterpunten?

Mijn relatie met spinazie was ambivalent

'Het zijn zware weken voor hardcorefans van verse spinazie', las ik in de krant, waarna een bericht volgde over mislukte spinazieoogsten, met nijpende schaarste als gevolg. Ik moest lachen. Bestaan er 'hardcorefans' van spinazie? Stonden hen daadwerkelijk 'zware weken' te wachten? Wat een aanstellerij, zeg. Alsof er niet overvloedig seizoensgroenten voorhanden zijn, de een nog smakelijker dan de ander! Lees hier de hele column Sylvia Witteman (+)

Oud-museumdirecteur Wim van Krimpen in het Feyenoord Museum. Beeld Marlena Waldthausen
Oud-museumdirecteur Wim van Krimpen in het Feyenoord Museum.Beeld Marlena Waldthausen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden