Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Bij een luchtaanval op een gebied in de noordelijke Syrische provincie Idlib is vermoedelijk gifgas gebruikt, met tientallen doden tot gevolg. Maar er waren toch geen chemische wapens meer in Syrië? Verder in de Volkskrant Avond: eerherstel voor de braamstruik, ingewikkelde wachtwoorden blijken nergens voor nodig en  jongeren met een migrantenachtergrond nemen de regie in eigen hand op YouTube.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag belangrijk

AIVD: Salafisten intimideren gematigde moslims, dreiging jihadisten neemt toe
Salafistische jongeren proberen in steeds meer moskeeën en moskeebesturen voet aan de grond te krijgen. Daarbij gebruiken ze in sommige gevallen ook geweld. Gematigde moslims komen hierdoor onder druk te staan. Dat constateert de AIVD in zijn jaarverslag. Radicale salafisten proberen volgens de dienst ook kinderen en vluchtelingen in hun invloedssfeer te krijgen door intimidatie en het dreigen met geweld.

Tientallen doden gemeld bij aanval met mogelijk gifgas in Syrische provincie Idlib
Bij een luchtaanval op een gebied in de noordelijke Syrische provincie Idlib is vermoedelijk gifgas gebruikt. Dit zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Door de aanval kwamen mogelijk 58 mensen om het leven. Onder hen zouden elf kinderen zijn. Het in Groot-Brittannië gevestigde Observatorium vreest dat het aantal doden nog flink zal oplopen.

null Beeld afp
Beeld afp

CO2-uitstoot Nederland in 2016 hoogste ooit gemeten
Nederland maakt zijn naam als de vieze man van Europa opnieuw waar. Afgelopen jaar bleef de uitstoot van het broeikasgas CO2 door de Nederlandse industrie nagenoeg onveranderd, op 94 miljoen ton, het hoogste peil ooit gemeten. Daarmee doet Nederland het opnieuw veel slechter dan Europa. In de Europese industrie als geheel daalde de uitstoot vorig jaar met 3,4 procent tot 1.740 miljoen ton.

Eerherstel voor de braam: belangrijke rol in biodiversiteit
Bramen genieten ten onrechte een slecht imago. Natuurbeschermers zien ze als een stikstofminnende kolonisator die op bosranden woekert en langs weilanden als enige profiteert van het mestoverschot, maar dat is slechts ten dele waar.

Video van de dag

De Democraten werken niet mee aan de benoeming van Neil Gorsuch bij het Supreme Court. Wat gaat Donald Trump dan doen? Deze video legt uit wat het belang is van het Supreme Court en hoe de benoeming van een nieuwe opperrechter in z'n werk gaat.

Vanavond op tv

In Voor ik het vergeet (RTL4, 21.30 uur) volgt Angela Groothuizen vanaf vanavond mensen tussen de 31 en 65 jaar die lijden aan dementie. Daan van der Elsken, zoon van de beroemde fotograaf Ed van der Elsken (1925 - 1990), onderzoekt in 2Doc: De erfenis (NPO2, 23.00 uur) wat zijn vader aan hem heeft doorgegeven. Manische depressiviteit, bijvoorbeeld. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Chemische wapens waren toch weg uit Syrië?
Sinds de Syrische president Assad in 2014 zijn voorraad chemische wapens op last van de VN-Veiligheidsraad liet vernietigen, hebben zijn troepen nog vele malen chloorgas gebruikt tegen burgers en rebellengroepen. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4/week.

Eigenlijk hoort Groot-Brittannië nog aan ons vast te zitten
Weinig had het gescheeld, of het Verenigd Koninkrijk had nog aan het Europese vasteland vast gezeten. Stellen althans wetenschappers na detailonderzoek van de zeebodem in het Nauw van Calais.

Voor het eerst in vier jaar meer zittenblijvers: hoe kan dat?
Het aantal leerlingen dat op de middelbare school blijft zitten of voor het eindexamen zakt, is voor het eerst sinds 2012 gestegen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De stijging geldt voor alle leerjaren en op alle niveaus.

null Beeld anp
Beeld anp

Op YouTube nemen jongeren met migrantenachtergrond regie in handen
Talkshowgasten met een kleurtje worden vaak uitgenodigd om te praten over dat kleurtje. Maar op YouTube hebben jongeren met een migrantenachtergrond de regie in handen genomen (+).

Meesterhacker Rickey Gevers geeft tips: Zo ontsnapt u uit het wachtwoorddoolhof
Goede veiligheid op internet begint met goede wachtwoorden, maar u wordt gek van al die wachtwoorden die u moet onthouden. Meesterhacker Rickey Gevers geeft tips uit eigen keuken. Vergeet de verplichte ingewikkelde tekens en cijfers. 'Totale onzin.'

Aaf Brandt Corstius: 'Ik zat op de fiets in een Bermudadriehoek'
Gisteren, op die glorieuze lentedag, bevond ik me op de fiets in een Bermudadriehoek. Op de ene punt van de driehoek fietste ik, op de tweede punt werkten twee bouwvakkers aan de straat en op de derde punt stonden twee verkeersregelaars (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden