Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het duurde 98 dagen, maar nu is de ChristenUnie dan toch echt aan de beurt voor onderhandelingen over kabinetsdeelname. Verder in de Volkskrant Avond: Brabantse boswachters zijn op hun qui vive voor bosbranden en hoe Netflix voorspelt wat jij leuk vindt.

Redactie
Theresa May naast Jeremy Corbyn na de troonrede van Queen Elizabeth II. Beeld AFP
Theresa May naast Jeremy Corbyn na de troonrede van Queen Elizabeth II.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Gert-Jan Segers is aan zet, zo navigeert hij
Het duurde 98 dagen, maar nu lijkt de ChristenUnie dan toch echt aan de beurt voor onderhandelingen over kabinetsdeelname. Aan partijleider Gert-Jan Segers zal het niet liggen. 'Hij heeft een enorme bereidheid om zich te verdiepen in de ander.'

Zoon Saoedische koning rijp voor toppositie: als kroonprins vanaf nu de machtigste man
Het is met recht een generatiewisseling. In een koninkrijk dat altijd werd bestuurd door bejaarden, ligt de macht nu echt in handen van een ongeduldige, ambitieuze man van 31. Met de benoeming woensdag door koning Salman van zijn zoon Mohammad bin Salman tot kroonprins kan daaraan niet meer getwijfeld worden.

Lokfiets groot succes: 40 procent minder aangiften van fietsdiefstal
Lokfietsen blijken een effectief middel tegen fietsendiefstal. In regio's waar de politie deze opsporingsmethode inzet, daalt het aantal aangiften van gestolen fietsen met gemiddeld 40 procent. Dit blijkt uit onderzoek van de Tilburg University.

Met Daniel Day-Lewis' zelfgekozen pensioen verliest Hollywood een van zijn grootste acteurs
Daniel Day-Lewis stopt met acteren. Een van de meest gelauwerde en geprezen filmacteurs van de afgelopen drie decennia gaat met pensioen. 60 jaar is de in Londen geboren Ier pas, die bij monde van zijn impresario Leslee Dar heeft laten weten dat het om een 'persoonlijke beslissing' gaat. Een reden voor het besluit van Day-Lewis is niet gegeven en zal er ook niet komen.

Video van de dag

Tachtig kinderen in één klas. Los je zo het lerarentekort op?
De oplossing tegen het lerarentekort? Enorme klassen met 40 tot wel 100 leerlingen. Volgens deze docenten van een basisschool in Heerhugowaard werkt het prima.

Tekst gaat verder na de video.

Vanavond op tv

Een documentaire over de Brexit, waarom niet? Om 22.00 uur kunt u op BBC2 kijken naar Brexit Means Brexit. De geslaagde parodie op Vietnamfilms, Tropic Thunder, ziet u om 22.20 uur bij RTL7. Jort Kelder praat bij Jinek (22.25, NPO 1) over de formatie, die al bijna 100 dagen duurt. Al onze tv-tips ziet u hier.

Morgen in de krant

Terwijl May zich vastklampt aan Brexit-boei, bestuurt de rest het land
Bij de troonrede van de koningin wordt weer duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk roerige tijden beleeft. Binnenlandse beleidsvoornemens van de Tories zijn er nauwelijks, May klampt zich vast aan de Brexit, haar reddingsboei. Labour bepaalt de agenda. Wie het Verenigd Koninkrijk bestuurt, is onduidelijk.

'Ergste brandgevaar wijkt pas bij flinke plensbui'
'Wat een verschil met een jaar geleden - toen was het bijna de zondvloed hier. Nu is het echt kurkdroog in de bossen en op de hei', zegt Luc Roosen, boswachter van Natuurmonumenten in onder meer de Oisterwijkse Bossen en natuurgebied de Kampina. 'We zijn extra alert op brandgevaar.' (+)

De brandweer probeert een natuurbrand te blussen op de Neterselse Heide in de Kempen (Noord-Brabant). Beeld ANP
De brandweer probeert een natuurbrand te blussen op de Neterselse Heide in de Kempen (Noord-Brabant).Beeld ANP

Hoe Netflix straks beter weet wat u wilt zien dan uzelf
Met een golf aan nieuwe 'original' speelfilms en een nieuw beoordelingssysteem weet Netflix straks beter wat u wilt zien dan uzelf. In theorie, althans. (+)

Is tevredenheidsonderzoek onder werknemers nog van deze tijd?
Bij grote bedrijven zijn tevredenheidsonderzoeken vaste prik. Werknemers doen er vaak pas na aandringen van de leiding aan mee. Geldt hier 'gissen is missen' of 'meten is weten'? (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Maclachlan is terug als agent Dale Cooper in nieuw seizoen Twin Peaks
Of Kyle Maclachlan weer agent Dale Cooper wou zijn in het vervolg van Twin Peaks? Geen twijfel mogelijk. Het langverwachte derde seizoen van de cultserie is allesbehalve behaaglijke televisienostalgie. Lees hier het interview (+).

'Wie in mijn tijd nog maagd was, ging door voor deerniswekkende stakker'
Sylvia Witteman verbaast zich over het nieuws dat jongeren tegenwoordig later aan seks beginnen; met 18 jaar heeft minder dan de helft geslachtsgemeenschap gehad. 'Wie in mijn tijd na de roemruchte Romereis in de vijfde klas nog ongerept door het leven moest, zweeg erover als het graf.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden