Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. 'Failing nytimes', zo duidt Donald Trump de New York Times normaliter aan op Twitter: de krant die de plank weer eens mis slaat. Maar tijdens een ontmoeting met de staf was hij ineens opvallend mild over de krant die tijdens de verkiezingen vierkant achter zijn Democratische rivaal Hillary Clinton stond. Verder in de Volkskrant Avond: tieners, die willen toch helemaal niet graag leren? Juist wel. U hoeft ze alleen wat meer aandacht te geven.

Geert Wilders had vandaag het laatste woord. Beeld anp
Geert Wilders had vandaag het laatste woord.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Wilders in laatste woord: oordeel over mij is oordeel over miljoen mensen
In zijn laatste woord in het 'minder'-Marokkanenproces heeft Wilders zicht rechtstreeks gericht tot zijn drie rechters. 'Een oordeel over mij is een oordeel over een miljoen mensen', zegt hij, verwijzend naar het aantal stemmen dat hij kreeg bij de vorige verkiezing. 'Spreek me vrij, spreek ons vrij', besluit hij zijn betoog.

Vrouwen in nikab in Tweede Kamer, 'dat is toch geen gezicht'
Enkele vrouwen zijn woensdag in nikab naar de Tweede Kamer gekomen om het debat bij te wonen over het verbod op gezichtsbedekkende kleding. 'Ik vind dit geen gezicht', zegt Kamerlid Joram van Klaveren (ex-PVV, nu VNL) over de vrouwen op de publieke tribune. 'Ik ben blij dat we een einde gaan maken aan dit soort gekkigheid.'

Moordenaar Brits parlementslid Jo Cox krijgt levenslang
De moordenaar van de Britse politica Jo Cox is vandaag veroordeeld tot een levenslange celstraf. Thomas Mair (53) hoorde het vonnis aan zonder te reageren. Ook nabestaanden van de Labour-parlementariër waren aanwezig in de rechtszaal. Cox werd in juni om het leven gebracht door geweerschoten en messteken.

Brussel wil langere 'afkoelingsperiode' voor eurocommissarissen
Europees Commissarissen moeten langer wachten als ze na hun Brusselse periode een lucratieve baan in dezelfde sector willen aannemen. Commissievoorzitter Juncker wil hun 'afkoelingsperiode' verlengen van 18 naar 24 maanden (voor gewone Commissarissen) en naar 36 maanden voor een voormalig Commissievoorzitter.

Video van de dag

Hulpverleners worden steeds vaker slachtoffer van oorlogsgeweld. De pijnlijke vraag dringt zich op: moeten hulpverleners zich terugtrekken en burgers aan hun lot overlaten?

Vanavond op televisie

Voor PSV is de jacht geopend (Veronica, 20.00 uur): bij een derde plek mogen ze door in de Europa League. De ploeg uit Eindhoven neemt het op tegen Atlético Madrid. Geen sportfan? Schakel dan om 21.15 uur naar NPO 2 voor Zembla. Imams doen schokkende uitspraken in deze undercoverreportage. Kijk hier voor meer tv- en filmtips.

Morgen in de krant

'The Times is een geweldige Amerikaanse juweel' (+)
'Failing nytimes'. Dat is de manier waarop Donald Trump de New York Times normaal aanduidt op Twitter: de krant die weer eens de plank mis slaat. Maar tijdens een ontmoeting met de staf van de New York Times was hij gisteren opvallend mild over de krant die tijdens de verkiezingen vierkant achter zijn Democratische rivaal Hillary Clinton stond.

Verleden blijft Rutte in Indonesië achtervolgen (+)
De fotografen morren. Minister Liliane Ploumen zet zo snel haar handtekening dat de meesten het hebben gemist. 'Er zijn er vier', lacht de minister, die vervolgens even in de camera's kijkt, met de pen in de aanslag. Boven de minister torent de gestalte van premier Mark Rutte uit, die het gesigneer met zijn vaste glimlach begeleidt.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Werd Noorse wielrenster in Qatar aangereden vanwege korte broek? (+)
De Noorse wielerfederatie wil excuses van de internationale wielerunie UCI naar aanleiding van een aanrijding van juniore Susanne Andersen tijdens de WK in Qatar. Volgens bondsdirecteur Hans Falk zou Andersen bewust zijn aangereden door een politieagent, omdat ze op de openbare weg in korte broek reed.

Jonge vrouwen bezig met opmerkelijke inhaalsrace (+)
Vrouwen lopen hun hardnekkige inkomensachterstand op mannen snel in. Dit is dankzij jonge vrouwen (tot 30 jaar), die hun mannelijke leeftijdgenoten op dat vlak zelfs al hebben ingehaald, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers.

Jelle Jolles: 'Toen ik in de tweede klas bleef zitten, zei niemand: hij kan het niet. Zowel een paar leraren als mijn moeder zagen in dat ik speels was en te veel andere interesses had.' Beeld Joost van den Broek
Jelle Jolles: 'Toen ik in de tweede klas bleef zitten, zei niemand: hij kan het niet. Zowel een paar leraren als mijn moeder zagen in dat ik speels was en te veel andere interesses had.'Beeld Joost van den Broek

'Tieners leren niet door passief te luisteren' (+)
Tieners willen niet graag leren? Juist wel, schrijft hoogleraar Jelle Jolles in zijn boek Het tienerbrein. Geef ze meer aandacht.

Gaan Chinezen binnenkort afhalen bij 'de Hollander'? (+)
Met belangstelling las ik in deze krant een stuk over 'de onstuimige groei van de Chinese patatmarkt'. Joop van Drunen, een oude aardappelrot van Aviko, zit in China om de Chinezen lekker te maken voor diepvriesfrites.
Lees hier de volledige column van Sylvia Witteman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden