Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Ze zijn 'slechts' 40 lichtjaar van ons verwijderd: zeven planeten die qua afmeting, samenstelling en temperatuur vergelijkbaar zijn met de aarde. Of er leven voorkomt op onze 'zusjes', weten we nog niet. Verder in de Volkskrant Avond: eenden zijn belangrijker dan u denkt en welke films maken het meeste kans om zondag een Oscar te winnen?

Artistieke impressie van TRAPPIST-1 en de zeven ontdekte aarde-achtige planeten.Beeld epa

Vandaag belangrijk

Vijf vragen over het lek bij beveiligingsteam Wilders

Faris K., een medewerker van de De Dienst Bewaken & Beveiligen betrokken bij de beveiliging van Geert Wilders, wordt beschuldigd van het verkopen van vertrouwelijke informatie. Hoe gaat het nu verder?

Zeven 'zusjes van de aarde' ontdekt op nog geen 40 lichtjaar afstand

Bij een rode dwergster op nog geen 40 lichtjaar afstand zijn zeven aarde-achtige planeten ontdekt. Niet eerder werden rond een ster zoveel planeten gevonden die qua afmetingen, samenstelling en temperatuur vergelijkbaar zijn met de aarde. Of er leven op voorkomt is onbekend, maar alle zeven zouden ze water aan het oppervlak kunnen hebben - essentieel voor elke bekende vorm van leven.

Indonesië in rep en roer door kinderboek met seksuele voorlichting

Het gaat over genot, het gaat over sex en dus is het porno. Indonesië kent op dat punt geen enkele nuance, ook niet als het gaat om een kinderboek dat is bedoeld om kinderen en ouders seksueel voor te lichten.

Donderdag westerstorm: code oranje op komst, NS past dienstregeling aan

Storm op komst. Tot diep landinwaarts komen donderdag zware tot zeer zware windstoten voor. Weerplaza noemt het 'zeer aannemelijk' dat code oranje van kracht gaat. De NS rijdt uit voorzorg een aangepaste dienstregeling.

Video van de dag

Skiën tussen de berkenbomen in kniediepe poedersneeuw, ramen-noodlesoup en dobberen in een warmwaterbron. We gaven reisredacteur Noël van Bemmel een cameraatje mee om te laten zien hoe gaaf wintersport in Japan is.

Vanavond op tv

Jort Kelder duikt aan tafel bij Eva Jinek in de geschiedenis van het populisme (23.00 uur, NPO 1). Bij RTL Late Night schuift cultheld Nathan Rutjes aan, die zijn positieve licht laat schijnen op zaken die hem zijn opgevallen (22.30 uur, RTL 4). Zembla onderzoekt of slachtoffers van seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk recht is gedaan (NPO 2, 21.15 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

De televisie de deur uit: nieuws mijden omdat je er naar van wordt

De veelal zorgelijke berichtenstroom in de media maakt een groeiende groep nieuwsvolgers zo kwaad of verdrietig dat zij verder gaan als 'nieuwsmijders' (+). 'Ik ben een rustiger en blijer mens geworden'

Personeelsintimidatie bij Primark: 'Ziekmelding is verschrikkelijk'

Koopjesjagers kunnen hun hart op bij budgetmodewinkels als de Primark. Maar uit de onderkant van het winkelsegment klinken zorgwekkende geluiden over de behandeling van het personeel: werknemers worden bespied, gekleineerd of geïntimideerd (+).

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Drie vragen bij de ontdekking van zeven aarde-achtige planeten

Op nog geen 40 lichtjaar afstand van de aarde zijn bij een rode dwergster zeven aarde-achtige planeten ontdekt. Wat zegt de ontdekking van deze planeten en kunnen we erheen?

Wie neemt zondag een Oscar mee naar huis?

Wie wint? Wie zou moeten winnen? De Volkskrant voorspelt alvast de afloop en hoogtepunten van de 89ste Academy Awards (+).

Artistieke impressie van TRAPPIST-1 en zijn planeten.Beeld NASA/R. Hurt/T. Pyle

'Eenden vliegen het liefst zo kort mogelijk'

Wilde eenden eten zaden en poepen die weer uit. Door de afstanden die ze afleggen, worden die zaden over een groot gebied verspreid. Bioloog Erik Kleyheeg brengt in kaart hoe wilde eenden plantenzaden verspreiden (+).

'Kunt u zorgen dat mijn kinderen niet met hun kop tegen een rots lazeren?'

Als het Gods bedoeling was geweest dat wij, mensen, zouden skiën, had Hij ons wel geschapen met anderhalve meter lange platvoeten, dus mij krijg je zo'n berg niet op. Mijn kinderen skiën wel, met een enthousiasme dat grenst aan hysterie. Zoiets kun je niet verbieden, in elk geval niet in een skidorp waar je speciaal voor dat doel naartoe bent gereisd. Lees hier de hele column van Sylvia Witteman (+).

Bioloog Erik Kleyheeg.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden