Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het Russische Openbaar Ministerie heeft een pakket informatie over de ramp met vlucht MH17 overhandigd aan de Nederlandse ambassade in Moskou. In Frankrijk hebben de autoriteiten de 'jungle' van Calais volledig ontruimd en vernietigd. Verder in de Volkskrant Avond: placebo-effect werkt ook als mensen weten dat ze neppillen slikken en hoe blijft Amsterdam van de Amsterdammers?

Redactie
Toeristen op het Museumplein in Amsterdam. Beeld anp
Toeristen op het Museumplein in Amsterdam.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Franse autoriteiten: 'jungle van Calais' is volledig ontruimd
Het tentenkamp van de 'jungle van Calais' is volledig ontruimd. Dit heeft de prefect van Pas-de-Calais woensdag bevestigd aan persbureau AFP. Mogelijk zijn vanavond alle migranten geëvacueerd, nadat ze de vertrekprocedures hebben doorlopen. Vlekkeloos verloopt de ontruiming niet: in het tentenkamp woeden branden, aangestoken door boze migranten.

Rusland overhandigt MH17-informatie
Het Russische Openbaar Ministerie heeft een pakket informatie over de ramp met vlucht MH17 overhandigd aan de Nederlandse ambassade in Moskou. Dat maakte minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie woensdag bekend tijdens een debat over het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van de MH17.

Rutte: meer onderzoek nodig naar geheime belastingdeal koning
Een onderzoek naar de betaling van vermogensbelasting door koning Willem-Alexander heeft geen bewijs opgeleverd dat het staatshoofd en diens voorgangers hiervoor compensatie hebben gekregen. Er moet een uitgebreider onderzoek worden ingesteld. Dat schrijft premier Mark Rutte woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. In reactie op de premier publiceerde RTL Nieuws woensdag archiefstukken die de belastingdeal moeten bewijzen.

'Bernhard was een gewetenloze, gierige, egocentrische man'
'Hij mag een prins zijn, een heer is hij niet.' Een citaat over Bernhard uit de wetenschappelijke biografie van Jolande Withuis over Juliana. Uit die biografie blijkt dat het huwelijk tussen Juliana en Bernhard nog slechter was dan men vermoedde. Is Bernhard nu definitief ontmaskerd als de man die niet deugde?

Prins Bernhard bij de uitreiking van de Erasmusprijs. Beeld anp
Prins Bernhard bij de uitreiking van de Erasmusprijs.Beeld anp

Video van de dag

Een industriële ruimte, hangplanten, oud hout en wat semi-authentieke tegeltjes. Als je wil dat je horecazaak lekker loopt, richt je 'm zo in.

Vanavond op tv

Net als bij Heel Holland Bakt is het bij The great British Bake Off tijd voor de grote finale (BBC 1, 21.00 uur). Bij RTL Late Night praat Frits Wester over het rumoer rondom het koningshuis (RTL 4, 22.30 uur). En jagen wordt steeds populairder, ook bij vrouwen. Bij Pauw schuiven drie vrouwelijk jagers aan om erover te vertellen (NPO 1, 23.00 uur). Lees hier alle tv-tips.

Morgen in de krant

Hoe Amsterdam van Amsterdammers moet blijven (+)
Hoe blijft Amsterdam van de Amsterdammers? Het aantal bezoekers nam de laatste vijf jaar toe van 14 naar 17 miljoen per jaar. Burgemeester Van der Laan wil een nieuwe bestuurlijke koers varen en deed dinsdagavond in de Stadsschouwburg vier voorstellen.

Kans is groot dat volgend kabinet knoop over 'voltooid leven' doorhakt (+)
De Tweede Kamer debatteerde woensdag over het kabinetsplan om hulp bij zelfdoding bij voltooid leven te legitimeren. Een concreet wetsvoorstel is er nog niet, dus een beslissing hoefde niet te vallen. In afwachting daarvan betrekken alle partijen hun stellingen en deelt de Kamer zich op in drie kampen.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Placebo-effect werkt, zelfs als mensen weten dat ze neppillen slikken (+)
Het placebo-effect werkt zelfs als mensen wéten dat ze neppillen slikken, blijkt uit onderzoek van Ted Kaptchuk. Twintig jaar geleden was hij traditioneel genezer, tegenwoordig leidt hij een onderzoeksinstituut aan Harvard.

Van woekerende waterplant tot aanrechtblad (+)
Woekerende waterplanten als de grote waternavel leiden tot overlast en prijzige opruimacties. Nieuwe oplossing: zet de drab om in veevoer of zelfs aanrechtbladen. Woensdag begon een proef in Brabant.

null Beeld anp
Beeld anp

Wat maakt een horrorfilm goed? (+)
Rondom Halloween worden we, ook in Nederland, overspoeld door horrorfilms, in de bioscoop en op tv. Wat maakt een horrorfilm goed voor een hedendaags publiek?

Ze siste 'Seikerd', maar hij hoorde het niet (+)
Bij de HEMA stond een jonge verkoopster met een bejaarde man te discussiëren over een schaar. De man droeg een bruine djellaba, een baard, en een klein, wit, gehaakt mutsje. Hij praatte opgewonden in het Arabisch tegen de verkoopster en tikte daarbij, om zijn betoog te onderstrepen, telkens even met een boze wijsvinger op die schaar. Lees hier de hele column van Sylvia Witteman.

Scène uit Land of the Deads. Beeld anp
Scène uit Land of the Deads.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden