Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Ook uit Nederlands onderzoek blijkt dat dieselauto's veel meer schadelijke stikstofoxiden uitstoten dan is toegestaan. Verder in de Volkskrant Avond: Thailand rouwt om de overleden koning Bhumibol, en hoe krijgt Friesland jongeren zo ver dat ze weer Fries gaan spreken?

Het Fries heeft een officiële status als tweede rijkstaal. Geaccepteerd in recht, bestuur en onderwijs. En sinds kort zelfs met een plekje in Google Translate.Beeld Harry Cock

Vandaag belangrijk

RDW: ruim de helft geteste dieselauto's stoot meer uit dan toegestaan

Opnieuw is gebleken dat dieselauto's veel meer schadelijke stikstofoxiden uitstoten dan is toegestaan. De afgelopen maanden heeft de Dienst Wegverkeer (RDW) dertig voertuigen onderzocht die in het verleden door de instantie waren goedgekeurd voor de Europese wegen. Ruim de helft van de onderzochte auto's bleek tijdens de nieuwe test de norm fors te overschrijden.

'Flitsleden' mogen meestemmen bij PvdA-strijd

Mensen die voor twee euro 'flitslid' worden bij de PvdA mogen meestemmen bij de interne verkiezing voor het partijleiderschap. Dat heeft het partijbestuur vandaag bekend gemaakt.

IS executeert 58 deserteurs in Mosul, grote aanval op Iraakse stad ophanden

Islamitische Staat heeft een groep van 58 deserteurs geëxecuteerd die van plan waren om Mosul, in het noorden van Irak, over te dragen aan Iraakse regeringstroepen. Dat hebben inwoners en medewerkers van Iraakse veiligheidsdiensten gezegd aan de vooravond van een grote aanval op de stad.

Nieuwe dienstregeling NS: iedereen gaat er iets van merken

Tien minuten eerder of later van huis? Met de nieuwe dienstregeling van de NS verandert in december het ochtendritueel van bijna heel treinreizend Nederland. Voor de een is het een kleine wijziging in de vertrektijden, voor de ander betekent het extra of juist minder overstappen. Een klein deel van de reizigers krijgt door de nieuwe dienstregeling te maken met vertraging omdat hun trein langer op overstappers blijft wachten.

Ahmed Aboutaleb, Diederik Samsom, Lodewijk Asscher en Hans Spekman tijdens het jaarlijkse partijcongres van de PvdA.Beeld anp

Video van de dag

Het kan echt: een robothand die verlamde mensen gevoel teruggeeft. Hoe werkt zoiets? Maarten Keulemans legt het uit.

Vanavond op televisie

Net begonnen: Carte Blanche, het vorige theaterprogramma van cabaretier Daniël Arends. Scherp, incorrect en genadeloos. Te zien op NPO 3. Te gast bij RTL Late Night ( 22.30 uur, RTL 4) zijn onder anderen Floortje Dessing over haar Televisierring, en Frits Spits, over de 'Lage Landenlijst', die zaterdag te horen is op NPO Radio 5. Liever een film? Kijk bijvoorbeeld naar Dorsvloer vol confetti, de verfilming van de bestseller van Franca Treur (22.25, NPO 3). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

'Een Friese Jezus, dat zou het Fries pas helpen'

Fries praten, dat vinden veel Friese jongeren niet meer cool . De Dei fan de Fryske Taal moet daar verandering brengen. Al is Homerus naar het Fries vertalen voor veel leerlingen in Drachten een brug te ver.

In de gemiddelde kleedkamer is taal nog erger dan wat Trump zei

artikelIn De andere kant wordt wekelijks een actuele kwestie ondersteboven gehouden of binnenstebuiten gekeerd. Vandaag: Trump wordt voorgehouden dat zijn manier van praten niet gewoon is in de kleedkamer. Maar volgens Nederlandse sporters is het in de gemiddelde kleedkamer nog erger.

'Die Nobelprijs van Santos is eigenlijk voor ons'

De sfeer in het park van Soacha is deze zaterdagmiddag gemoedelijk. Ouden van dagen drinken koffie op een bankje, kinderen rennen joelend achter straathonden aan, een verlegen zon haalt de scherpe randjes van de snijdende bergwind. Er zijn verse appels en aardbeien. Oorlog lijkt ver weg. (+)

Trump spreekt tijdens een rally in Cincinnati, Ohio.Beeld ap

Ontwerpfout of niet, de A4 krijgt er toch derde rijstrook bij

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu trekt opnieuw de portemonnee voor de A4: er is 50 miljoen euro gereserveerd om zo snel mogelijk een derde rijstrook aan te leggen bij de 'flessenhals' ter hoogte van Leiden. De plek waar alles nu vastloopt, is recent nog verbreed, maar sinds de oplevering van het nieuwe asfalt werden de files juist langer en steeg het knelpunt naar de eerste plaats in de file top-10.

Na de schok, nu de echte rouw om koning Bhumibol

Het duurde even, want er werd nooit over gesproken, maar nu is koning Bhumibol dan toch dood. Zwijgend kijken de rouwenden in Bangkok naar de lijkstoet, als opmaat van een jaar van rouw. (+)

De betrouwbare mannetjes: 'Hé kleine meid, is je vader thuis?'

'Geil is goed zolang het maar geilig links is. Grof geil rechts is daarentegen vrouwvijandig fascistisch. Dit zijn de regels van het spel.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Inwoners van Bangkok houden vrijdag buiten het ziekenhuis waar hij overleed bankbiljetten met de beeltenis van koning Bhumibol omhoog.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden