Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De pinautomaat is vandaag 50 jaar geworden, daarom: een korte geschiedenis van de flappentap. Verder in de Volkskrant Avond: de kunst van de auto-achtervolging en kaketoes blijken over een uitstekend ritmegevoel te beschikken.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag belangrijk

Surinaamse aanklager eist 20 jaar tegen president Bouterse in proces Decembermoorden
Desi Bouterse, de huidige president van Suriname, moet voor twintig jaar de gevangenis in. Dat heeft Roy Elgin, de aanklager van de Krijgsraad, woensdag geëist in het proces rond de zogeheten Decembermoorden van 1982. Volgens Elgin heeft Bouterse zelf niet geschoten, maar was hij wel bij de moorden aanwezig en heeft hij strafbare feiten gepleegd.

Team MH17 intensiveert zoektocht naar getuigen met emotionele filmpjes van nabestaanden
Het Openbaar Ministerie intensiveert de zoektocht naar getuigen van de vliegtuigramp met vlucht MH17. Mede omdat de bewijslast tegen de daders nog niet rond is, probeert het onderzoeksteam vandaag via twee emotionele filmpjes alsnog getuigen in Oost-Oekraïne over te halen om zich te melden en te vertellen wat ze hebben gezien, gehoord of gedaan.

null Beeld afp
Beeld afp

Archeologen: vroegste boeren waren al in de weer met schedels voor verering voorouders
Voodoo, halloween, hekserij - gezien door hedendaagse ogen is dat onmiddellijk wat in je opkomt bij het zien van bungelende mensenschedels. In het vroegst bekende heiligdom van de mensheid, in Zuid-Turkije, moeten ooit minstens drie mensenschedels aan touwen hebben gebungeld. Een vorm van voorouderverering die antropologen nog niet kennen.

Helikopteraanval gooit olie op Venezolaans vuur
Venezuela verkeert in grote verwarring na een gewelddadige aanslag afgelopen dinsdag. Een politieman vuurde vanuit een gestolen helikopter granaten af op het regeringsgezinde hooggerechtshof, en zou het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben beschoten. President Nicolás Maduro spreekt van een 'terroristische aanslag', analisten denken dat het gaat om een geïsoleerde actie van een eenling. Er vielen geen gewonden.

Video van de dag

Ze zijn te vergelijken met drummers uit rockbands: zwarte kaketoes blijken over een prima ritmegevoel te beschikken.

Vanavond op televisie

Dag 105 van de formatie: Joost Vullings praat erover bij Jinek (22.20 uur, NPO 1). Bij de BBC kunt u kijken naar een programma waar huisjesmelkers logeren bij hun huurders om te ontdekken hoe dat is, iets huren. Om 22.00 uur. De film Lord of War, met Nicolas Cage in de hoofdrol, ziet u om 22.35 uur op RTL 7. Al onze tv-tips ziet u hier.

Morgen in de krant

Onder de rook van Rotterdams vliegveld: 'Als het aantal vluchten toeneemt, ga ik hier weg'
Vliegtuigen van en naar Rotterdam The Hague Airport vliegen regelmatig naast de standaardroute. Piloten nemen de bochten dan iets te ruim. Gevolg: boze bewoners die kriegelig worden van het lawaai. 'Wij horen hier ieder toestel.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4/week.

Ongevraagde online bemiddelaars: niet illegaal, wel duur
Een officieel uitziende website die niet van de beoogde instantie maar van een bemiddelaar blijkt te zijn; vooral jongeren trappen erin. Niet illegaal, wel schadelijk voor de portemonnee. (+)

De pinautomaat is 50 jaar geworden! Een korte geschiedenis van de flappentap
Op 27 juni 1967 voert Engelsman Reg Varney een cheque in een automaat in de muur van de Barclays-bank in Enfield, Noord-Londen. Hij toetst vier cijfer in en haalt er vervolgens, onder toeziend oog van de aanwezige pers, tien briefjes van 1 pond uit de machine. Dat is inmiddels 50 jaar geleden. Een korte geschiedenis van de flappentap. (+)

Deze politieke crisis kan Leefbaar Rotterdam niet gebruiken
Het Rotterdamse college van Leefbaar, D66 en CDA is zijn meerderheid kwijt. Vooral voor Leefbaar is dat een gevoelige klap, negen maanden voor de verkiezingen.

Mohammed Anfal. Beeld anp
Mohammed Anfal.Beeld anp

Dit zijn de wetten van de auto-achtervolgingsscène
Glanzende lak, achtervolgingen, gierende remmen, verbrand rubber. Is de nieuwe film Baby Driver een misdaadfilmhit? De Volkskrant verklaart het auto-actiegenre en levert er de muziek bij. (+)

Sylvia Witteman ging een lekkerbekje eten
In zo'n voormalige, tot hipsterparadijs omgekatte volksbuurt stond ik buiten voor een viswinkel een lekkerbekje te eten. Naast me had een man zijn twee haringen (met uitjes en zuur) zolang op het wankele tafeltje gestald; hij bladerde in een dik boek dat in dof blauw papier was gekaft, maar keek me tussendoor telkens even aan. (+)

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden