Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Nadat tennisster Maria Sjarapova liet weten positief te zijn getest op meldonium viel vandaag ook het zwaard voor twee andere Russische atleten. Wat doet dit middel nu precies, en valt de sporters iets te verwijten? Verder in de Volkskrant Avond: een reconstructie van het ontregelende akkoord tussen de EU en Turkije én een belangrijke doorbraak op het dierenfront - de koolmees tjilpt volgens grammaticale regels.

Redactie
Premier Rutte vormt het middelpunt van de groepsfotosessie tijdens de EU-Turkije-top in Brussel. Beeld anp
Premier Rutte vormt het middelpunt van de groepsfotosessie tijdens de EU-Turkije-top in Brussel.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Verboden middel meldonium aangetroffen bij atleten in drie Russische sporten
De Russische schaatser Pavel Koelizjnikov en volleyballer Alexander Markin zouden positief hebben getest op doping, zo werd dinsdag bekend. Het zou in beide gevallen gaan om het medicijn meldonium, waar de Russische tennisster Maria Sjarapova tijdens de Australian Open in januari ook positief op testte.

Doorbraak: koolmees tjilpt volgens grammaticale regels
De taal van sommige dieren is mogelijk gecompliceerder dan we dachten. Voor het eerst hebben wetenschappers aangetoond dat een dier, net als de mens, betekenis geeft en ontleent aan de volgorde van zijn geluiden.

Steeds meer Irakezen annuleren asielverzoek en reizen terug
Het eten is vies, de asielprocedure te lang, de temperatuur te laag. Voor honderden asielzoekers uit Irak valt het verblijf in Europa zo tegen dat ze het vliegtuig terug nemen.

Bot bij Ploumen door het stof om lobbywerkzaamheden
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot heeft excuses aangeboden voor de manier waarop hij heeft gelobbyd in politiek Den Haag. Dat schrijft het FD. Zonder vooraf duidelijk te maken dat hij daarvoor op gesprek kwam, pleitte hij in 2014 bij minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen voor een verklaring van geen bezwaar voor de export van marineschepen door Damen Shipyards.

+ achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Ben Bot. Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Ben Bot.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Vanavond op televisie

Voor Internationale Vrouwendag bracht ARTE een bezoek aan invloedrijke vrouwen: van de Chileense president Michelle Bachelet tot IMF-directeur Christine Lagarde. Het resultaat daarvan ziet u in The Power of Woman (20.15 uur). In het programma Kleine Helden (Canvas, 21.05 uur) maakt Journalist Rudi Vranckx in Irak kennis met dokter Chansa Shamdin Ali, die met een kalasjnikov in de hand vertelt niet bang te zijn voor IS. Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Reconstructie van politiek ontregelende doorbraak' EU-Turkije (+)
'Een doorbraak', concludeert bondskanselier Merkel dinsdag in de vroege ochtenduren tevreden. 'De dagen van de illegale migratie zijn voorbij', zegt EU-president Tusk. 'Een trendbreuk', beaamt de Turkse premier Davutoglu. Nu zijn superlatieven in Brussel net zo waardevast als de Venezolaanse bolivar, maar dit keer hebben de leiders recht van spreken: het politieke akkoord om de vluchtelingenstroom in te dammen is daadwerkelijk een omslag. Als het tenminste wordt uitgevoerd.

Hoe voorkom je dat buurtwacht knokploeg wordt? (+)
Mark van Glabbeek had het groepje tijdens de avondpatrouille al zien lopen. Hij kende de jongens niet en ze gedroegen zich ook nog eens verdacht. 'Toen ze ons uiteindelijk zagen, zetten ze het aanvankelijk op een rennen', vertelt Van Glabbeek, in het Eindhovense Strijp-S coördinator van de whatsappgroep voor bewoners.

Totale doofheid is beroepsziekte voor rockhelden
Het is een akelige beroepsziekte en wie er mee te maken krijgt, raakt onherroepelijk arbeidsongeschikt. Gisteren werd bekend dat de zanger Brian Johnson van de Australische hardrockband AC/DC een Amerikaanse reeks concerten moet afzeggen omdat bij hem totale doofheid dreigt.

Brian Johnson van de Australische hardrockband AC/DC. Beeld anp
Brian Johnson van de Australische hardrockband AC/DC.Beeld anp

Nico Dijkshoorn: bij Ikea is het erger (+)
Een ziekenhuis mag dan vergeven zijn van hartverscheurende verhalen, bij Ikea is het nog erger. Ik loop al heel lang in de rondte met het volgende plan: met een goede fotograaf onder aan de roltrap gaan staan bij Ikea, wachten tot de mensen met een kar vol meubels en wasrekjes beneden zijn...

Jelle Brandt Corstius over zijn vader: 'hij was gek en geniaal' (+)
Hun fietstochtjes. Dán was Jelle Brandt Corstius' vader, de vermaarde columnist Hugo Brandt Corstius, ontspannen. Ze duurden hooguit twee dagen. Toen Hugo overleed, besloot Jelle tot een solokoers, waarover hij het boek As in tas schreef. 'Mijn vader zag het leven als één grote strijd tegen hem.'

Jean-Pierre Geelen: Rens Kroes is de Madam Mikmak van de media (+)
Rens is de zus van fotomodel Doutzen. Ze moet het niet lafjes hebben van haar uiterlijk, maar heeft zich serieus opgewerkt tot handelsreizigster in illusies. Her en der duikt ze op als 'powerfoodgoeroe'. 'Ze voedt zich met obsessie.'

Jelle Brandt Corstius (R) en zijn vader, de vermaarde columnist Hugo Brandt Corstius. Beeld Nederlandse Freelancers
Jelle Brandt Corstius (R) en zijn vader, de vermaarde columnist Hugo Brandt Corstius.Beeld Nederlandse Freelancers
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden