Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Jaarlijks steken een miljoen gnoes de Keniaanse Mara-rivier over, bij deze overtocht sterven er duizenden. Jammer voor de gnoes, maar de karkassen vormen een geweldig feestmaal voor andere dieren, blijkt nu uit een 'gruwelijk mooie studie'. Verder in de Volkskrant Avond: een persoonlijk interview met oud-nieuwslezer Noraly Beyer en een antwoord op de vraag: welke nationaliteit krijgt een baby na een vliegtuiggeboorte?

De jaarlijkse oversteek van de Mara. Hierbij komen duizenden gnoes om. Het leven in de rivier gedijt er wel bij. Beeld afp
De jaarlijkse oversteek van de Mara. Hierbij komen duizenden gnoes om. Het leven in de rivier gedijt er wel bij.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Blusvliegtuig in Portugal stort neer nabij vlammenzee
Tijdens bluswerkzaamheden in het midden van Portugal is dinsdag een blusvliegtuig neergestort. Volgens Portugese media kwam het toestel van het type Canadair in de omgeving van Pedrógão Grande terecht. Op die plek woeden nog steeds grote bosbranden.

Gert-Jan, kom er maar in; de PvdA blijft nee zeggen tegen VVD, CDA en D66

Het is (bijna) zover: de ChristenUnie mag aanschuiven bij het motorblok. Want de PvdA blijft nee zeggen. Lodewijk Asscher heeft de handen vol aan het bouwen van zijn brede volksbeweging. Lees de hele politieke nieuwsbrief hier.

Een blusvliegtuig aan het werk in Portugal. Beeld afp
Een blusvliegtuig aan het werk in Portugal.Beeld afp

Extra belastingambtenaren leveren schatkist minder geld op dan Rutte II dacht
Extra belastingambtenaren leveren de schatkist minder extra geld op dan waarop het kabinet rekende toen het in 2012 aantrad. Toen schreef Rutte II in het regeerakkoord dat jaarlijks 157 miljoen euro voor nieuw te werven Belastingdienstmedewerkers, structureel 663 miljoen euro extra belastinginkomsten per jaar zou opleveren. Een batig saldo van ruim een half miljard per jaar. In werkelijkheid komt dat saldo op circa 200 miljoen.

Wat doet Buitenlandse Zaken eigenlijk als het 'in stilte' werkt aan een ontvoering?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt 'in stilte' aan de ontvoering van Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender. 'Vaak is radiostilte de beste aanpak in ontvoeringszaken als deze', is het enige dat een woordvoerder erover kwijt wil. Stille diplomatie wordt belangrijk geacht om de zaak niet negatief te beïnvloeden.

Jaap Uijlenbroek, Directeur-Generaal Belastingdienst en Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien. Beeld anp
Jaap Uijlenbroek, Directeur-Generaal Belastingdienst en Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien.Beeld anp

Video van de dag

Wat Home Alone was voor westerse kinderen tijdens Kerst, was Risalah voor islamitische kinderen tijdens de ramadan. Nadia Ezzeroili blikt terug op dit heldenepos uit haar jeugd.

Vanavond op tv

Om 21.00 uur op BBC 2 ziet u Natural World, een ode aan de otter. Cameraman Charlie Hamilton James, die al 25 jaar otters filmt, volgt hier drie jonge exemplaren zonder ouders. Op NPO 2 ziet u om 22.55 uur Stranger in Paradise. De documentaire over vluchtelingenproblematiek opende vorig jaar het IDFA en won er een speciale juryprijs. Meer tv-tips vindt u op onze site.

Morgen in de krant

Slachtoffers van de rebellen in Oeganda
Vorige maand stopten Oegandese en Amerikaanse militairen hun jacht op Joseph Kony, de leider van het Verzetsleger van de Heer (LRA). Oeganda beschouwt de militieleider niet langer als een bedreiging. Het stadje Gulu in Noord-Oeganda, dat midden in het conflictgebied lag, is nu volop in beweging, al leven veel mensen van de lokale Acholi-bevolking nog met de herinneringen aan de oorlog. Het einde van de jacht op Kony levert bij hen gemengde gevoelens op. Bekijk en lees het hele verhaal hier.

Welke nationaliteit krijgt een baby na vliegtuiggeboorte?
De bevalling van een Indiase vrouw boven het luchtruim van Saudi-Arabië roept een hoop vragen op over wat er in het paspoort van het kindje komt te staan. Drie vragen over vliegtuiggeboorte.

Massaverdrinking gnoes zorgt voor voedsel in het ecosysteem
Een jaarlijks terugkerend beeld: de oversteek van de Mara-rivier in de Serengeti door duizenden gnoes. Veel beesten komen daarbij om. Het ecosysteem van de rivier profiteert van die slachting.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Een week van grote schoonheid
Willem Vissers schrijft wekelijks over het leven van zijn gehandicapte zoon Samuel. 'Deze week was van grote schoonheid, als een oase van euforie, met een onverwacht cadeau.'

'De weerstand die ik opriep als nieuwslezer ging niet om mijn vrouw-zijn, maar om mijn kleur'
Wat betekent het om nu vrouw te zijn? In een reeks interviews stelt de Volkskrant die kwestie aan de orde. Ex-Nieuwslezer Noraly Beyer: 'Ik heb nooit gedacht: morgen wil ik daar, op die sport van de ladder, zitten.

Aaf voelt 'all the feels' bij het programma Say Yes to the Dress
Nu ik bijna ga trouwen, voor het eerst van mijn leven, als vrouw op zekere leeftijd, met een zeker aantal kinderen en stiefkinderen en een relatie die al zekere tijd duurt, kijk ik ineens anders naar de dingen. Althans, ik kijk anders naar het programma Say Yes to the Dress. Lees de hele column van Aaf hier.

Willem Vissers met zijn zoon Samuel Beeld RV
Willem Vissers met zijn zoon SamuelBeeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden