Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Na het verbieden van datingshows hebben de Turkse autoriteiten ook de toegang tot de online encyclopedie Wikipedia geblokkeerd. Wikipedia zou 'hardnekkig' hebben geweigerd aan de eisen van de regering te voldoen. Verder in de Volkskrant Avond: veertien tips voor een culturele lente en de EU is er klaar voor: het worden snoeiharde Brexit-onderhandelingen.

Redactie
Mensen demonstreren tegen de bemoeienis van de regering met de krant Zaman, 4 maart 2016 in Istanbul. Na het ontslag van de hoofdredacteur schreef de krant een stuk minder kritisch over president Erdogan. Beeld afp
Mensen demonstreren tegen de bemoeienis van de regering met de krant Zaman, 4 maart 2016 in Istanbul. Na het ontslag van de hoofdredacteur schreef de krant een stuk minder kritisch over president Erdogan.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Hoe Erdogan zijn greep op de media in Turkije verder versterkt

De Turkse autoriteiten hebben op internet de toegang tot de online encyclopedie Wikipedia geblokkeerd. Volgens het ministerie van Telecommunicatie weigert Wikipedia artikelen te verwijderen waarin wordt gesuggereerd dat Turkije samenwerkt met terroristische organisaties. Het ministerie spreekt van een 'lastercampagne'.

De EU is er klaar voor: het worden snoeiharde Brexit-onderhandelingen

Strijdvaardig hebben de leiders van de 27 Europese lidstaten de Britten laten weten dat aan hun uittreding harde eisen zijn verbonden. Komt Londen zijn financiële verplichtingen niet na? Dan geen handelsakkoord.

Vitesse wint finale KNVB-beker

Vitesse heeft zondag voor het eerst in de lange clubhistorie de KNVB-beker gewonnen. Spits Ricky van Wolfswinkel bezorgde de Arnhemse club de eerste hoofdprijs in het 125-jarig bestaan. Van Wolfswinkel besliste de bekerfinale tegen AZ met twee doelpunten in de laatste tien minuten: 2-0.

'Vader van de performancekunst' Vito Acconci overleden

Zijn oeuvre was feitelijk van een beperkte omvang. En als kunstenaar maakte hij zijn belangrijkste werk in een periode van niet langer dan tien, vijftien jaar. Maar oké, niet iedereen kan zich de vader van de performancekunst noemen. Vito Acconci wel. Afgelopen vrijdag stierf hij in New York, na een kort ziekbed.

Ricky van Wolfswinkel van Vitesse viert de 0-1. Beeld anp
Ricky van Wolfswinkel van Vitesse viert de 0-1.Beeld anp
Vito Acconci in 2004. Beeld epa
Vito Acconci in 2004.Beeld epa

Video van de dag

Van één tot vijf sterren: het wordt steeds belangrijk dat anderen ons goed beoordelen. Handig, maar als we ons steeds meer moeten gedragen zoals anderen dat graag zien, beperkt dat ook onze vrijheid.

Vanavond op tv

Historicus en schrijver Sam Willis reist in The Silk Road (Canvas, 21.15 uur) de beroemdste handelsroute uit de geschiedenis na: de Zijderoute. In aflevering één bezoekt hij Xi'an, de oude hoofdstad van China. Zin in een filmpje? Kijk French Cancan (Arte, 20.15 uur), een in feestelijk technicolor gedraaide muzikale komedie over de voorgeschiedenis, bouw en opening van de Moulin Rouge. Kijk hier voor de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Dagjesmensen worden nachtuilen voor het Paleis op de Dam

Het is drie uur 's nachts als Yurika en Zaza nog even samen op de foto gaan voor het Paleis op de Dam. De twee jonge vrouwen zijn opgeroeid in Amsterdam, maar waren nog nooit binnen geweest. Toen ze hoorden dat het gebouw ter er van koning Willem-Alexanders kroonjaar dit weekend 50 uur aaneen opengesteld zou zijn, grepen ze hun kans. Alleen in de nacht bleek er nog plek (+).

14 tips voor de culturele lente

Van Depeche Mode in de Amsterdamse Ziggo Dome tot een tentoonstelling en manifestatie over wc's in Kerkrade: de Volkskrant tipt 14 hoogtepunten voor het nieuwe culturele seizoen.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

De 'Kennedy van Curaçao' wacht economische malaise en invloedrijke maffia

Eugene Rhuggenaath, mogelijk de nieuwe premier van Curaçao, komt over als een zachtmoedige man. Maar hij is in politiek opzicht gehard, en dat mag ook wel, want er staat hem een enorme klus te wachten.

Feyenoord houdt ze jong

Ze zijn op leeftijd, maar nog altijd stroomt het rood-wit bloed door hun aderen (+). Gerard Kerkum (86) en Cor van der Gijp (85) veroverden in 1961 het eerste profkampioenschap van Feyenoord (toen Feijenoord). Samen met het legioen snakken ze naar de aanstaande landstitel.

Eugene Rhuggenaath (M) viert de overwinning van de verkiezingen op Curaçao. Beeld anp
Eugene Rhuggenaath (M) viert de overwinning van de verkiezingen op Curaçao.Beeld anp

Kun je ziek worden van een vieze wc-bril?

De toiletbril is de maat der vieze dingen. Regelmatig duiken onderzoeken op waarin het aantal ziektekiemen op een toetsenbord of een keukendweiltje wordt vergeleken met een wc-bril. Kinderen leren het al: niét gaan zitten op een vreemd toilet maar erboven hangen. Paniekzaaierij of kun je echt ziek worden van een vieze wc? (+)

De combinatie rock-'n-roll en koninklijke onderscheiding is even wennen

Maar Sander Donkers gunt het tattookoning Henk Schiffmacher van harte. En denkt terug aan zijn eigen bezoek aan Hanky Panky Tattooing (+). "Met bonkend hart wurmden mijn vriend en ik ons langs een groepje vervaarlijk uitziende kerels die voor de deur elkaars Harley Davidsons stonden te bewonderen, waarna we plots oog in oog stonden met de koning himself. Iets minder woest en omvangrijk dan tegenwoordig, maar intimiderend genoeg."

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden